Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar ausų valymas krapštukais gali išprovokuoti ausų uždegimą? LOR gydytojo komentaras

Ausies skausmo priežasčių gali būti įvairių, pavyzdžiui, susijusių su dantų, ypač protinių, problemomis kaip teigė „Baltijos Amerikos klinikos“ LOR gydytojas prof. Eugenijus Lesinskas, bet vis dėlto, pasak jo, dažniausiai ausis skauda dėl to, kad kažkas vyksta būtent jose. Su prof. E.Lesinsku kalbame apie ausų uždegimą, jį lemiančias priežastis, gresiančias komplikacijas jo negydant ir tai, ar ausų valymas krapštukais gali išprovokuoti ausų uždegimą.
Mergina valosi ausis
Mergina valosi ausis / 123RF.com nuotr.

– Kas yra ausų uždegimas ir kas jį lemia?

– Ausų uždegimų yra kelios formos, tačiau standartiškai ausų uždegimu vadinama vidurinės ausies liga, kuri dažniausiai yra susijusi su peršalimu, tai yra viršutinių kvėpavimo takų uždegimo dalis. Pavyzdžiui, slogos komplikacija gali būti ausies uždegimas arba slogos komplikacija gali būti sinusitas. Tai iš esmės giminingos ligos, nes visą sistemą dengia ta pati gleivinė – jei kur nors prasideda uždegimas, jis neišvengiamai paliečia ir kitą vietą.

Vaikams tai įvyksta greičiau ir dažniau, nes jų imuninė sistema – ne tokia brandi, ne tiek pasiruošusi kovoti su aplinkine infekcija. Taigi dažniausiai ausų uždegimu serga vaikai, bet gali sirgti ir bet kokio amžiaus žmonės.

Ausies uždegimo skausmas priklauso nuo to, kokio intensyvumo yra uždegimas.

VIDEO: Ausų uždegimas: simptomai, priežastys ir gydymo būdai

– Ar pajutus ausies skausmą būtina iškart kreiptis į gydytoją, ar galima gydytis pačiam? Ką reikėtų daryti?

– Jei tai su viršutinių kvėpavimo takų gleivine ir uždegimu susijusi būklė, žmogus greičiausiai slogavo, karščiuoja, blogai jaučiasi, tai yra virusinė infekcija, pereinanti į bakterinę, žmogui pradeda skaudėti ausis. Jeigu skausmas labai stiprus arba jis nepraeina dieną dvi – reikėtų važiuoti pas gydytoją.

Labai dažna situacija – naktį pabudęs vaikas, užsiėmęs už ausies verkia. Ką daryti? Galima uždėti kompresą, duoti skausmą malšinančių vaistų ir laukti ryto. Jei ryte vaikas gerai jaučiasi, nesiskundžia skausmu, gal ir nereikia eiti pas gydytoją, nes tai buvo virusinės infekcijos dalis. Tačiau, jei praėjus vaistų poveikiui vaikas vėl verkia, reikėtų nuvažiuoti pas gydytoją, kad pasižiūrėtų, kas toje ausytėje yra.

Jei žmogui – ausų uždegimas, porą dienų reikėtų pabūti namuose, kad nekiltų komplikacijų.

O gydytojas sprendžia – ar reikalingi ausų uždegimui antibiotikai, ar ne. Viena šiuolaikinės medicinos problemų – pasakyti, kada jau reikia antibiotikų, o kada dar nereikia. Skirdami per daug antibiotikų, darome žalą žmogaus imuninei sistemai. Jei neskiriame antibiotikų, tada taikomas simptominis gydymas – skausmą malšinantys vaistai. Jei žmogui – ausų uždegimas, porą dienų reikėtų pabūti namuose, kad nekiltų komplikacijų, nuskausminti ir tikėtis, kad organizmas pats susitvarkys su ta nedidele infekcija.

– Kaip gydomas ausų uždegimas?

– Kaip problema ausų uždegimas lengvėja: galima greičiau patekti pas gydytoją, gauti antibiotikus, pradėti gydymą. Prieš 50–60 metų ausų uždegimas buvo didesnė problema, nes antibiotikai, matyt, taip smarkiai neveikdavo. Tipinis ausies uždegimas tuomet būdavo stiprus ausies skausmas, būgnelis net pratrūkdavo, pūliai išbėgdavo, skausmas sumažėdavo, nes dingdavo spaudimas. Dabar tokių situacijų, kad uždegimas tiek progresuotų, jog pratrūktų būgnelis, praktiškai neturime.

Kadaise vienas gydymo būdų būdavo prapjauti būgnelį – jei ten yra susikaupę pūliai, juos išleisti, kad uždegimas greičiau praeitų. Prieš keliasdešimt metų kiekvienų pediatras būdavo apmokamas atlikti šią procedūrą, o dabar jos tokios nelikę. Matyt, sveikatos apsaugos tobulėjimas arba antibiotikų efektyvumas šią situaciją padeda labiau kontroliuoti.

– Kaip būtų galima išvengti ausų uždegimo?

– Norėdami išvengti virusinio susirgimo galime stengtis stiprindami imunitetą, stengtis vengti būti ten, kur yra sergančių žmonių, bet visiškai išvengti nepavyks nė vienam.

Yra vaikų, kurie dešimt kartų per metus serga ausų uždegimu todėl, kad jų gleivinė visai nesipriešina.

Kitas dalykas – individuali imuninės sistemos būklė. Yra vaikų, kurie dešimt kartų per metus serga ausų uždegimu todėl, kad jų gleivinė visai nesipriešina: susidūrė su virusu, bakterija – iškart susirgimas. Tokiais atvejais būna priimami įvairūs sprendimai.

Kartais vaikus reikia operuoti – arba šalinti adenoidus – kaip židinį, kur dažniausiai kaupiasi bakterijos, arba atliekant tam tikras chirurgines procedūras paruošti pačią ausytę ir organizmui palengvinti kovą su uždegimu. Vaikas tokiu atveju turi galimybę tik išaugti – laukti, kol subręs jo imuninė sistema, nes kitaip jo apsaugoti nelabai išeina.

– Kas gresia negydant ausų uždegimo?

– Kalbant apie gydymą, dabar mintis yra optimizuoti antibiotikų skyrimą. Jei pasižiūrėtume į statistiką, kas atsitiktų šimtui pacientų, kuriems, ko gero, reikėtų antibiotikų. Trims keturiems iš jų formuotųsi komplikacijos. Kitiems galbūt nieko nenutiktų, trumpiau ar ilgiau užtruktų gijimo procesas, organizmas pats kovotų.

Kalbant apie tą dalį, kuriems įvyktų komplikacijos, kadangi tai yra galva, arti yra smegenys, svarbios kraujagyslės ir nervai, o čia – pūlingas uždegiminis bakterinis procesas. Pradedant tuo, kad kai kurios komplikacijos gali būti plintantis uždegimas, pereinantis į kaulinį audinį – tai jau yra negerai, toliau – komplikacija, liečianti galvos smegenis, – meningitas, baigant tuo, kad šalia yra svarbūs nervai, didelė grėsmė pažeisti juos – pavyzdžiui, nervą, judinantį pusę veido.

Dar vienas dalykas, kaip jau minėjau iš istorijos, jei būgnelis pratrūktų, gali būti, kad jis nebeužgis. Gali likti kiaurymė – perforacija, ir dėl to kilusios klausos problemos ar pasikartojantis lėtinis ausies uždegimas.

Visi negydomi arba netinkamai gydomi ūminiai uždegimai gali baigtis komplikacijomis arba pereiti į lėtinę formą. Arba galima pasveikti.

– Dažnai sakoma, kad žmogui pačiam nereikėtų valytis ausų – nenaudoti ausų krapštukų, esą užtenka jas maudantis išsiplauti ir išsisausinti. Kaip iš tiesų reikėtų prižiūrėti ausis ir ar netinkamas ausų valymas gali išprovokuoti ausų uždegimą?

– Ausų valymas susijęs su ausų skausmo ir uždegimo tema. Kalbėjome apie dažniausią ir svarbiausią ausų skausmo priežastį, bet dar galime paminėti kitą – išorinės ausies, arba ausies landos odos, uždegimą. Tai dažnai susiję su drėgmės ekspozicija, jei žmogus būna karštyje, drėgnoje aplinkoje, gali sudirgti oda. O jei dar neatsargiai pavalysi, padraskysi ausies landą, galima įnešti infekciją, tada prasideda uždegimas.

Jei žmogus per daug dažnai, per daug intensyviai, pažeisdamas landos odą valo ausis – tai gali provokuoti landos odos uždegimą.

Jis, jei nediagnozuojamas arba negydomas, pereina į lėtinę odos problemą. Galbūt skausmo tokio stipraus kaip esant vidurinės ausies uždegimui ir nėra, bet jaučiamas perštėjimas, tempimas, spaudimas, niežulys, negydomas gali tęstis savaitėmis arba mėnesiais, jaučiamas didelis diskomfortas.

Išorinės ausies uždegimas šiais laikais taip pat labai dažnas. Kartais tokiais atvejais užtenka antibiotikų lašiukų arba tepaliuko. Todėl ir sakau, kad gydytojui reikia pasižiūrėti į ausį, kai ją skauda.

Taigi dabar einame prie to klausimo, ar netinkamas ausies valymas gali išprovokuoti pasikartojančius išorinės ausies uždegimus. Vienas dalykas, jei žmogus per daug dažnai, per daug intensyviai, pažeisdamas landos odą valo ausis – tai gali provokuoti landos odos uždegimą. Kitas dalykas – tai gali sustumti landoje esančią sierą gilyn, užkimšti ausį. Tada nieko negirdi, reikia važiuoti pas gydytoją, aiškintis, kas įvyko.

Apibendrinant reikia pasakyti, kad ta baimė ir žmogaus prigrasymas yra šiek tiek pertekliniai. Formuojasi tokia nuomonė, kad valyti ausų iš principo negalima. Kaip ausų gydytojas galiu pasakyti, kad ausis galima valyti – pavadinkime tai jų išsausinimu, jei jaučiate, kad jose yra drėgmės po dušo ar maudymosi.

Negalima jų valyti intensyviai, brūžinant, pažeidžiant odą, ir nebūtina valyti kasdien, nes tai – ne dantys. Tačiau, kad visai jų negalima valyti, tikrai ne, nes yra situacijų, kai mes rekomenduojame išsivalyti ausis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius