Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar eteriniai aliejai gali užkirsti kelią virusui: ką sako mokslas? Chemikės komentaras

Gyvename ypatingu laikotarpiu. Kol mokslininkai verčiasi per galvą, kad pagaliau būtų išrasta vakcina nuo COVID-19, likęs pasaulis, užsidaręs namuose, seka koronaviruso pandemijos dramą bei ieško patikimos informacijos, kokiais papildomais būdais gintis nuo viruso.
Pušų eterinis aliejus
Pušų eterinis aliejus / 123RF.com nuotr.

Koloidinis sidabras, česnakas, karšta sauna, įvairios arbatos ir tinktūros – su antivirusiniu poveikiu siejamų natūralių priemonių šiandien ne mažiau nei gandų apie jų poveikį organizmui.

Bendrovės JAV ir Vakarų Europoje, reklamuodamos alternatyviosios medicinos produktus apsaugai nuo koronaviruso, jau spėjo sulaukti valstybinių institucijų įspėjimų nesinaudoti visuotine panika bei neklaidinti žmonių neįrodytais teiginiais.

Šis komentaras skirtas tiems, kurie nori nepasiklysti tarp gandų ir ieško moksliniais tyrimais pagrįsto atsakymo į klausimą: ar (ir jei taip – kokiomis sąlygomis) viruso prevencijai gali būti naudingi eteriniai aliejai?

Asmeninio archyvo nuotr. /Gražina Vyskupaitienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Gražina Vyskupaitienė

Bendras antivirusinis poveikis – neginčijamas

Tai, kad įvairių augalų eteriniai aliejai pasižymi stipriomis antivirusinėmis, antibakterinėmis, antitoksinėmis ir priešgrybelinėmis savybėmis, nėra naujiena. Vertingosios augalų savybės sveikatinimo tikslais buvo naudojamos jau nuo pirmųjų civilizacijų atsiradimo. Apie tai sklando ir begalė istorinių legendų, pavyzdžiui, kaip žolelių tirpalai padėdavo apsisaugoti net nuo maro. O nuo XX a. virtinė aromaterapijos tyrimų pagrindė eterinių aliejų efektyvumą moksliškai.

Šiandieniniai tyrimai patvirtina, kad visų augalų eterinių aliejų sudedamosios dalys – terpenai (angliavandeniliai) ir jų dariniai (aldehidai, ketonai arba alkoholiai) bei fenilpropanoidai – pasižymi antivirusiniu poveikiu. Daugiau ar mažiau stiprus eterinių aliejų antivirusinis poveikis fiksuojamas kiaulytės, vėjaraupių atvejais ir ypač – kovoje prieš herpes.

Yra netgi studijų, teigiančių, jog žmonės, kurie sirgdami gripu ir kitomis peršalimo ligomis naudoja eterinius aliejus, pasveiksta tris kartus greičiau.

Tačiau užuot puolus į euforiją, būtina atkreipti dėmesį, kad skirtingų augalų eterinių aliejų antivirusinio poveikio efektyvumas stipriai skiriasi. Be to, kone lemiamą įtaką turi pasirinktas eterinių aliejų naudojimo būdas.

Viruso prevencija: kada eterinis aliejus veiksmingas, o kada ne

Norint įvertinti eterinių aliejų efektyvumą stabdant virusą, verta atsigręžti į Astani A., Reichling J., Schnitzler P. studiją, 2010 m. paskelbtą moksliniame žurnale „Phytotherapy Research“. Studijos autoriai tyrimo metu tikrino skirtingų eterinių aliejų poveikį herpes viruso (HSV-1) atžvilgiu.

Tyrimo rezultatai parodė, kad tais atvejais, kada eteriniai aliejai pasiekia ląsteles prieš pat užkrėtimą virusu arba iš karto po viruso patekimo į organizmą, virusinės infekcijos jie nesustabdo. Tačiau buvo nustatyta, kad eteriniai aliejai pasižymi dideliu antivirusiniu poveikiu deaktyvuojant laisvas – sveikų ląstelių dar nepasiekusias – viruso daleles. Tai ypač aktuali ir paskatinanti žinia tiems žmonėms, kurie ne tik garina eterinius aliejus difuzoriumi, bet ir naudoja juos valydami patalpų paviršius.

Tiek plaunant grindis, tiek valant stalus, palanges, durų rankenas ir visus kitus paviršius, su kuriais turi kontaktą žmogus, eteriniai aliejai padeda deaktyvuoti laisvas viruso daleles, o garuodami nuo paviršių dar ir valo patalpų orą. Tokio dvigubo efekto neįmanoma pasiekti su jokiais cheminiais dezinfekantais ar valikliais.

Minėtoji studija atskleidė ir dar vieną svarbų faktą: vertinant skirtingų eterinių aliejų poveikį paaiškėjo, jog tarp tirtų junginių būtent monoterpeno angliavandeniliai, o konkrečiai – alfa-pinenas ir alfa-terpineolis – savo antivirusiniu aktyvumu buvo patys pranašiausi.

Maža to, tyrimas atskleidė sinerginį veikliųjų medžiagų efektą: α-pinenas ir α-terpineolis, būdami eterinio aliejaus sudėtyje, rodė dešimteriopai didesnį selektyvumo indeksą ir mažesnį toksiškumą nei išskirti pavieniui.

Tai reiškia, kad natūralūs eteriniai aliejai, kuriuose alfa-pineno ir alfa-terpineolio rodikliai yra aukščiausi, yra veiksmingiausi stabdant viruso plitimą.

Eterinių aliejų lyginimas

Metas pažvelgti, kurie eteriniai aliejai pasižymi didžiausiais alfa-pineno bei alfa-terpineolio rodikliais. Kaip rodo apačioje pateikta lentelė ir grafikas, didžiausią kiekį virusą neutralizuojančių medžiagų turi ne čiobrelių, ne eukaliptų ir net ne prabangusis arbatmedžio eterinis aliejus. Pušų eteriniame aliejuje aktyviausių junginių bendra procentinė sudėtis yra didžiausia.

Eterinių aliejų lyginamoji lentelė
Eterinių aliejų lyginamoji lentelė

Šiame kontekste aromaterapijos mėgėjai Lietuvoje, besižvalgydami į egzotiškąjį arbatmedžio aliejų, rizikuoja būti panašūs į indėnus, kurie kadaise į stiklo karoliukus išmainė savo aukso luitus. Didieji mūsų aukso luitai yra Lietuvos pušynai.

Gerai žinoma, kad pušyne esantis oras yra švarus, jame beveik nėra patogeninių bakterijų. Spygliuočių augalai skleidžia fitoncidus – biologiškai aktyvias medžiagas, kurios žudo arba slopina ne tik bakterijų, virusų, bet ir mikroskopinių grybelių, pirmuonių augimą ir vystymąsi.

Tipinis spygliuočių fitoncidų atstovas – pušų (Pinus sylvestris) eterinis aliejus savo organinių junginių sudėtimi yra vienas iš tinkamiausių ir palankiausių mus supančios gamtos produktų, skirtų gintis nuo pačių įvairiausių mūsų aplinkai būdingų ligų sukėlėjų, tarp jų ir virusų.

Joks eterinis aliejus – nei pušų, nei arbatmedžio – neapsaugos nuo viruso, jei nesilaikysime esminių karantino reikalavimų bei asmeninės higienos.

Nepameskime galvos

Koronavirusas pasirodė ir paplito visame pasaulyje vos per keletą mėnesių. Todėl daryti toli siekiančias išvadas – per anksti. Būtų neatsakinga teigti, kad pušų eterinis aliejus yra panacėja nuo bet kokio viruso, tuo labiau nuo koronaviruso, kurį šiandien mokslas dar tik stengiasi pažinti.

Taip pat būtų klaida šį eterinį aliejų naudoti bet kur, bet kada ir bet kaip. Taip pat labai svarbu nenaudoti eterinio aliejaus per dideliais kiekiais, nes taip galima išprovokuoti priešingą organizmo reakciją. Kaip ir daugeliu kitų atvejų, naudojant eterinį aliejų, galioja taisyklė „mažiau yra daugiau“.

Galiausiai joks eterinis aliejus – nei pušų, nei arbatmedžio – neapsaugos nuo viruso, jei nesilaikysime esminių karantino reikalavimų bei asmeninės higienos.

Kuo dažniau vėdinkime patalpas, nes šiuo metu oras net ir miestuose mažiau užterštas. Atidžiai plaukime rankas. Laikykimės saugaus atstumo nuo kitų žmonių. Ir, jei yra galimybė, išeikime pasivaikščioti į atokesnį mišką. Ypač, jei tai pušynas.


Gražina Vyskupaitienė yra gamyklos „Mėta" chemikė-technologė

Šaltiniai:
Phytother Res. 2010 May;24(5):673-9. doi: 10.1002/ptr.2955. Comparative study on the antiviral activity of selected monoterpenes derived from essential oils. Astani A., Reichling J., Schnitzler P.

Phytother. Res. 1987, Wirkund vov Terpenen auf mikroskopischer Pilze Bakterien und Viren, in Phytotherapy. A.Lembke, R.Deininger.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius