Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar verta rinktis lenkiškas braškes?

Ar kada nors susimąstėte, kodėl braškės forma primena širdelę? Gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė juokauja, kad galbūt tai susiję su tuo, kad braškės iš tiesų labai naudingos širdžiai. Kalio, vitamino C, B grupės vitaminų, jodo, fosforo, antioksidantų šaltinis – braškių naudą galima vardinti ilgai.
Braškės
Braškės / Fotolia nuotr.

Gražiai šypsenai ir žvitrioms akims

Ar žinote, kad pusantros stiklinės braškių turi visą rekomenduojamą vitamino C paros normą? Kaip sako valgymo įpročių koregavimo centro valgymas.lt gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė, daugeliui vitaminas C asocijuojasi su sveikata ir imuniteto stiprinimu. Žinoma, šis vitaminas yra atsakingas ir už tai, tačiau nepelnytai pamirštamos kitos jo gerosios savybės.

Vytauto Skuodžio nuotr./Lina Viniarskaitė
Vytauto Skuodžio nuotr./Lina Viniarskaitė

Vitaminas C būtinas odai – jis saugo jos elastingumą, neleidžia senti. Jis yra būtinas ir gražiai šypsenai – neleidžia dantenoms kraujuoti. Įdomu ir tai, kad šis vitaminas svarbus ir akims, kadangi padeda apsisaugoti nuo kataraktos. Vitaminas C taip pat mažina uždegimą, slopina sąnarių skausmus, todėl puikiai tinka sportuojantiems.

Didelis braškių poveikis širdžiai

Braškėms jų raudoną spalvą suteikia bioflovanoidas likopenas, natūralus chemikalas. Jis mažina „blogojo” cholesterolio kiekį, jo daromą žalą kraujagyslėms. 

Kaip teigia L. Viniarskaitė, braškėse yra daug kalio, kuris būtinas sveikam širdies darbui. Šis vienas svarbiausių mūsų organizmo mikroelementų padeda reguliuoti kraujospūdį, saugo nuo miokardo infarkto. Esant kalio trūkumui, gali sutrikti kraujotaka ir kraujagyslių sveikata. 

Braškėms jų raudoną spalvą suteikia bioflovanoidas likopenas, natūralus chemikalas. Jis mažina „blogojo” cholesterolio kiekį, jo daromą žalą kraujagyslėms, mažina trombocitų – kraujo kūnelių, būtinų kraujo krešėjimui, – „sulipimą”. Taip užtikrinama sveika širdies ir kraujotakos sistemos veikla, neleidžiama užsikimšti kraujagyslėms.

Svarbios uogos būsimoms mamytėms

Nėščiųjų mityba yra labai svarbi nėštumo dalis, kadangi visa tai, ką su maistu gauna mamytė, patenka ir į kūdikio organizmą. Braškėse esanti folio rūgštis bei B grupės vitaminai yra būtini besivystančiam vaisiui, kad tinkamai vystytųsi smegenys ir nervų sistema.

Pagimdžius vaikelį, pamiršti braškių irgi nereikėtų. Jos puikiai tiks siekiant susigrąžinti prarastas formas. Braškėse yra daug skaidulų, kurios padeda ilgam užtikrinti sotumo jausmą, gerina žarnyno veiklą. Be to, braškės padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Tai padeda apsisaugoti nuo alkio priepuolių.

Žinoma, nėščiosioms ir jaunoms mamytėms patariama dėl mitybos pasikonsultuoti su gydytoju.

Ar verta rinktis lenkiškas braškes?

Prasidėjus birželiui, turguje dažnai galima išgirsti klausimą „O braškės lietuviškos ar lenkiškos?“. Netgi sklando anekdotas, kaip vienas turgaus prekeivis į tokį klausimą atsako: „O tau svarbu? Argi kalbiesi su braškėm?“

Į Lietuvą atkeliaujančios braškės iš Lenkijos, Olandijos ar Ispanijos yra tokios pat geros kaip lietuviškos – jų auginimui ir gabenimui taikomi lygiai tokie patys reikalavimai kaip ir Lietuvoje. 

Šiame anekdote yra dalis tiesos – išties į Lietuvą atkeliaujančios braškės iš Lenkijos, Olandijos ar Ispanijos yra tokios pat geros kaip lietuviškos – jų auginimui ir gabenimui taikomi lygiai tokie patys reikalavimai kaip ir Lietuvoje. Europos Sąjunga griežtai reglamentuoja vaisių ir daržovių auginimą, saugojimą, gabenimą, pardavimą, taip užtikrindama itin aukštą kokybę ir saugumą. Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais iš visos Europos, dirbančiais Europos maisto saugos tarnyboje, ir pagal jų rekomendacijos koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir pardavėjams.

fhfhj-541aeeb03a00e

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius