Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šios arbatos poveikio kareiviams išsigando pats Hitleris: galima gerti kasdien ir daug

Įvairiausiomis istorijomis apipinta garsioji „Ivan čaj“ arbata, pasirodo, yra ne kas kita, kaip ir Lietuvoje augantis siauralapis gaurometis, turintis 6,5 karto daugiau vitamino C nei citrina, raminantis, gerinantis nuotaiką, dezifenkuojantis, gerinantis prostatos veiklą ir visiškai be kofeino.
Siauralapis gaurometis
siauralapis gaurometis / Lino Bružo nuotr.

Kaip Ivanas žmoną atgavo

„Griausiu pragarą, statysiu bažnyčią! Griausiu pragarą, statysiu bažnyčią!“ – šūkaliojo Ivanas palei pragaro vartus brūžindamasis. Ne be reikalo smarkiai įsijaudrinęs šūkaliojo – velniai jam žmoną buvo išnešę. Iškišo velniai smailas akikes, klapt klapt, galvoja: na, ir kvailys, velniai jau kadais jokių bažnyčių nebebijo.

„Statyk, kvaily, tą savo bažnyčią, žmonos vis tiek neatgausi“, – kikena už vartų. Nuliūdo Ivanas, liūdna be žmonos. Nusprendė vis tiek nuo pragaro niekur nesitraukti. Iš po skverno išsitraukęs pakį gauromečio arbatos, užsikaitė čia pat čainyką, kliukina, medaus šaukštą įsidėjęs. Užuodė velniai. Akis pasmailino, liežuvius nusiplonino: „Duok ir mums tos savo arbatos, baisiai skaniai kvepia.“

Štai šitaip Ivanas savo žiežulą atgavo, o velniai, visą verdantį virdulį pagarbiai kanopomis laikydami, savo virtuvėn išbildėjo.

Buvo šitaip ar nebuvo, bet Rusijoje fermentuota siauralapio gauromečio (lot. Epilobium angustifolium, kartais Chamaenerion angustifolium, rus. Ivan čaj) arbata geriama jau daug amžių ir iki pat šiolei ant stalų žiemą vasarą stovi virdulys šios kvepiančios arbatos. Nuo jos neapgirtėsi, tačiau linksma bus, prie užstalių dainas imsi traukti.

Ivan čaj pavadinta caro Ivano Vasiljevičiaus-Rūsčiojo (1530–1584) garbei, mat jis ją ir tas užstales labai mėgo. Ji tikrai skani, labai naudinga ir ją galima gerti, kiek tik norisi. Ši arbata, kurioje yra 6,5 karto daugiau vitamino C nei citrinose, gerokai skanesnė ir naudingesnė už kokias indišką ar kinišką arbatas, ir pamanykit, kofeino neturi, širdis neims smarkiau plakti, ilgai šokius šokti galės.

Kodėl Hitleris liepė sunaikinti gauromečio arbatos fabriką

Buvo Ivanas su velniais ar nebuvo, bet va šioji istorija tikrai vyko. Pasakojama, kad per karą prieš įknopsėdamas į Rusiją Hitleris pirmiausia liepęs sunaikinti labai jau jį gąsdinantį objektą, kuriam patsai davė kodinį pavadinimą „Gyvybės upė“. Tasai objektas, pasirodo, – arbatos laboratorijos, gauromečio ir kitokių arbatų fabrikas. Planas buvo įvykdytas, pastatai sunaikinti, visi arbatos gamintojai su visa gyvenviete likviduoti, o gauromečio plantacijos tankais skubiai išvažinėtos.

Kodėl Hitleris, kaip koks velnys, taip bijojo, rodos, paprastos arbatėlės? Nes žinojo, kad Ivan čaj, pasirodo, turi galingą poveikį.

Arbata gaivindavo per karščius, sušildydavo per šaltį, nekibdavo jokios zarazos, pūliniai ir kitokie gyvuliai. O vyresnių kareivėlių net prostata nekankino, yra įrodytas gauromečio teigiamas poveikis. Rusų kareiviai, gausiai gerdami pagal unikalią receptūrą pagamintą arbatą, karo lauke būdavo ištvermingi, bebaimiai, nė bitės nebijojo, arbata padėdavo lengviau ištverti karo baisumus, be to, suteikdavo sotumo jausmą, aniems nė valgyt nebereikėjo.

Lino Bružo nuotr./Ožkarožė
Lino Bružo nuotr./Ožkarožė

Nesupainiokite su ožkarože

Lietuvoje siauralapis gaurometis anksčiau buvo vadinamas siauralape ožkarože, ožrože, tik vėliau, XIX amžiaus pabaigoje, Laurynas Ivinskis, kūręs pavadinimus daugeliui augalų, pavadino juos gauromečiais, mat subrendusios jų sėklos panašios į gaurus.

Tad iki šiol mūsuose gaurometis kartais supainiojamas su smulkiažiede ožkarože (lot. Epilobium parviflorum), taip pat puikia ir galbūt dar geresne prostatos gyduole, ar su nenaudinga ir kiek nuodinga labai pas mus išplitusia plaukuotąja ožkarože (lot. Epilobium hirsutum).

Daugiau informacijos apie vertingas įvairių žolelių savybes rasite „Facebook'“ paskyroje Žolelės. Viršūnėlės ir šaknelės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius