Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atmintinė tėvams – svetimkūnis vaiko nosyje: ką daryti ir ko ne?

Maži vaikai tyrinėdami aplinką yra linkę įsikišti įvairius daiktus į nosį. Tai gali būti smulkios žaislų dalys, sėklos, maisto gabalėliai. Iš pirmo žvilgsnio nekaltas dalykas iš tiesų gali turėti labai liūdnas pasekmes. Ką daryti, jei mažylis prisižaidė, t. y. į savo nosį įsikišo svetimkūnį?
Vaikas krapšto nosį
Vaikas krapšto nosį / 123RF.com nuotr.

Apie tai pasakoja gydytoja otorinolaringologė Donata Šukytė-Raubė, įvairius sveikatos ir medicinos klausimus aptarianti ir savo instagramo paskyroje.

Asmeninė nuotr./Donata Šukytė-Raubė
Asmeninė nuotr./Donata Šukytė-Raubė

Pavojingiausi radiniai nosyje – baterijos ir sėklos

Kaip jau minėta, į nosį vaikas, ypač, jei jis labai mažas, gali įsikišti bet ką, kas telpa į landą. Ypač pavojingas svetimkūnis – plokščios baterijos, nes per kelias valandas gali įvykti cheminis nosies gleivinės ir gilesnių audinių nudegimas. Tad, jei įtariate, kad vaikas įsikišo į nosį bateriją – skubiai keliauti į priėmimą.

Kiti svetimkūniai, tokie kaip sėklos, pvz.: žirniai, pupos, kukurūzai ir pan., pavojingi tuo, kad brinksta, t. y. yra didėja būdami nosies ertmėje, todėl po ilgesnio laiko, darosi sunkiau juos ištraukti. Iš tiesų visus apvalius svetimkūnius, pvz., karoliukai ir pan., sunkiau ištraukti vaikui iš nosies, nes tai darant jie gali būti įstumiami giliau.

Ką daryti?

  • Nusiraminti ir nuraminti vaiką;
  • Jeigu vaikas supranta, galima paprašyti jo pūsti ir pabandyti švelniai išpūsti svetimkūnį lauk. Tai daroma švelniai užspaudus šnervę tos nosies pusės, kurioje nėra svetimkūnio arba neužspaudus nė vienos pusės, jeigu tiksliai nežinoma, kurioje pusėje;
  • Didesnio vaiko taip pat galima paprašyti, kad kvėpuotų per burną, jei išpūsti nepavyksta;
  • Jei savo jėgomis svetimkūnio pašalinti nepavyksta, reikėtų nedelsi ir vykti į priėmimą arba pasirodyti gydytojui otorinolaringologui.

Ko nedaryti?

  • Nerėkti ir nebarti vaiko, nes jam pradėjus verkti ir kūkčioti, svetimkūnis gali atsidurti giliau;
  • Nereikėtų bandyti svetimkūnio ištraukti namuose esančiais instrumentais (pincetais, adatomis, ausų krapštukais), nes ypač mažiems vaikams, svetimkūnį galite tik nustumti gilyn, sukelti užspringimą. Be to, dažniausiai po tokių bandymų ištraukti gydytojui tik sunkiau svetimkūnį pašalinti.
  • Svetimkūnį šalinti su pincetu namų sąlygomis galima, tik vienu atveju: jei aiškiai jį matote, vaikas bendradarbiauja, yra ,,patogi‘‘ svetimkūnio dalis už kurios jį galite suimti pincetu.

Jei vaikas nepasakė, o jūs nepastebėjote

Tėvai nevisada pastebi, jog vaikas į nosį įsikišo svetimkūnį. Jei jis nustumiamas giliau, o mažylis dar nemoka pasakyti, ką padarė, gali būti, jog svetimkūnio nepastebėsite ilgai. Vis dėlto tam tikri simtomai perspėja apie tai. Štai jie:

  • -Vienpusis kvėpavimo per nosį pablogėjimas;
  • Vienpusės išskyrios iš nosies (pūliai, gleivės, kraujas);
  • Blogas kvapas iš nosies;
  • Pasikartojantis vienos, visada tos pačios pusės sinusitas;
  • Retai šie skundai gali būti abiejose nosies pusėse.

Pastebėjus nors vieną iš simptomų (ypač jiems atsiradus netikėtai) rekomenduojama pasikonsultuoti (planine tvarka) su nosies, gerklės ir ausų ligų gydytoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius