Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Atokaiton – tik apsiginklavus: ką reikia žinoti apie saulės pavojus

Saulėtų dienų gausa nelepinami lietuviai vasarą stengiasi kruopščiai sugerti kiekvieną šilumos ir šviesos spindulį. Gydytojai perspėja, kad neapsižiūrėjus maloni saulutė gali it hiena iššiepti dantis ir stipriai sužaloti odą. Taigi saule mėgaukimės – ji mums naudinga, tačiau nepameskime galvos.
Pora
Pora / Vida Press nuotr.
Temos: 3 Oda Saulė Sveikata

Būtinas duetas – UVB ir UVA

„Vasarą svarbiausia intensyviai drėkinti, maitinti odą ir apsaugoti ją nuo saulės spindulių, – dėmesį atkreipia Kėdainių ligoninės odos ligų gydytoja Valentina Karelienė. – Šiuo metų laiku reikėtų rinktis intensyvesnes drėkinimo priemones. Tai gali būti įvairūs serumai, fluidai, kosmetiniai aliejukai. Vasarą vertėtų atsisakyti sunkių maitinamųjų kremų, nes jie kemša poras. Intensyvius drėkinamuosius ir maitinamuosius kremus patarčiau naudoti vakare – prieš miegą. Dieną būtinai naudokite apsauginius kremus nuo saulės. Rinkitės tokia priemonę, kuri apsaugotų ir nuo UVB, ir nuo UVA spindulių. Pakuotėje ieškokite užrašų SPF+ arba SPF UVB ir UVA.“

Pratintis po truputį

Pirmomis dienomis saulės voniomis mėgautis reikėtų ypač saikingai ir neužsibūti atokaitoje ilgiau kaip 20 min. ar pusvalandį. Vėliau palaipsniui laiką galima ilginti.

Pavojingiausia saulė 12–14 val. Tad degintis išmintingiausia ryte iki 11 val. arba popiet nuo 15 val. V.Karelienė primena, jog net ir deginantis privalu naudoti apsaugines priemones nuo saulės.

„Norėčiau pabrėžti, kad visi kremai nuo saulės ypač veiksmingi būna pirmąsias dvi valandas, todėl ilgiau būnant saulėje kremu teptis reikėtų pakartotinai. Geriausia tai daryti kas dvi valandas, taip pat po maudynių“, – pataria gydytoja.

Vaistai iš šaldytuvo

Jei vis tik saulė taip apsuko galvą, kad neapsižiūrėjote ir nudegėte, tinka gydytis tiek liaudiškomis priemonės, tiek medikamentais.

V.Karelienė perspėja, kad esant bet kurio laipsnio nudegimui šiukštu odos gydyti negalima odekolonu ar kitais spiritiniais skysčiais. Jie sausina odą ir stiprina skausmą. Vaistų lengviems nudegimams gydyti galima rasti šaldytuve. Tiks kefyras, grietinė. Taip pat veiksmingai uždegimą mažina ir ant pažeistos vietos uždėta žalia tarkuota bulvė.

„Jei nudegėte stipriau, be medikamentų išsiversti neišeis. Varginant labai stipriam skausmui ir pakilus temperatūrai, vertėtų išgerti vaistų nuo uždegimo bei medikamentų, mažinančių temperatūrą, pavyzdžiui: aspirino, analgino. Jei atsirado pūslių, nebandykite jų pradurti. Pūslės – lyg natūralus tvarstis, saugantis pažeistą odą. Nudegus svarbu gerti daug skysčių – geriausia vandens“, – aiškina medikė.

Kuriems mėgautis pavėsiu?

Vaikams iki šešių mėnesių visiškai nepatartina būti tiesioginiuose saulės spinduliuose. Ne draugė saulė ir vyresnio amžiaus žmonėms bei tiems, kurie būdami jauni – iki 20 metų – jau spėjo nudegti. Suklusti derėtų vartojantiesiems įvairius medikamentus, galinčius padidinti odos jautrumą saulės spinduliams: kontraceptikus, kai kuriuos antibiotikus, hormoninius preparatus, taip pat preparatus, naudojamus širdies ligoms gydyti.

V.Karelienė primena, kad buvimas saulėje nepiktnaudžiaujant naudingas sveikatai. Mat saulė stiprina organizmą, pakelia organizmo tonusą, veikiant saulės spinduliams organizme gaminasi vitaminas D, kuris yra atsakingas ir už mūsų gerą nuotaiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius