TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Atsakė į klausimą, ar neigiamas nėštumo testo rezultatas gali meluoti

Daugeliu atvejų namų sąlygomis atliekami vienkartiniai nėštumo testai yra patikimi. Tačiau retais atvejais ir jie gali klysti, rašo „Parents“.
Nėštumo testas
Nėštumo testas / 123RF.com nuotr.

Taip gali nutikti, kai moters organizme nepasigamina pakankamai nėštumo hormonų (hCG). Neteisingą rezultatą gali lemti ir kiti veiksniai, pvz., netinkamai atliktas tyrimas arba pasibaigęs nėštumo testo galiojimo laikas.

Flickr.com/Nėštumo testas
Flickr.com/Nėštumo testas

Kaip veikia vienkartiniai nėštumo testai?

Visų vienkartinių nėštumo testų veikimo principas panašus. Ant testo patekęs šlapimas sureaguoja su teste esančia medžiaga ir rodo, ar aptiktas specifinis hormonas, vadinamas, žmogaus chorioniniu gonadotrofinu (hCG), kuris gaminasi nėštumo metu. Atlikus tyrimą per kelias minutes ar greičiau parodomas neigiamas arba teigiamas rezultatas ir moteris sužino – ar laukiasi, ar ne.

Daugelio namuose atliekamų nėštumo testų aprašymuose nurodoma, kad jų tikslumas siekia 99 proc. Tačiau tikslumas priklauso nuo daugybės veiksnių, įskaitant tai, kokioje nėštumo stadijoje moteris, kai atlieka šlapimo testą namuose.

„Priklausomai nuo prekės ženklo ir konkretaus testo tipo, yra skirtingos hormono aptikimo ribos“, – „Parents“ paaiškino nevaisingumo specialistas Alanas Coppermanas. Pasak jo, kai kurių nėštumo testų rezultatai yra teigiami tik tuomet, kai hCG koncentracija yra didesnė nei 50 miu/ml, o kiti yra jautresni.

Svarbu pabrėžti, kad šlapimo nėštumo testai nėra tokie tikslūs kaip kraujo tyrimai, kurie taip pat atliekami nėštumui nustatyti. Tiriant kraują galima užfiksuoti net nedidelį hCG kiekį.

Kraujo testai gali nustatyti vos 5 mIU/ml, o jautriausi šlapimo testai gali užfiksuoti HCG tik tada, kai jo kiekis yra artimesnis 20 mIU/ml ar didesnis.

Yra nustatyta, kad nėštumo testai gali parodyti teigiamą rezultatą, jei jie atliekami praėjus dviem savaitėms po ovuliacijos. Tačiau geriausia nėštumo testą namuose atlikti po praleistų mėnesinių.

123RF.com nuotr./Kontracepcija
123RF.com nuotr./Kontracepcija

Dėl ko nėštumo testo rezultatas gali būti klaidingai teigiamas?

Kai kurie šlapimo nėštumo testai gali nustatyti nėštumą jau likus šešioms dienoms iki praleistų mėnesinių. Tačiau, jei nėštumo testas atliekamas per anksti, testas gali atrodyti neigiamas, nors moteris iš tiesų yra labai ankstyvoje nėštumo stadijoje. Tai vadinama klaidingai neigiamu rezultatu. Todėl patariama, jei įmanoma, prieš atliekant nėštumo testą geriausia palaukti, kol praeis mėnesinės.

Be jau minėtos priežasties, kitos dažniausios klaidingai neigiamo nėštumo testo priežastys yra šios:

  • neteisingas testo atlikimas
  • naudojamas testas, kurio galiojimo laikas pasibaigęs
  • neteisingai apskaičiuotas menstruacijų ciklas
  • testas atliekamas netinkamu paros metu (kad rezultatai būtų tiksliausi, testą atlikite iš pat ryto, kai šlapimas yra labiausiai koncentruotas).
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kraujo tyrimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kraujo tyrimas

Jei gavote neigiamą nėštumo testą, bet rezultatai jums kelia įtarimų (pvz.: jaučiate kitus nėštumo simptomus, nebuvo mėnesinių ir pan.), galite pakartoti testą po dviejų ar trijų dienų. Arba galite kreiptis į savo sveikatos priežiūros įstaigą, kad būtų atliktas kraujo tyrimas, kuriuo nustatomas tikslus hCG kiekis kraujyje.

Jei kraujo tyrimas nėštumo nepatvirtina, bet mėnesinių nebuvo arba jos vėluoja, tokios savijautos priežastys gali būti įvairios. Galbūt patiriate didesnį nei įprasta stresą arba netekote / priaugote daug svorio. Dingusias arba netipines mėnesines gali lempti ir skydkliaukės sutrikimai, kitos sveikatos problemos. Kontracepcija, menopauzė, perimenopauzė, kelionės, žindymas – dar kelios priežastys, dėl kurių gali pasikeisti jums įprastas ciklas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius