Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dantenų kraujavimas byloja apie ankstyvą dantų netekimą. Kaip tam užkirsti kelią?

Kyla nerimas dėl kraujuojančių dantenų? Ar žinote, kad tai simptomas, lemiantis ankstyvą dantų netekimą? Odontologai dažnai iš savo pacientų išgirsta nusiskundimų, kad kraujuoja dantenos. Nors dalį pacientų šis simptomas gąsdina ir priverčia kreiptis į gydytoją, dauguma žmonių mano, kad tai – normalus reiškinys. Panagrinėkime, ar yra pagrindo susirūpinti.
Skaudantys dantys
Skaudantys dantys / Partnerio nuotr.

Dantenų kraujavimas reiškia periodonto audinių uždegimą ir, nors yra įvairių veiksnių, kurie gali tai lemti, pagrindinė priežastis viena – bloga burnos higiena. Ar žinote, kad milijonai bakterijų gyvena dantų apnašose ir gamina toksinus?

Daugiau nei 400 skirtingų rūšių mikroorganizmų, jų gaminami toksinai, maisto likučiai suformuoja ant dantų paviršiaus besikaupiančias apnašas. Kaupdamasis dantenų vagelėje apnašos aktyvina imunines ląsteles, jos patenka į dantenas ir skatina uždegimo vystymąsi, didina kraujagyslių laidumą ir tuomet net švelniai prisilietus prie dantenų jos pradeda kraujuoti. Dantenų uždegimas dar vadinamas gingivitu, bet ligai plintant toliau pradeda formuotis periodontitas – alveolinės ataugos kaulo, supančio dantų šaknis, uždegimas, jo negydant pradeda tirpti kaulas. Paprastais žodžiais tariant, kaulus supanti atrama pamažu nyksta. Tai dažna ankstyvo dantų netekimo priežastis.

Gingivitas – viena dantų apnašų sukeliamų problemų. Be dantenų uždegimo, dantų apnašose esančios bakterijos sukelia blogą burnos kvapą, padidina infekcijos ir sisteminių ligų vystymosi riziką.

Geriausias būdas užkirsti tam kelią yra reguliarus ir taisyklingas dantų valymas. Dantų valymo trukmė ir naudojamas šepetukas turi didelę įtaką dantų išvalymo kokybei.

Ant dantų paviršiaus susikaupusios apnašos negali būti lengvai pašalinamos keliais dantų šepetėlio judesiais. Išsivalyti dantis reikia laiko ir kantrybės. Taip pat valant dantis nepadeda jėgos naudojimas. Dantys turi būti valomi minkštu šepetėliu, greitais judesiais, tačiau be pernelyg didelės jėgos naudojimo. Vis daugiau odontologų visame pasaulyje, tarp jų ir Lietuvos burnos higienistų draugija, rekomenduoja naudoti Philips Sonicare garsinį dantų šepetėlį norint pasiekti geriausią rezultatą.

Šiek tiek paradoksalu, kad, būdami apsupti naujausių technologijų, dantims valyti vis dar naudojame šepetėlį, kuris funkcine prasme nesiskiria nuo to, kokį žmonės naudojo prieš tūkstančius metų. Mes suprantame, kad naujieji dulkių siurbliai veikia efektyviau, kompiuteriai greičiau, fotoaparatai mobiliuosiuose telefonuose pranoksta savo pirmtakus. Bet kodėl nenaudojame elektrinio dantų šepetėlio?

Įrodyta, kad Philips Sonicare garsiniai dantų šepetėliai nesukelia dantenų atsitraukimo, priešingai – Sonic technologijos šepetėlis švelniai jas masažuoja, pagerina kraujotaką ir veiksmingai pašalina dantų apnašą, dėl to dantenų sveikata sparčiai pagerėja. Valantis dantis įprastu dantų šepetėliu naudojama daugiau jėgos, o tai lemia dantenų atsitraukimą (recesijas) ir dantų emalio defektus. Tai priežastis, kodėl pacientams, kurių dantys nusidėvėję ir dantų kaklelių srityje atviras dentinas, rekomenduojama naudotis Sonic technologijos elektriniu dantų šepetėliu siekiant išvengti tolesnės dantų abrazijos.

Philips Sonicare dantų šepetėlis buvo sukurtas pagal Amerikos periodontologų akademijos reikalavimus, kuriais buvo siekiama užtikrinti uždegiminių audinių atsikūrimą ir stiprinti dantenas. Bendradarbiaudamas su dantų priežiūros specialistais Philips sukūrė Sonic technologijos dantų šepetėlį, kuris palengvina ir pagerina dantų valymą.

Sonic technologija sukuria 31 000 dantų šepetėlio šerelių judesių per minutę, dėl to ant dantų paviršiaus susidaręs apnašas suskyla. Klinikiniai tyrimai parodė, kad šios technologijos dantų šepetėlis ardo apnašo sluoksnius ir sunkiai pasiekiamose vietose. Rankiniu dantų šepetėliu sukuriama apie 300 judesių per minutę. Skirtumas reikšmingas – dėl judesių skaičiaus ir pasiekiamo rezultato. Philips Sonicare dantų šepetėlis yra puiki investicija į jūsų burnos sveikatą. Rezultatai bus pastebimi ne tik jums, bet ir jūsų odontologui!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius