Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darote klaidą, jei išpilate raugintų agurkų skystį: kuo jis naudingas?

Daugelis mėgsta valgyti raugintus agurkus, tačiau jų skystį dažniausiai išpila. Vis dėlto mitybos specialistai teigia, kad jame yra tokia gausybė naudingų medžiagų, jog išpilti tiesiog šventvagiška.
Šviežiai raugti agurkai
Šviežiai raugti agurkai / 123RF.com nuotr.

Puikus natrio šaltinis

„Raugintų agurkų skystyje yra natrio, kalio ir vandens – visos šios medžiagos labai svarbios tam, kad būtų užtikrintas reikiamas skysčių kiekis organizme“, – womenshealthmag.com teigia dietologė Alyssa Lavy.

Nors dažniausiai šią funkciją puikiai atlieka ir vanduo, vis dėlto, jeigu labai smarkiai suprakaitavote per treniruotę ar karštą dieną su prakaitu netekote ne tik vandens, bet ir minėtų medžiagų, labai naudinga atsigerti vandens su elektrolitais (tai gražus terminas, kuriuo vadinami naudingi mineralai, įskaitant natrį ir kalį).

Vida Press nuotr./Rauginti agurkai
Vida Press nuotr./Rauginti agurkai

A.Lavy sako, kad 45–90 ml raugintų agurkų skysčio per dieną turėtų užtekti, jog papildytumėte savo organizmą reikalingais mineralais. Galite jį gerti tokį, koks jis yra, arba skiesti vandeniu.

Šešiuose valgomuosiuose šaukštuose šio skysčio yra 690 mg natrio. Tad, jeigu jūsų mityboje yra daug natrio turinčių produktų, skysčio turėtumėte gerti mažiau. Rekomenduojama natrio dienos norma – 2300 mg.

90 ml raugintų agurkų skysčio turi 15 kilokalorijų, 0 g baltymų, 3 g angliavandenių, 690 mg natrio.

Labai tinka atsistatyti po treniruotės

Paprastai prieš treniruotę ar po jos būtina atsigerti vandens. Tačiau jei tikrai liejate prakaitą, jums prireiks papildomų minėtų elektrolitų. Šiuo atveju kaip tik puikiai tiks raugintų agurkų skystis. Be to, jis gali padėti išvengti raumenų mėšlungio po treniruotės.

Jame gausu probiotikų

Raugintų agurkų skystis daro stebuklus jūsų žarnyne. Kadangi šis skystis yra fermentuotas, jame gausu probiotikų – gerųjų žarnyno bakterijų, kurios ne tik gerina virškinimą, bet ir turi didžiulį teigiamą poveikį visam organizmui.

Tiesa, jeigu raugintus agurkus perkate parduotuvėje, atidžiai skaitykite etiketes. Norint prailginti jų galiojimo laiką, jie konservuojami acte ar karštyje, todėl gerųjų bakterijų nebelieka. Taigi, raugintų agurkų nepainiokite su konservuotais.

Geriausia agurkus raugti patiems namuose, tada tikrai žinosite jų sudėtį ir rauginimo būdą.

123RF.com nuotr./Probiotikų šaltinis
123RF.com nuotr./Probiotikų šaltinis

Patenkins potraukį sūrumui

Jei pastebite, kad užklupus popietiniam alkiui, vis siekiate traškučių ar sūrių krekerių, dietologė ir „RSP Nutrition“ mitybos konsultantė Monica Auslander Moreno sako, jog raugintų agurkų skystis yra sveika ir skani šių užkandžių alternatyva. Juk jo skonis toks pats, kaip ir kažkada jame buvusių agurkų.

Padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje

Nors raugintų agurkų skystis su actu neturi probiotikų, jis turi savų privalumų. Skystis gali padėti sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, sako Kelli McGrane, „Lose It!“ dietologė.

„Tyrimai parodė, kad vartojant šio skysčio prieš valgymą, antro tipo diabetu sergantys asmenys patyrė mažesnius cukraus lygio šuolius“, – teigia specialistė.

Skystis gali padėti sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Actas reguliuoja kūno atsaką į insuliną, tačiau tikriausiai nereikia įtikinėti, kad gurkšnis acto yra daug skanesnis, jeigu jis slepiasi po saldžiarūgščiu raugintų agurkų skoniu.

Vitaminų ir antioksidantų šaltinis

Raugintų agurkų skystis yra vitaminų A ir E šaltinis. Jame taip pat aptinkama antioksidantų, padedančių apsaugoti kūno ląsteles nuo žalingo poveikio. Nors kituose maisto produktuose antioksidantų koncentracija yra gerokai didesnė, vis dėlto jų gaunate ir su šiuo gėrimu.

Tinka naudoti kitoms daržovėms rauginti

Jei neplanuojate gerti raugintų agurkų skysčio, galite jį naudoti kitoms daržovėms, pavyzdžiui, morkoms, burokėliams, pomidorams, paprikoms rauginti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius