Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Darželio „Vyturėlis“ bendruomenę ištiko šokas – meningokokinė infekcija pasiglemžė šešiametę

Skaudi nelaimė sukrėtė Švenčionėlių lopšelio-darželio „Vyturėlis“ bendruomenę. Per parą klastinga meningokokinė infekcija pasiglemžė šešiametę darželio auklėtinę Gretą.
Ukrainos palaikymo akcija Kaune
Žvakės / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Pirmiausia noriu pasakyti tai, ką liepia širdis: mes reiškiame užuojautą Gretutės tėveliams, labai liūdime ir gedime. Tai buvo nuostabi, aktyvi, žingeidi mergaitė, visur dalyvaujanti. Jos mirtis buvo labai netikėta“, – 15min.lt kalbėjo darželio direktorė Aldona Čiuvalova.

Apie lyg perkūnas iš giedro dangaus trenkusią auklėtinės mirtį direktorė išgirdo ankstų antradienio rytą – apie pusę septynių: „Man paskambino ir asmeniškai pranešė.“

Reiškiame užuojautą Gretutės tėveliams, labai liūdime ir gedime. Tai buvo nuostabi, aktyvi, žingeidi mergaitė, visur dalyvaujanti.

Žinia pribloškė. Buvo sunku patikėti, kad šešiametės mergaitės, dar pirmadienį žaidusios darželio grupėje, jau nebėra.

Pasiskundė galvos skausmu

A.Čiuvalova pasakojo, kad Greta į darželį atvyko pirmadienį apie 7:45 val. Tądien grupėje dirbo auklėtoja Birutė Račinskienė, kuriai direktorė dėkinga už greitą ir profesionalų reagavimą į situaciją.

„Tėvai Gretą atvedė kaip sveiką vaiką. Mergaitė maždaug dešimt minučių pažaidė ir atsisėdo prie staliuko. Auklėtoja, pamačiusi jos liūdną veidelį, paklausė: „Kas yra?“ Mergaitė paaiškino, kad skauda galvytę. Auklėtoja pamatavo temperatūrą: ji buvo truputį pakilusi – 37,5. Paskambino tėvams, kurie 8:10 val. dukrą pasiėmė iš darželio ir nuvežė pas gydytoją. Toliau nieko negaliu komentuoti“, – sakė direktorė.

Dalis tėvų supanikavo

Antradienio rytą išgirdusi kraupią žinią ji iškart suskato veikti: atvykusi į darbą apie įvykį informavo Švenčionių rajono kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyrių. Po to kreipėsi į Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyrių.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Meningokokinė infekcija Šiaulių profesinio rengimo centre
Alvydo Januševičiaus nuotr.

„Įstaiga suteikė pagalbą ir žinių, kaip elgtis, nes tai yra neeilinis įvykis“, – konstatavo A.Čiuvalova.

Darželis paisė visų skyriaus vedėjos Jolantos Savickienės rekomendacijų: pirmiausia dar kartą išvalė ir išvėdino įstaigos, kurią iš viso lanko 205 mažamečiai, patalpas. Daugiausiai dėmesio skirta grupei, kurią lankė meningokokinės infekcijos pakirsta auklėtinė. Ją iš viso lankė 21 vaikas.  

Mergaitė maždaug dešimt minučių pažaidė ir atsisėdo prie staliuko. Auklėtoja, pamačiusi jos liūdną veidelį, paklausė: „Kas yra?“ Mergaitė paaiškino, kad skauda galvytę.

„Iškart informavome grupės tėvus ir patarėme kreiptis į šeimos gydytoją, kad paskirtų vienkartinę antibakterinių vaistų dozę. Supanikavusiems tėvams patarėme likti namuose“, – pasakojo A.Čiuvalova.

Artimą sąlytį turėjusiems žmonėms patariama 10 dienų po paskutinio kontakto su sirgusiuoju stebėti sveikatos būklę – kasdien matuoti temperatūrą.

Pakilus temperatūrai, atsiradus galvos skausmui, odos bėrimui, būtina nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Antradienį darželyje „Vyturėlis“ lankėsi Švenčionių švietimo pagalbos centro krizių valdymo specialistai, jie bendravo su vaikais ir darbuotojais. Specialistai turėtų atvykti ir trečiadienį.

Reta, bet labai pavojinga

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyrius primena, kad Meningokokinė infekcija – labai reta, tačiau itin pavojinga bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas).

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Naujas vaikų darželis Santariškėse
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Dalis tėvų supanikavo ir vaikų į darželį neleidžia.

Pagal sezoniškumą pastebėta, kad šios ligos atvejų padaugėja žiemą, pavasarį, tačiau galima užsikrėsti bet kuriuo metų laiku. Ligos inkubacinis periodas dažniausiai trunka 3–5 dienas, rečiau iki 10 dienų.

Sukėlėjas labai neatsparus aplinkoje: +10 °C temperatūroje žūsta per 2 val., +50 °C – per 5 min., ultravioletiniai spinduliai sukėlėjus sunaikina greitai, o tiesioginiai saulės spinduliai užmuša per 2–6 val.

Patalpose dezinfekcija neatliekama, rekomenduojama tik vėdinimas, drėgnas valymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius