-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Delfinų terapijos centras plečiasi, tačiau laukiančiųjų eilė – metams į priekį

Lietuvos jūrų muziejaus delfinų terapijos centro delfinų klegesį nustelbia ypatingų vaikų balsai: tiek daug teigiamų emocijų dovanoja procedūros vandenyje. Kasmet iki 200 vaikų su įvairia negalia priimantis centras atvėrė dar du naujus kabinetus vaikų socialiniams įgūdžiams gerinti.

Delfinų terapijos centre per septynerius jo veiklos metus žurnalistai lankėsi vos pora kartų: atsivėrė unikali galimybė pamatyti, kaip vyksta terapiniai užsiėmimai.

Kai kurios šeimos eilėje laukia ir metus, o centro kūrėjai džiaugiasi, kad nuo pirmųjų veiklos metų gerokai išaugo. Jei pirmaisiais metais priimdavo apie 20–30 ypatingųjų vaikų, dabar išplėstas paslaugų spektras ir galima priimti per metus iki 200 pacientų.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Penkiametė Sofija kartu su terapeute mokosi kepti keksiukus.
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Penkiametė Sofija kartu su terapeute mokosi kepti keksiukus.

Po terapijos – gražiausios emocijos

„Mes čia pirmą kartą, eilėje laukėme beveik dvejus metus. Sofija čia noriai važiuoja ir namuose jau pastebime pokyčius: ji tapo dėmesingesnė ir tvarkingesnė“, – pasakojo Margarita Žadeikienė, į Delfinų terapijos centrą atvežusi savo penkiametę anūkę.

Mergaitei diagnozuota cistinė fibrozė – sutrikusi kvėpavimo organų ir kasos veikla. Guvi penkiametė noriai lanko visas procedūras, kineziterapeutai jau tapę draugais, tačiau labiausiai laukia pasiplaukiojimo su delfinais.

Delfinai mėgstamiausiais gyvūnais tapę ir šešiamečiui Dominykui. Cerebriniu paralyžiumi sergančio berniuko istoriją jau yra aprašęs ir portalas 15min. Delfinų terapijos centre Dominyko šeima lankosi jau antrą kartą. Mama Aušra pastebėjo, kad vaikas praturtėja emociškai. „Po reabilitacijos šiame centre stebime pokyčius. Vaikas sutvirtėja fiziškai, matome ir emocinius bei psichologinius pasikeitimus“, – kalbėjo Dominyko mama Aušra Gajauskienė.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Aušra Gajauskienė su vaikais ir centro vadovė dr. Brigita Krevinienė vaizdo aptarimo kabinete.
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Aušra Gajauskienė su vaikais ir centro vadovė dr. Brigita Krevinienė vaizdo aptarimo kabinete.

Delfinai tampa draugais

Kaip pasakojo Delfinų terapijos centro vadovė daktarė Brigita Kreivinienė, šiame centre daugiausiai sulaukiama vaikų su autizmo spektro sutrikimais.

„Delfinas – labiausiai žaidybinę funkciją išvystęs gyvūnas. Procedūros vyksta vandenyje, o vaikams su autizmo sutrikimais vanduo itin reikalingas, nes jis turi daug neurosensomotorinių pozicijų. Be to ir delfinų skleidžiamų garsų savybės unikalios, kai kurie garsai už mūsų girdimumo ribų bet turi teigiamą poveikį“, – vardijo B.Kreivinienė.

Vandenyje vaikams tiekiamos individualizuotos programos. Iš šalies stebint atrodo, kad tai tiesiog pasiplaukiojimas, žaidimas, tačiau iš tiesų treneriai viską daro apgalvotai, įvertinę vaiką, jo sensorinius poreikius. „Kuo labiau atsiliepiama į vaiko sensorinius poreikius, tuo geresnė jo raida“, – aiškino B.Kreivinienė.

VIDEO: Delfinų terapijos centras plečiasi: atverti du nauji kabinetai

Tačiau Delfinų terapijos centre vaikams teikiama kur kas daugiau terapijų: su jais dirba kineziterapeutai, moko socialinių įgūdžių, savarankiškumo. Vėliau kartu su tėvais analizuojami vaizdo įrašai, kuriuose fiksuoti užsiėmimai su vaikais, nurodomos gairės, kaip reikėtų tęsti terapijas namuose.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Delfinų terapijos centre eilėse šeimos laukia ir metus
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Delfinų terapijos centre eilėse šeimos laukia ir metus

„Reikia surasti būdų, kaip komunikuoti su vaikais, naudojame ir PECS paveikslėlius. Išmokęs bendrauti jau galėsi mokyti ir socialinių įgūdžių: šeimininkauti virtuvėje, išsiurbti kilimą“, – vardijo B.Kreivinienė.

Eilės – metams į priekį

Dėl pandeminės situacijos Delfinų terapijos centras ilgą laiką negalėjo dirbti. Kasmet kartą per metus paskelbiama registracija. Pagal paskutinius registracijos duomenis matoma, kad artimiausia registracija terapijai bus skelbiama tik kitų metų spalį.

Kaip pasakojo Jūrų muziejaus vadovė Olga Žalienė, Delfinų terapijos centras kasmet turi naujovių. Šiemet atverta socialinių įgūdžių lavinimo laboratorija ir vaizdo analizės kabinetas, kur vyksta konsultacijos su tėvais. Abiejų kabinetų įrengimas atsiėjo apie 160 tūkst. eurų.

Laboratorija, kurioje vaikai lavina gebėjimą bendrauti ir bendradarbiauti, primena nedidelį butą. Akcentas – virtuvės zona. Čia kartu su terapeutais vaikai mokosi tvarkytis, gaminti maistą, dalytis veiklomis.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Delfinų terapijos centre
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Delfinų terapijos centre

„Nuo centro įkūrimo nebuvo nė vienų metų, kad neįvyktų kažkoks reikšmingas pokytis diegiant naujoves, sukuriant naujoves žmonėms, kurie turi ypatingų poreikių ir patys yra ypatingi“, – pasakojo O.Žalienė.

Projektas „Įveikiant kliūtis vaikų reabilitacijoje: nuo korekcijos iki inkliuzinio bendradarbiavimo“ įgyvendinamas drauge su partneriais Rusijoje, kaip vaikų psichoneurologinė sanatorija Kaliningrade „Teremok“, I.Kanto universitetas.

„Projekto tikslas – sukurti metodikas, įsigyti įrangą, kuri padėtų vaikams adaptuotis socialiai, fiziškai, laiku diagnozuoti jų poreikius, nukreipti tinkama linkme lavinant tiek fizinę, tiek psichoemocinę būklę“, – pasakojo didžiausio Lietuvoje muziejaus vadovė.

Projekto metu buvo priimta nemokamai 20 vaikų su negalia socialinių įgūdžių vertinimui, lavinimui bei užtvirtinimui bendradarbiaujant su Klaipėdos universiteto mokslininkais – Holistinės medicinos ir reabilitacijos katedros kolektyvu. Mokslininkai vykdė vaikų vertinimą savo laboratorijoje, o kompleksinė intervencija buvo teikiama Delfinų terapijos centre, apjungiant jau sukurtas metodikas su naujomis – socialinių įgūdžių ugdymo bei lavinimo.

Dabar Delfinų terapijos centras yra pasirengęs teikti platų paslaugų spektrą – ne tik delfinų asistuojamos terapijos paslaugas, tačiau ir kitas kompleksines programas: sensorinės integracijos, judesio lavinimo, socialinių įgūdžių vertinimo bei lavinimo, komunikacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius