Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
01 08

Dr. V.Makauskienė: „Klaidinga manyti, kad vaiko mikčiojimas atsiranda tik dėl išgąsčio“

Intensyviai vystantis vaiko kalbai, apie 3–5 gyvenimo metus, tėvai gali pastebėti, jog jis mikčioja. Dažniausi mikčiojimo požymiai yra garsų, skiemenų pakartojimai, garsų tęsimas, tylos pauzės.
Logopedė padeda mikčiojančiam vaikui
Logopedė padeda mikčiojančiam vaikui / 123RF.com nuotr.

Tačiau logopedė, psichologė, VDU Švietimo akademijos dėstytoja dr. Vilma Makauskienė pataria nesupainioti šio sutrikimo su natūraliais vaiko kalbos raidai būdingais nesklandumais. Kas lemia mikčiojimą ir kaip vaikui padėti?

Asmeninio archyvo nuotr./dr. Vilma Makauskienė
Asmeninio archyvo nuotr./dr. Vilma Makauskienė

Mikčiojimas prasideda laipsniškai

Remiantis Amerikos mikčiojimo fondo (Stuttering Foundation) duomenimis, apie 5 proc. žmonių vaikystėje yra mikčioję keletą mėnesių ar ilgiau. Paprastai šis sutrikimas prasideda laipsniškai, nors kai kurių vaikų mikčiojimas gali atsirasti staiga ir kalbėjimas pasikeičia per vieną dieną.

„Svarbus mikčiojimo požymis yra užsikirtimų kaita ir įvairovė. Mikčiojimas gali keistis kiekvieną dieną ir būti skirtingas įvairiose situacijose. Keletą dienų ar net savaičių vaikas kalba sklandžiai, o vėliau vėl atsiranda užsikirtimai, keičiasi mikčiojimo pobūdis ir intensyvumas“, – portalui manodaktaras.lt pasakojo dr. V.Makauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius