Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Eismo įvykyje nukentėjo dviratininkas: patarimai, kurie padės jam išgelbėti gyvybę

Judrumas dviračiu Lietuvoje sparčiai auga. Ir lyg iš naujo, mokomės sugyventi keliuose – automobilių vairuotojai, motociklininkai, dviratininkai ir pėstieji. Tačiau ką daryti, jei atsitinka nelaimė?
Eismo įvykis
Eismo įvykis / Pranešimo autorių nuotr.

„We Love Cycling“ dviračių bendruomenė kartu su Lietuvos Raudonuoju Kryžiumi išplatintame pranešime siūlo perskaityti ir žinoti pagrindinę pirmosios pagalbos nukentėjusiam dviratininkui veiksmų seką.

Planuojate važiuoti dviračiu? Pirmiausia, įsitikinkite, kad jūsų dviratis yra tvarkingas. Tada, jei tik įmanoma, niekada nevažiuokite vienas. Be to, užsivilkite specialią, šviesą atspindinčią liemenę, užsidėkite dviratininko šalmą, pasiimkite dviratininko pirmosios pagalbos vaistinėlę.

Koronaviruso COVID-19 pandemijos metu važinėdami dviračiu ir, jei taip atsitinka, teikdami pagalbą kiek įmanoma laikykitės visų reikalingų prevencinių priemonių: rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėkite asmens apsaugos priemones, laikykitės fizinės distancijos.

Jeigu įvyko nelaimė ir jūsų bendrakeleivis sužeistas – stenkitės išlikti ramus, veikite greitai. Sprendimų greitis bei žinojimas, ką daryti, yra pagrindiniai veiksniai, galintys padėti išsaugoti gyvybę.

1. Elkitės saugiai

Nesvarbu ar tai judri gatvė, ar miško keliukas – būtinai pažymėkite įvykio vietą, kad apsaugotumėte save, nukentėjusįjį bei kitus žmones nuo papildomų sužeidimų. Įvertinkite, ar esate pakankamai matomoje vietoje, pvz., jei esate iškart už kalnelio, žymėjimas turi būti toliau prieš jį, kad eismo dalyviai pamatytų ženklus ir spėtų sustoti. Jei šalia įvykio vietos yra daugiau žmonių – paprašykite, kad vieni apsaugotų įvykio vietą, kiti – padėtų jums padėti sužeistajam.

Įsitikinę, kad įvykio vieta yra saugi, prieikite padėti sužeistajam. Jei įmanoma, gavę sutikimą, įvertinkite jo būklę: kalbinkite jį, garsiai aiškindami kiekvieną savo veiksmą, apžiūrėkite jį nuo galvos iki kojų, pirmiausia vertindami, ar nėra smarkaus kraujavimo.

2. Nedelsdami stabdykite kraujavimą

  • Užsimaukite vienkartines pirštines. Jeigu jų neturite, galite panaudoti celofaninį maišelį.
  • Pašalinkite, praplėškite drabužius nuo žaizdos.
  • Uždėkite ant žaizdos tvarstį (jeigu jo neturite – švarų medžiagos gabalėlį). Ekstremaliu atveju pirštais arba delnu tiesiogiai užspauskite žaizdą.
  • Pakelkite ir prilaikykite sužeistąją kūno dalį, kad ji būtų aukščiau širdies. Laikydami pakeltą sužeistą kūno dalį padėkite nukentėjusiajam atsigulti. Pakelkite ir prilaikykite jo kojas.
  • Paprašykite šalia esančio konkretaus asmens iškviesti GMP tel. 112.
  • Marle (arba medžiaga) pritvirtinkite (apibintuokite) uždėtą ant žaizdos tvarstį. Jei kraujavimas nesustoja, ant jau apibintuotos žaizdos papildomai uždėkite spaudžiamąjį tvarstį (tai gali būti binto ritinėlis ar kitas koks kietas daiktas) ir dar kartą apibintuokite.
  • Kas dešimt minučių tikrinkite kraujotaką žemiau tvarsčio. Jei reikia, atlaisvinkite tvarstį.
  • Laukdami atvykstant GMP, stebėkite nukentėjusiojo gyvybinius požymius – sąmonę, kvėpavimą, kraujotaką.

Labai svarbu suprasti, kad viskas gali būti kitaip, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Pavyzdžiui, sužeistasis gali pirmiausia skųstis dėl lūžusio kaulo, kuris skauda smarkiau, nei sužeista arterija. Tačiau būtent stiprus kraujavimas yra pavojingesnis gyvybei.

3. Tęskite nukentėjusiojo būklės vertinimą

Jei nėra stipraus kraujavimo arba jums pavyko jį sustabdyti, tačiau nukentėjusysis kalbinamas nereaguoja – patikrinkite kvėpavimą: atsiklaupkite ties jo krūtine, atlaisvinkite kvėpavimo takus atsargiai truputį atlošdami galvą ir pakeldami smakrą, žiūrėkite, ar kilnojasi krūtinės ląsta, klausykite, ar girdisi kvėpavimo garsai. Tam užtrukite ne daugiau 10 sekundžių.

Jeigu nukentėjusysis praradęs sąmonę ir nekvėpuoja, iškart pradėkite gaivinti. Koronaviruso COVID-19 pandemijos metu darykite tik krūtinės paspaudimus.

Pranešimo autorių nuotr./„We love cycling“ bendruomenė
Pranešimo autorių nuotr./„We love cycling“ bendruomenė

4. Kaip daryti krūtinės paspaudimus (išorinį širdies masažą):

  • Atsargiai paguldykite nukentėjusįjį ant nugaros ant kieto pagrindo. Jei įtariate stuburo traumą, tą darykite itin atsargiai, geriausia – keliese. Verčiant nukentėjusįjį ant nugaros, jo galva, pečiai ir kojos turi būti vienoje, horizontalioje linijoje.
  • Atsiklaupkite šalia nukentėjusiojo ties krūtine ir ją apnuoginkite. Galima daryti paspaudimus per vieną ploną drabužių sluoksnį.
  • Uždėkite vienos rankos kaulinę delno dalį ant krūtinkaulio centro (tarp spenelių), o ant jos uždėkite kitos rankos plaštaką, pakeltais pirštais, kad nespaustumėte šonkaulių.
  • Darykite krūtinės paspaudimus. Paspaudimo gylis – 5–6 cm. Krūtinę spauskite vertikaliai žemyn. Krūtinę spauskite viso savo kūno svoriu, ištiestomis per alkūnes rankomis. Paspaudę leiskite krūtinei pakilti į normalią padėtį. Paspaudimų dažnis – 100–120 paspaudimų per minutę be sustojimų. Geras būdas jausti dažnį neskaičiuojant – atlikite paspaudimus pagal Bee Gees dainos „Stayin' Alive“ ritmą, kuris yra 104 dūžiai per minutę. Nebijokite sužeisti. Nekvėpuojantis sužeistasis greičiausiai yra klinikinės mirties būsenoje ir bet kokia pagalba gali tik padėti. Jei sustosite daryti išorinį širdies masažą, jūsų draugas greičiausiai mirs. Kai pavargsite, pasikeiskite su kitais įvykio liudininkais. Tęskite, kol sužeistasis atsigaus (t. y. pradės kosėti, atmerks akis, kalbės ar tikslingai judės ir pradės normaliai kvėpuoti) arba kol atvyks profesionali pagalba.
  • Kas 2 minutes iš naujo įvertinkite, ar nukentėjusysis kvėpuoja.
  • Koronaviruso COVID-19 pandemijos metu arba jeigu nemokate, negalite, nenorite daryti įpūtimų, darykite vien krūtinės paspaudimus, tačiau tai nereiškia, kad įpūtimai nėra svarbūs.
  • Darant krūtinės paspaudimus ir įpūtimus nukentėjusysis turi 30 procentų didesnę tikimybę išgyventi.

5. Netraukite iš žaizdos įstrigusio joje svetimkūnio, nes gali prasidėti stiprus kraujavimas

Tai gali būti bet koks daiktas: šaka, vinis, stiklo šukė. Svetimkūnį reikia tiesiog įtvirtinti (įtverti) žaizdoje binto gabalėliais iš abiejų pusių, kad nejudėtų, ir atsargiai, jo nespaudžiant, apibintuoti žaizdą.

6.Įsitikinkite, kad nėra galvos sutrenkimo

Iš pirmo žvilgsnio nestipri galvos trauma (sutrenkimas, sumušimas) gali turėti rimtų pasekmių. Kartais, susitrenkus galvą, gali atrodyti, kad skausmas, svaigimas, pykinimas greitai pranyks savaime. Tačiau simptomams nepraeinant arba sunkėjant (sunku eiti, kalbėti arba judinti rankas; pasireiškia sumišimas; žmogus tampa itin mieguistas), būtina skubiai kviesti greitąją pagalbą numeriu 112.

Raudonojo Kryžiaus nuotr./Gaivinimas
Raudonojo Kryžiaus nuotr./Gaivinimas

Jei nukentėjusysis praranda sąmonę ir nekvėpuoja – pradėkite gaivinti. Jei žmogus praradęs sąmonę, vemia, paguldykite jį į stabilią padėtį ir stebėkite gyvybines funkcijas; jei įtariate kaukolės lūžį, nedėkite spaudžiamojo tvarsčio ant žaizdos ir nešalinkite jokių svetimkūnių iš žaizdos – kuo greičiau kvieskite greitąją pagalbą ir laukite atvykstančių medikų.

Jei įtariate kraujavimą į krūtinės ląstą (dusina, pamėlsta oda, atsikosti krauju, sužeista krūtinė) – paguldykite, sulenkite kojas.

7. Įvertinkite vidinio kraujavimo riziką

Gana sudėtinga atpažinti vidinį kraujavimą. Pagrindiniai požymiai – žmogus išblykšta, krečia drebulys, pila šaltas prakaitas, prasideda dažnas paviršutinis kvėpavimas, dažnas silpnas pulsas, troškulys, silpnumas, nerimas, gali nualpti, prarasti sąmonę.

Bet kokį kraujavimą reikia sustabdyti kuo greičiau. Vidinį kraujavimą gali sustabdyti tik chirurgai, todėl įtarus vidinį kraujavimą, svarbu kuo skubiau kviesti GMP tel. 112. Nukentėjusiam suteikite reikalingą ir patogią padėtį – pasodinkite. Jei įtariate kraujavimą į krūtinės ląstą (dusina, pamėlsta oda, atsikosti krauju, sužeista krūtinė) – paguldykite, sulenkite kojas. Jei įtariate kraujavimą į pilvo ertmę (skauda pilvą, sužeistas pilvas, buvo smūgis į pilvą) – apklokite, nepalikite nukentėjusiojo vieno, stebėkite jo gyvybines funkcijas tol, kol atvyks GMP.

8. Kaulų lūžimai, išnirimai, patempimai

Viena dažniausių dviratininkų traumų yra kaulų lūžimai, išnirimai, patempimai. Visiems šiems atvejams būdingi panašūs simptomai: skausmas, ypač judinant, tinimas, deformuota pažeista sritis, nenatūrali galūnės padėtis.

Nejudinkite nukentėjusiojo, jei jo gyvybei negresia pavojus. Nebandykite atstatyti deformuotos galūnės. Kvieskite greitąją pagalbą tel. 112. Nepalikite nukentėjusiojo vieno, patarkite nejudėti, prilaikykite sužeistą galūnę arba paprašykite, kad sužalotą ranką prilaikytų pats, nuraminkite jį, apklokite. Stebėkite jo būklę kol atvyks GMP.

Jei lūžis atviras – būtina sustabdyti kraujavimą ir sutvarstyti žaizdą. Išlindusių kaulo nuolaužų negalima stumti į žaizdą. Stabdykite kraujavimą ir tvarstykite žaizdą taip, kaip tvarstoma žaizda, kurioje įstrigęs svetimkūnis.

Išskirtiniu atveju, tik jei žmogui lūžusi ranka ir jį būtina gabenti į gydymo įstaigą patiems, galima tai daryti prieš tai ranką įmobilizavus: lūžusią ranką pritvirtinti skarele, šaliku ar kitokiu audiniu prie krūtinės – pariškite skarele sužeistą ranką per sveiką petį, skaros galus suriškite virš kaklo.

Jei lūžusi koja, žmogaus pačiam gabenti į gydymo įstaigą negalima.

„We Love Cycling“ – tai judėti dviračiais mėgstančių žmonių bendruomenė, kurianti diskusijų, patarimų, nepaprastų patirčių ir išskirtinio humoro erdves viešumoje bei socialiniuose tinkluose.

Lietuvos Raudonasis Kryžius – valstybės pagalbininkė humanitarinėje srityje, kurios veiklos tikslas apsaugoti žmonių gyvybes ir orumą, palengvinti žmogiškąsias kančias ir teikti pagalbą nelaimės ištiktiems žmonėms Lietuvoje ir už jos ribų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius