Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EKSPERIMENTAS: Ar sunku mesti rūkyti (II savaitė)

Bėga dienos, valandos, minutės... Paskutinės surūkytos cigaretės dūmas lieka vis tolesnėje praeityje. Bent jau taip tikisi mūsų eksperimento dalyvė Viktorija...
Rūkymui - ne!
Rūkymui - ne! / Shutterstock nuotr.
Temos: 1 Eksperimentas

Sakoma, kad, metant rūkyti, pirmosios savaitės būna sunkiausios: kinta nuotaikos, užplūsta irzlumas, nenumaldomas noras valgyti... Apskritai, griebtis cigaretės atrodo lengviausia išeitis. O kaip yra iš tikrųjų? Žvalus ir linksmas Viktorijos balsas išduoda, kad nereikia kurti jokių mitų ir tikėti visais žinomais stereotipais. Ji vis dar pasiryžusi pergalei prieš cigaretes ir toliau uoliai stengiasi nerūkyti. Pirmiausia – dėl savęs.

Taigi – primename!

E. Paukštės nuotr./Viktorija Bankaitė
E. Paukštės nuotr./Viktorija Bankaitė

Eksperimento dalyvė: Viktorija Bankaitė.
Amžius: 25 metai.
Kaip meta rūkyti: pagal Alleno Carro metodą. Jis pasirinktas dėl to, kad visame pasaulyje garsėja veiksmingumu. (Teigiama, kad pasiteisina kone 90 procentų!) Ar jis padės ir Viktorijai, netrukus įsitikinsime.

- Domimės, kaip, bėgant dienoms, Viktorija jaučiasi be cigarečių? Kas pasikeitė per pastarąją savaitę?

- Šią akimirką jaučiuosi labai gerai, bet, neslėpsiu, vis dažniau pagalvoju apie rūkymą, – sako Viktorija. – Tai galėčiau susieti su tam tikromis situacijomis, pavyzdžiui, jei tenka bendrauti su žmonėmis, kurie rūko, arba atsidurti vakarėlyje. Visa tai kelia pagundų, bet kol kas sugebu joms atsispirti. Žinoma, niekas nebando manęs įkalbėti. Tiesiog, kai esi pripratusi prie vienokio gyvenimo būdo ir ritmo ir staiga viskas pasikeičia, kyla įvairiausių norų. Kadangi išklausiau kursus ir jaučiuosi nukreipta teisinga linkme, nesinori atsisakyti to, ką pasiekiau. Jau net nepamenu, kiek tiksliai laiko nerūkau. Bet ir neskaičiuoju – jaučiuosi laiminga ir žvali. Tiesa, pastebėjau vieną niuansą: dabar, kai neberūkau, gerokai dažniau ėmiau gerti kavą. Matyt, tai savotiška kompensacija.

- Sakoma, kad, metant rūkyti, smarkiai padidėja apetitas?..

- Nepasakyčiau, kad pradėjau daugiau valgyti. Greičiau tai darau dažniau. Tačiau džiaugiuosi, kad kol kas nematau jokių mitybos pokyčių. Tikiuosi, kad ir nepamatysiu, – juokauja Viktorija. – Kai užplūsta noras parūkyti, pavyzdžiui, jeigu susinervinu, stengiuosi nurimti, užsiplikau kavos, ir viskas grįžta į senas vėžes. Rūkymą galima pavadinti ritualu – skaniai pavalgai ir tada surūkai cigaretę. Kartais būna keista, kad jau nebėra šio ritualo. Bet ir gerai, kad nėra.

- Ir visai nesinori susigrąžinti to prarasto pojūčio?

- Kalbant atvirai, be abejo, tas noras kol kas niekur nedingo – juk nedaug dar laiko praėjo... Žinau, kad surūkiusi vieną cigaretę ar užtraukusi nors vieną dūmą, lengvai vėl galėčiau grįžti prie šio įpročio. Manau, man užtektų tos vienos lemtingos cigaretės ir vėl viskas prasidėtų iš pradžių. O šito tikrai nesinori.

Stengiuosi jaustis ramiai, nesinervinti ir kuo daugiau šypsotis. Ko daugiau reikia?! – sako mergina. – Iki šios akimirkos viskas buvo puiku. Žinau, kad tik nuo manęs priklauso, ar paimsiu cigaretę į rankas. Viskas mano pačios rankose.

Asmeninio archyvo nuotr./Evaldas Žvirblis
Asmeninio archyvo nuotr./Evaldas Žvirblis

Apie tai, kaip per kelias savaites keičiasi metančio rūkyti žmogaus savijauta, kalbamės su Evaldu Žvirbliu – Allen Carr’s Easyway centre Londone jį studijavusiu lektoriumi, taip pat darbuotojų asmeninio ir profesinio tobulėjimo programų bendraautoriu, LEAN/6 Sigma ir pokyčių valdymo praktiku.

- Kokios emocijos užplūsta nerūkant pirmąsias savaites?

- Seminaruose per pirmąsias kelias dienas dauguma metusiųjų rūkyti patiria tam tikrą euforiją, nes pastebi, kaip puikiai jie jaučiasi. Be to, galima pastebėti labai lengvą pasimetimą ar koordinacijos sutrikimą – tokį, kokį juntame, pavyzdžiui, persėdę iš kokio nustekento mašiniuko į naują galingą automobilį. Įdomu, kad visos emocijos, kurias mes patiriame, dabar vienaip ar kitaip asocijuojasi su metimu rūkyti. Šiuo atveju labai svarbu suprasti, kas iš tiesų vyksta. O vyksta puikus dalykas: mes pratinamės gyventi visavertį gyvenimą ir juo mėgautis.

- Kokie fiziniai ir psichiniai pojūčiai paaštrėja? Gal labiau norisi valgyti, padidėja nervingumas, irzlumas ir pan.?

- Fiziologiškai paaštrėja visi pojūčiai, nes, kol dag rūkome, tam tikra prasme esame apduję. Tačiau dalis žmonių išgyvena lengvą netekimo ar sutrikimo jausmą. Jei jie aiškiai neįsisąmonina, kad nieko nepraranda, ima dėl to nerimauti. Nerimas – bjaurus dalykas, ypač kai konkrečiai nežinome, kuo jį užgožti. Būtent tada gali kilti nervingumas ir irzlumas. Tokiu atveju kviečiame klientus nedelsiant mums paskambinti ir susitinkame dar kartą, kad padėtume suvokti, dėl ko konkrečiai jis nerimaujama.

- Kada kyla didžiausia pagunda užtraukti dūmą?

- Pagunda kyla, kai pasiliekame nors mažytį tikėjimą, kad cigaretė gali padėti vienu ar kitu atveju, pavyzdžiui, didelio streso, skausmo, o gal pasilinksminimo metu. Būtent tuo metu ir yra didžiausia rizika užtraukti. Tačiau Alleno Carro seminaruose dauguma metančiųjų rūkyti paprasčiausiai praranda iliuziją, kad cigaretė suteikia bet kokį malonumą.

- Kaip tokiais atvejais reikėtų save motyvuoti, padrąsinti?

- Tokiais atvejais reikia vengti įsivaizduoti cigaretę kaip malonumą, pripažinti sau, kad puikiai suvokiu pilną vaizdą su milijonais cigarečių, kurias nenorėdamas privalėsiu surūkyti, jei į savo gyvenimą vėl įsileisiu ir toleruosiu bent vieną.

Pirmoji EKSPERIMENTO savaitė

DĖMESIO! KONKURSAS!

Jūs taip pat svajojate atsikratyti seno blogo įpročio rūkyti? Turite progą tai padaryti tiesiog DABAR! Laimėkite kvietimą į seminarą, kuriame galėsite atsikratyti įpročio rūkyti lengvai ir be kančių pagal Allen Carr’s Easyway metodą (plačiau apie šį metodą www.allencarr.lt). Ženkite vieną lemtingą žingsnį ir jus pasitiks naujas gyvenimas, kuriame galėsite iš naujo atrasti skonius, kvapus ir malonumą lengvai kvėpuoti.

Jums tereikia el. paštu ji24.lt@zlg.lt iki lapkričio 1 d. atsiųsti savo rūkymo istoriją: kada, kaip ir kodėl pradėjote rūkyti; ar kada bandėte mesti, kaip tada jautėtės; kodėl norite daugiau neberūkyti ir pan.

Visas istorijas publikuosime portale JI24. Laimėtoją išrinksime burtu keliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius