Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektroninės cigaretės: reklama sako viena, o moksliniai tyrimai – visai ką kita

Prieš maždaug dešimt metų rinkoje pasirodęs naujas išradimas – elektroninės cigaretės – žadėjo perversmą tabako pramonėje. Elektriniai prietaisai, tiekiantys nikotiną skystų garų pavidalu, atrodė kaip mažiau žalinga ir socialiai atsakinga alternatyva degiosioms cigaretėms.Elektroninių cigarečių pramonė džiaugiasi veržliu augimu, o mokslininkai ir Pasaulio sveikatos organizacija skambina pavojaus varpais: ar modernus išradimas netaps dar viena rykšte žmonijai?
Elektroninė cigaretė
Elektroninė cigaretė / Fotolia nuotr.
Iš pirmo žvilgsnio elektroninė cigaretė gali pasirodyti labai patraukti ir alternatyvi rūkymui priemonė. Tačiau specialistai perspėja, kad elektroninės cigaretės – gerokai pavojingesnės nei atrodo.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos skyriaus vyriausioji specialistė Vida Leonienė atkreipė dėmesį, kad elektroninių cigarečių nuolatinio ar ilgalaikio vartojimo šalutinis poveikis ir pasekmės dar nėra pakankamai ištyrinėtos.

Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu, nėra atlikta jokių patikimų tyrimų, rodančių, kad elektroninės cigaretės yra saugus ir efektyvus būdas mesti rūkyti. Vienintelis sveikatai naudingas pasirinkimas – visai nerūkyti.

Manoma, kad jose nuodingųjų medžiagų mažiau nei įprastose cigaretėse, nes nėra dervų, tačiau mokslininkai jau ištyrė, kad elektroninėse cigaretėse yra įvairių kitokių medžiagų, kenkiančių sveikatai.

2009 m. JAV maisto ir vaistų administracijos atlikti tyrimai parodė, kad elektroninėse cigaretėse yra randama kancerogeninių medžiagų ir kitų nuodingų medžiagų, keliančių pavojų inkstų veiklai, nervų ir kvėpavimo sistemoms.

2013 m. JAV Kalifornijos universitetas nuodugniai ištyrė elektroninių cigarečių aerozolio sudėtį. Buvo rasta sidabro, geležies, aliuminio, silikato dalelių ir mikroskopinių alavo, chromo bei nikelio dalelių. Šių medžiagų koncentracija buvo didesnė arba tokia pati kaip ir tabako cigarečių dūmuose.

Blogas būdas mesti rūkyti

Nustatyta, kad nemažai elektroninių cigarečių aerozolyje esančių medžiagų sukelia kvėpavimo sistemos ligas.

V.Leonienė pasakojo, kad elektroninių cigarečių vartotojai skundžiasi ne tik pasunkėjusiu kvėpavimu, bet ir pakilusiu kraujospūdžiu, galvos skausmu ir svaigimu, nemiga, nerimu, nuovargiu, krūtinės skausmais, sausu kosuliu, raumenų ir sąnarių skausmu, sutrikusiu virškinimu, išsausėjusia oda ir begale kitų nemalonių simptomų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Elektroninė cigaretė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Elektroninė cigaretė

Taigi, elektroninių cigarečių vartojimas nėra toks jau nekaltas kaip reklamuojama.

Būtent todėl, pasak V.Leonienės, jos jokiu būdu negali būti laikomos alternatyva, norint mesti rūkyti.

„Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu, nėra atlikta jokių patikimų tyrimų, rodančių, kad elektroninės cigaretės yra saugus ir efektyvus būdas mesti rūkyti. Vienintelis sveikatai naudingas pasirinkimas – visai nerūkyti“, – pabrėžė specialistė.

Tik pusė paauglių žino apie nikotino grėsmę

Svarbu suprasti, kad elektroninių cigarečių skystyje dažniausiai yra nikotino, kuris gana greitai sukelia priklausomybę.

Ypač neramina tai, kad tik pusė paauglių, girdėjusių apie elektronines cigaretes, žino, kad jų sudėtyje yra nikotino.

„Be to, vartojant elektronines cigaretes išlieka nikotino perdozavimo rizika, nes dažnai jos vartojamos netinkamai. Ypač neramina tai, kad tik pusė paauglių, girdėjusių apie elektronines cigaretes, žino, kad jų sudėtyje yra nikotino. Dėl to elektroninės cigaretės gali būtų naudojamos per dažnai ar per ilgai“, – įspėjo V.Leonienė.  

JAV apsinuodijimų kontrolės centrų asociacijos duomenimis, 2011 m. JAV užfiksuoti 269 elektroninių cigarečių vartojimo sukelti apsinuodijimai, 2012 m. – 459, 2013 m. – 1414, o 2014 m. iki kovo 24 d. – net 651 apsinuodijimas. Pusė apsinuodijusių asmenų buvo vaikai iki 6 metų.

Elektroninių cigarečių reklama pateikiama patraukliai, neretai pasitelkiant įžymius žmones. Vaisių ar saldainių aromato priedai gali paskatinti jaunimą galvoti, kad elektroninės cigaretės yra madingos ir saugios vartoti. Tačiau nutylima svarbiausia: priklausomybė nuo nikotino vystosi itin greitai.

tobaccobody.fi iliustr./Rūkymo žala
tobaccobody.fi iliustr./Rūkymo žala

Naujausių tyrimų duomenimis, užtenka parūkyti elektroninę cigaretę 5 minutes, kad ji pakenktų plaučiams.

Vaisių ar saldainių aromato priedai gali paskatinti jaunimą galvoti, kad elektroninės cigaretės yra madingos ir saugios vartoti. Tačiau nutylima svarbiausia: priklausomybė nuo nikotino vystosi itin greitai.

Bėda ta, kad rūkant elektroninę cigaretę nelieka nei specifinio tabako kvapo, nei pelenų, dantys ir pirštai nepagelsta. Todėl tėvams ir mokytojams daug sunkiau pastebėti rizikingą jaunuolio elgseną.

Apie tikrąjį nikotino kiekį nutylima

Nikotino kiekis elektroninėse cigaretėse labai skirtingas – vienose nikotino nėra visai, o kitose jo kiekis siekia net 48 mg.

Tyrimai rodo, kad ant elektroninės cigaretės pakuotės nurodytas nikotino kiekis neretai skiriasi nuo realaus jose esančio. Be to, rūkant tokias cigaretes, iškvepiamuose dūmuose nikotino kiekis gali smarkiai svyruoti ir kaskart būti vis kitoks.

Pasaulio sveikatos organizacija teigia, jog nėra įrodyta, kad elektroninė cigaretė yra tinkama pakaitinei nikotino terapijai. Tačiau jų pardavėjai paprastai apibūdina elektronines cigaretes kaip priemonę, padedančią rūkantiesiems atsisakyti priklausomybės nuo tabako gaminių.

„Shuterstock“ nuotr./Rūkymas
„Shuterstock“ nuotr./Rūkymas

Naujausi tyrimai atskleidžia, kad tabako cigaretes pakeitus elektroninėmis paprastai suvartojama tiek pat nikotino, sumažėja tik į organizmą patenkančių nuodingų medžiagų kiekis.

Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai pergalė

Elektroninės cigaretės – jokia naujiena Lietuvoje, bet kol kas jokie teisės aktai nereglamentuoja nei prekybos jomis, nei rūkymo viešosiose vietose. Todėl paaugliai tokias cigaretes traukia ne tik tarpuvartėse, bet ir kavinėse, ar net mokyklose.

2013 m. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atlikto Alkoholio vartojimo ir rūkymo prevencijos priemonių poreikio ir taikymo jaunimo tikslinėse grupėse galimybių tyrimo duomenimis, elektronines cigaretes nors kartą gyvenime rūkė 9,2 proc. jaunimo.

Rūkymas – tai jokios naudos ir vien tik žala. Žala sau, aplinkiniams, privatiems ir valstybės finansams.

Alkoholio ir Tabako kontrolės įstatymų pakeitimus užregistravusi parlamentarė Larisa Dmitrijeva įsitikinusi, kad įvairios elektroninės cigaretės, e-skysčiai, elektroninės pypkės bei cigarai arba inhaliatoriai gali būti skirti prie žalingo rūkymo įpročio pratinti vaikus, paauglius bei pritraukti naujus vartotojus. Todėl siekiama griežtinti šių produktų prekybą.

Tos pačios nuostatos laikosi ir Europos Parlamentas. Naujojoje Tabako gaminių direktyvoje, įsigaliojusioje nuo gegužės, numatyta aibė reikalavimų, kad būtų suvienodintos elektroninių cigarečių rinkos sąlygos visoje ES ir užtikrinta šių produktų sauga ir kokybė.

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis tikisi, kad dėl pakeistos direktyvos tabako gaminių vartojimas per 5 metus sumažės 2 proc., t.y. rūkalių sumažės apie 2,4 mln.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vytenis Povilas Andriukaitis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vytenis Povilas Andriukaitis

„Rūkymas – tai jokios naudos ir vien tik žala. Žala sau, aplinkiniams, privatiems ir valstybės finansams. ES šalys pažabos galingą tabako industriją tam, kad mes, ES piliečiai, būtume sveikesni ir laimingesni. O būtent Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai buvo žengti sunkiausi ir kartu tvirčiausi žingsniai, atnaujinant Tabako gaminių direktyvą“, – kalbėjo ministras V.P.Andriukaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius