Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavojus tyko ne tik miške: kas trečio užkrėsta erkė laukė šalia namų

Erkių saugotis reikia ne tik miške ar parke, bet ypač savo gyvenamojoje aplinkoje. Vasarą mėgstame iškeliauti į sodus, sodybas – Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medicinos entomologė dr. Milda Žygutienė perspėja, kad 36 proc. atvejų žmonėms infekuota erkė įsisiurbė leidžiant laiką savo kieme ar ūkyje. Todėl jų saugotis turime net tuomet, kai leidžiame laiką savo kieme.
Erkės įkandimas
Erkės įkandimas / 123RF.com nuotr.

Lietuva pasauliui patraukli savo žaliais plotais, žmogaus nepaliestomis giriomis, gyvūnija, galimybe net ir didmiestyje mėgautis gamta.

Vieni iš vaikystės prisimena, kiti – naujai atranda žaliuojančias pievas, nokstančius rugius ir rugiagėles, žydinčius grikius, kvepiantį sugrėbtą šieną, ošiantį mišką. Miestelėnai, nebeturintys giminaičių ar senelių kaime, mielai laiką leidžia miestų ir priemiesčių soduose, sodybose.

Tačiau gamtoje tyko ir pavojų: uodo įgeltą vietą visą dieną norėsis kasyti, o štai erkė gali padovanoti ligą, kuri ilgam sujauks jūsų planus.

Erkių platinamomis ligomis Lietuvoje sergama dažnai. Praėjusių metų sergamumo analizė parodė, kad lietuviai 36 proc. atvejų šiomis ligomis suserga infekuotai erkei įsisiurbus gyvenamojoje aplinkoje, prie sodų, namų ūkyje. Kitaip tariant, kas trečias asmuo, susirgęs Laimo liga ar erkiniu encefalitu, užsikrečia gyvenamojoje aplinkoje.

Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja turistams, vykstantiems į šalis, kuriose sergamumo erkiniu encefalitu rodiklis yra 5 ir daugiau atvejų 100 tūkst. gyventojų, pasiskiepyti nuo erkinio encefalito. Lietuvoje praėjusiais metais šis rodiklis buvo 16,8, t.y., iš šimto tūkstančių gyventojų sirgo 17.

Analizuodami rodiklius pagal apskritis, matysime, kad mažiausias rodiklis siekė 8,8. Tai rodo, kad „saugių“ ir erkių negyvenamų teritorijų Lietuvoje nėra: tyrimai rodo, jog kiekvieno administracinio rajono erkėse rasta Laimo ligos ar erkinio encefalito sukėlėjų. Aišku, ne kiekviena erkė nešioja ligų sukėlėjus. Paskaičiuota, kad erkinio encefalito virusu yra užsikrėtę maždaug 1%, o Laimo ligos – vidutiniškai 15-20% erkių.

Kiekvienas turime padaryti viską, kad apsaugotume savo sveikatą. Viena iš efektyviausių apsaugos priemonių prieš erkinį encefalitą – skiepai. Tuo metu vakcinos prieš Laimo ligą nėra, todėl būtina saugotis paties erkės įsisiurbimo. Daugiau informacijos apie erkių platinamas ligas ir prevencijos priemones galima rasti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro tinklalapyje www.ulac.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius