-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Europoje tiriamas botulizmo protrūkis – sukelti galėjo džiovinta žuvis

14 Europos šalių vyksta botulizmo protrūkio tyrimas. Lietuvoje, įvertinus galimą riziką, taip pat inicijuotas skubus tyrimas, žuvininkystės gamybos įmonėse atrenkami mėginiai E tipo botulino toksinui nustatyti, informuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba(VMVT).
Laboratorijoje
Laboratorijoje / 123rf nuotr.

Informacija išplatinta Europos Komisijos Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF).

RASFF sistemos duomenimis, šiuo metu yra užregistruoti 4 žmonių susirgimo botulizmu atvejai – po 2 Ispanijoje ir Vokietijoje.

Tyrimas šiuo metu atliekamas 14-koje Europos Sąjungos valstybių, tačiau nei vienoje iš jų laboratorinių tyrimų rezultatai kol kas dar nėra oficialiai paskelbti. Pagal naujausias vokiečių specialistų paskelbtas išvadas, įtariama, kad vartotojai galėjo užsikrėsti vartodami sūdytą džiovintą žuvį (kuojas – rutilus rutilus).

Įtariama, kad vartotojai galėjo užsikrėsti vartodami sūdytą džiovintą žuvį (kuojas – rutilus rutilus).

Bakterijos virsta sporomis

Botulizmą sukeliančias clostridium botulinum bakterijas gamtoje platina įvairūs gyvūnai.

Šios bakterijos geriausiai dauginasi aplinkoje, kur nėra deguonies arba jo labai mažas kiekis. Dėl to jos vadinamos anaerobais (nemėgstančios deguonies).

Patekusios į joms nepalankias sąlygas, bakterijos virsta sporomis. Sporų randama dirvožemyje, jomis gali būti užterštos daržovės, grybai, netgi medus, į mėsą bakterijų jos paprastai patenka iš gyvulių žarnų, dorojant skerdieną.

Sporos labai atsparios aukštos temperatūros poveikiui. Virinimo temperatūrą (1000 C) jos gali išlaikyti net 5 valandas. Maiste, kuris laikomas 15-200 C temperatūroje, kai nepatenka oras, yra nepakankama druskos, cukraus ar rūgšties koncentracija, bakterijos pradeda daugintis ir gaminti labai stiprų nuodą.

Kelia pavojų žmogui

Žmonėms šių bakterijų nuodai sukelia ligą, kuri gali pakenkti nervų sistemai. Dažniausiai užsikrečiama toksinui patekus į žmogaus organizmą su maistu, tačiau šis toksinas gali gamintis ir bakterijoms patekus į žaizdą.

Visos botulizmo ligos formos yra labai pavojingos, todėl būtina nedelsiant kreiptis į medikus.

Norint išvengti šios maisto toksinės infekcijos, reikia kruopščiai valyti ir plauti po tekančiu vandeniu konservavimui ruošiamas daržoves, grybus bei mėsą, gyvulių žarnas, naudojamas dešroms, skilandžiams gaminti. Konservavimui reikia naudoti pakankamai daug rūgšties, druskos ar cukraus.

Paruoštus konservus, rūkytus, vytinamus mėsos gaminius laikyti ne aukštesnėje kaip +100 C temperatūroje. Nereikėtų valgyti konservų, kurių dangtelis išsipūtęs, mėsos ar dešrų, jei pakitusi spalva, įtartinas skonis ar kvapas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius