Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Farmacininkai prieštarauja idėjai vaistus pardavinėti ne vaistinėse

Farmacininkai kritikuoja siūlymą įteisinti galimybę nereceptinius vaistus parduoti ne tik vaistinėse, nes, anot jų, nebeliks vaistų vartojimo kontrolės, kurią atlieka vaistininkai. Be to, jiems nerimą kelia galimi vaistų laikymo sąlygų pažeidimai degalinėse.
Vaistai
Vaistai / 123rf.com nuotr.

Farmacijos specialistams atstovaujančios Lietuvos farmacijos sąjungos prezidentas Eduardas Tarasevičius penktadienį per spaudos konferenciją abejojo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) argumentais, kad padaugėjus prekybos vietų vaistai galėtų pigti. Taip esą nenutiko degalinėms pradėjus prekiauti maisto papildais.

„Nėra pagrindo manyti, kad gyventojai patirs mažesnes išlaidas“, – žurnalistams sakė E.Tarasevičius ir nesuprantama vadino situaciją, kad ministerija rūpinasi parduotuvių arba degalinių pelnu.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./prof. habil. dr. Eduardas Tarasevičius, Lietuvos farmacijos sąjungos prezidentas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./prof. habil. dr. Eduardas Tarasevičius, Lietuvos farmacijos sąjungos prezidentas

„Vaistai tai yra ne pramoga, o padidintos rizikos priemonė, kuri privalo ir turi būti naudojama su griežta kontrole, paaiškinimu. Bet to žmogus gali ir nesuprasti, jam reikia net kelis kartus paaiškinti. Užtat ir sąvoka yra farmacinė paslauga, ji privalo būti“, – savo ruožtu teigė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų atstovas Eduardas Vaitkus.

Pagal SAM pataisas, prekyba nereceptiniais vaistais galėtų vykti nustatytus reikalavimus atitinkančiose mažmeninės prekybos vietose. Ministerija aiškina, kad alternatyvių prekybos vietų atsiradimas aktualus, kai arti nėra dirbančios vaistinės, o vaistų pacientui reikia nedelsiant.

„Siūloma nustatyti, kad prekybos įmonių, kurios norės prekiauti nereceptiniais vaistais, veikla būtų licencijuojama ir kad jos galėtų parduoti tik tokius vaistus, kurie įrašyti į specialų sąrašą, kuris būtų sudarytas, siekiant tinkamai reglamentuoti tokią prekybą“, – teigia pataisas rengusi ministerija.

Šioms pataisoms šią savaitę pritarė Vyriausybė.

BNS primena, kad 2014 metais liberalizuoti prekybą vaistais siūlė tuometiniai parlamentarai Eligijus Masiulis ir Remigijus Šimašius, tačiau Seimas nesutiko priimti svarstyti jų parengtų Farmacijos įstatymo pataisų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius