-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gimdymas namuose: pigu nebus, o už galimas tragedijas atsakys medikai

Sveikatos apsaugos ministras patvirtino gimdymo namuose taisykles ir tai iškart sujudino akušerių bendruomenę, nes namie gimdančių moterų nuolat buvo, o medikų priežiūros – ne, arba ši buvo suprantama kaip neteisėta. Dabar akušeriai nerizikuodami prarasti licencijos gali priimti naujagimius namie. Tokiu atveju atsakomybė už tragiškai pasibaigusį gimdymą tektų akušeriui.
Naujagimis
Naujagimis / 123RF.com nuotr.

Pernai vasarą Aukščiausiasis Teismas išteisino gimdymus namuose priimančias moteris, nors jų veiklą įvertino kaip neteisėtą. Praėjus porai savaičių Seimas įteisino gimdymą namuose, jeigu nėra grėsmės gimdyvės ir naujagimio sveikatai. Įstatymas įsigaliojo nuo šių metų sausio.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) aiškina numačiusi kriterijus, kuriuos privalo atitikti ir gydymo įstaigos, ir gimdyvės, ir akušeriai, kad tragiškai pasibaigiančių gimdymų nepasitaikytų. Tačiau akušeriai sako, kad numatytos priemonės kelio į tragedijas neužkirs, tik dabar už jas atsakys medikai.

123RF.com nuotr./Gimdyvė
123RF.com nuotr./Gimdyvė

Akušerė Agnė Škudienė dar būdama studentė žinojo, kad gimdys namie. Tai moteriai pasirodė ir emociškai, ir mediciniškai saugu. „Tai yra saugumas, tiek fizinis, tiek psichologinis, žymiai mažiau intervencijų, moteris yra labiau atsakinga už savo gimdymą, gali laisviau elgtis taip, kaip ji nori elgtis, rinktis pozas, leisti garsus, kurie galbūt svetimoje aplinkoje, prie svetimų žmonių jai būtų tarsi gėda, nepriimtini“, – aiškina akušerė. Abu savo vaikus Agnė pagimdė namie, kai tokia procedūra nebuvo teisiškai reglamentuota. Tai reiškia, kad įvykus gimdymo komplikacijoms už moters ar vaiko kūnui padarytą žalą neatsakytų niekas, o už tai, kad talkino tokiame gimdyme, akušeris būtų netekęs licencijos.

„Šita tvarka sudaro sąlygas ir patvirtina reikalavimus tam, kad moterys, kurios apsisprendžia gimdyti namuose, gautų kuo saugesnes paslaugas, o specialistai, kurie padeda gimdymo metu, nerizikuotų prarasti licencijas ir atsidurti teismuose“, – LRT TELEVIZIJAI sako SAM specializuotos sveikatos priežiūros ekspertė Anželika Balčiūnienė.

Tačiau ir gimdymą priimti namie galės ne bet kuris akušeris. Jis turėtų dirbti ne mažiau kaip 2 metus sveikatos priežiūros įstaigoje, būti priėmęs bent 50 gimdymų, atlikęs bent 20 tarpvietės susiuvimų, padėjęs gimdyvei ir vaikui per 100 kartų, įskaitant ir priežiūrą pogimdyviniu laikotarpiu, būti baigęs specialius gaivinimo kursus.

Daugiau nei 8000 vaikų į šį pasaulį priėmusi akušerė Violeta Staniulevičienė sako, kad dalis mažesnių ligoninių tokių specialistų gali stokoti. „Didžiuosiuose stacionaruose dirbančios akušerės greitai įgyja patirtį, nes gimdymų yra daug. Mūsų stacionare, Santaros klinikose – 3500 gimdymų, tad darbuotojai sugeba įsisavinti praktiką. Mažesniuose stacionaruose, kur gimdymų 20–250 patikėkite, akušerei reikės daug laiko, kol sugebės savarankiškai priimti gimdymus namuose“, – teigia Akušerių asociacijos prezidentė V. Staniulevičienė.

Jei gimdymas vyktų ligoninėje ir prireiktų nenumatytos pagalbos – ji būtų čia pat. Įvykus tokiai pačiai situacijai namie, reikėtų arba kviesti greitosios medicinos pagalbos automobilį, kuris pagal reglamentą moterį privalėtų į ligoninę pristatyti per 30 minučių, arba šeima turėtų būti pasamdžius budintį greitosios ekipažą.

„Minimalus numatytas laikas per ilgas, jei gimdyvė nukraujuotų ar vaisiui grėstų pavojus. Medikai tikrai gali nebesuspėti per pusvalandį. Pati gimdyvė susimokėti už greitosios darbą tikrai nesutiks, o medikas, kuris namuose ruošiasi priimti gimdymą, turi pasverti, apgalvoti viską į priekį ir pasiruošti situacijai, kuri gali būti nevisiškai maloni“, – sako Akušerių asociacijos prezidentė V. Staniulevičienė.

Kadangi gimdymas namie iki šiol nebuvo reglamentuotas, skaičiai, kiek moterų tam ryžosi, nėra tikslūs, bet manoma, kad jų gali būti nuo 150 iki 300 iš beveik 30 tūkst. gimdyvių per metus.

Lina Gabrijolavičienė priklauso duloms, kurios nėščiajai padeda pasiruošti gimdymui emociškai, padaryti masažą, dalyvauti pačiame gimdyme, padeda po jo. Paprastai tai nėra medicinos paslaugas teikiančios specialistės. Ji sako mananti, kad pasirinkimas tik tarp gimdymo namie ir ligoninėje nėra pakankamas. „Man atrodo, sveikiau visiems, net ir tiems, kurie nori gimdyti ligoninėje, yra situacija, kai moterys gali rinktis pagal save. Tai nebūtinai yra gimdymas namuose su mediko priežiūra ar be jos. Tai gali būti gydymo centrai prie ligoninės, kas plinta Vakarų pasaulyje“, – LRT TELEVIZIJAI sako L.Gabrijolavičienė.

Už gimdymą namie šeimos privalės susimokėti iš savo kišenės. Šiuo metu nesudėtingo gimdymo priėmimas valstybei kainuoja iki 500 eurų. Tiek pat kainuotų ir gimdymas namie, tačiau norint, kad, pavyzdžiui, budėtų greitosios ekipažas ar daugiau personalo, reikėtų susimokėti papildomai. Kaina būtų numatyta moters ir sveikatos priežiūros įstaigos parengtoje sutartyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius