Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ginekologė – apie intymią higieną: tinkamą prausimąsi ir apsaugą per menstruacijas

Viskas, kas yra kūne žemiau juosmens, dažnai yra tabu tema, todėl ir apie intymią higieną ar nemalonius pojūčius lytinių organų srityje moterys gėdijasi pasikalbėti net su gydytoja. Tačiau makšties gleivinė yra itin jautri išoriniam poveikiui. Neužtikrinant tinkamos intymios higienos – ypač mėnesinių metu – galima susidurti ne tik su estetinėmis problemomis, bet ir įvairiais susirgimais.
Ginekologinės problemos
Ginekologinės problemos / 123RF.com nuotr.

Karoliniškių poliklinikos Akušerijos ginekologijos skyriaus vedėja, gydytoja akušerė-ginekologė Daiva Keršulytė komentuoja, kaip teisingai palaikyti lyties organų higieną per mėnesines ir viso ciklo metu, bei kokias priemones rinktis, o ko – vengti.

Apie makšties pH terpę

Pasak gydytojos, makštyje susikuria tam tikra bakterijų ir kitų mikroorganizmų terpė (mikrobiota), kurios sudėtis kinta skirtingais moters gyvenimo etapais. Kitaip tariant, vienokia bakterijų pusiausvyra būna vaikystėje, kitokia – reprodukciniu laikotarpiu, dar kitokia – menopauzės metu. Taip pat makšties terpė šiek tiek kinta viso mėnesinių ciklo metu bei per nėštumą.

Reprodukciniu laikotarpiu sveikos moters makšties terpė būna rūgštinė (4–4,5 pH), kadangi didžiausią makštyje gyvenančių bakterijų dalį sudaro vadinamosios laktobakterijos. Rūgštinė makšties terpė leidžia išvengti uždegimus sukeliančių bakterijų dauginimosi ir jų sukeliamų susirgimų, pavyzdžiui, makšties uždegimo, bakterinės vaginozės.

Reprodukciniu laikotarpiu sveikos moters makšties terpė būna rūgštinė

Kuo svarbi intymi higiena

Mėnesinių metu, kai gimdoje „užaugusi“ gleivinė atsisluoksniuoja ir yra iškraujuojama, moters organizme sumažėja estrogeno kiekis, dėl ko sumažėja ir makštyje gyvenančių laktobakterijų.

Pasak D.Keršulytės, estrogeno kiekio pokyčiai organizme lemia, jog makšties terpė mėnesinių metu tampa šarmingesnė (5,5–6 pH), taigi ir mažiau atspari „blogųjų“ bakterijų plitimui.

„Labai svarbu kasdien užtikrinti tinkamą intymią higieną, kadangi „blogosios“ bakterijos dauginasi ten, kur yra drėgna, šilta, kaupiasi prakaitas, riebalai ir kiti kūno skysčiai, o lytiniai organai tam yra ideali aplinka, juolab kad arti yra išeinamoji anga, iš kurios į makštį gali pakliūti bakterijų.

Tačiau per mėnesines intymi higiena tampa ypač svarbi siekiant palaikyti rūgštinę makšties terpę ir taip išvengti uždegiminių reakcijų“, – pabrėžė pašnekovė.

Svarbu tinkamai praustis

Ginekologės kabinete dažnai teiraujamasi, kiek kartų per dieną reikėtų prausti lytinius organus. Anot D.Keršulytės, kaip ir visą kūną, taip ir lytinius organus, įprastai rekomenduojama prausti kasdien ryte ir vakare.

Visgi, gydytojos teigimu, mėnesinių metu tai daryti reikėtų dažniau. Taip pat ji priminė, kad svarbu nusiprausti ir po lytinių santykių. Beje, kalbant apie lytinius santykius, svarbi ir partnerio švara.

Asmeninio albumo nuotr./Daiva Keršulytė
Asmeninio albumo nuotr./Daiva Keršulytė

„Atkreipčiau dėmesį, jog geriausia praustis duše – taip nešvarus vanduo iškart nubėga nuo kūno. Taip pat svarbu, kad vandens srovė tekėtų nuo makšties išangės link, o ne atvirkščiai, kad į makštį nepakliūtų bakterijų iš išangės.

Kitas dalykas, reikėtų prausti tik išorinius lytinius organus, nes kitaip gali būti pažeista natūrali makšties mikrobiota (išskyrus atvejus, kada toks prausimasis rekomenduotas gydytojo). Saugiausia praustis tiesiog su ranka, kadangi naudojant kempinę į ją bet kokiu atveju įsigeria bakterijų, o nuo rankų bakterijos nuplaunamos vandeniu“, – patarė gydytoja.

Svarbu, kad vandens srovė tekėtų nuo makšties išangės link, o ne atvirkščiai, kad į makštį nepakliūtų bakterijų iš išangės.

Drėgnos servetėlės – tik esant būtinybei

Nesant galimybei apsiprausti vandeniu (pavyzdžiui, keliaujant), galima naudoti ir drėgnas servetėles, skirtas intymiai higienai – tik nereikėtų jomis piktnaudžiauti. Kaip ir įprastai prausiantis, servetėlėmis reikėtų valytis nuo makšties išangės link, o pačios servetėlės turėtų būti kuo natūralesnės.

„Taip pat svarbu atminti, jog tarpvietės nusausinimui nėra tinkami šiurkštūs rankšluoščiai ar tualetinis popierius, kadangi makšties gleivinė yra labai jautri. Intymiai higienai reikėtų naudoti atskirą, švelnios medžiagos rankšluostuką ir jį keisti kasdien“, – papildė medikė.

Vien vandens nepakanka

D.Keršulytės teigimu, nors yra manančių, kad lyties organus pakanka nuplauti vandeniu, tai netiesa, kadangi vanduo nepašalina riebalinio sluoksnio.

„Renkantis prausiklį intymiai higienai svarbu atkreipti dėmesį, kad priemonė būtų rūgštinio 4–4,5 pH, kaip ir makšties terpė. Taip pat patartina, kad priemonėje būtų kuo mažiau kvapiklių, dezodoruojančių bei kitų cheminių medžiagų, – aiškino D.Keršulytė.

– Natūraliai makšties mikrobiotai palaikyti puikiai tinka higienos priemonės su natūralia pieno rūgštimi, o įprasti muilai ar dušo želė nėra rekomenduojami, nes kuo daugiau priemonėje yra šarmo, tuo didesnė tikimybė, kad makšties mikrobiota bus pažeista. Beje, tarpvietės prausimui tinka vaikiški muilai, kadangi jie būna mažiau šarmingi.“

123rf.com nuotr. / Intymi higiena
123rf.com nuotr. / Intymi higiena

Kokią apsaugą rinktis?

Pasakodama apie higienines apsaugos priemones mėnesinių metu, D.Keršulytė teigė, jog svarbiausia vengti tų, kurių sudėtyje yra gausu cheminių priedų (įvairių kvapiklių, dažiklių), bei pagamintų iš sintetinių medžiagų, kadangi jos neleidžia odai ir makšties gleivinei „kvėpuoti“ ir dėl to sukuria palankią terpę veistis bakterijoms, taip pat didina alerginių reakcijų riziką.

Jei po tarpvietės depiliacijos oda sudirgusi, atsiranda žaizdelių, tai rodo, jog pasirinktas depiliacijos būdas yra netinkamas.

„Reikėtų atkreipti dėmesį, kad higienos priemonės būtų kuo natūralesnės. O ką rinktis – įklotus, paketus, tamponus ar menstruacines taureles, – priklauso nuo pačios moters, jos gyvenimo būdo, kraujavimo pobūdžio. Tikrai neišskirčiau, kad kažkuri priemonė yra geresnė nei kita, tik reikia žinoti jų naudojimo taisykles, laiku keisti“, – sako gydytoja.

Jei moteris renkasi tamponus, labai svarbu jų „neperlaikyti“ (ne ilgiau kaip 2–3 val. makštyje), kad būtų išvengta toksinio šoko sindromo bei infekcijų rizikos, todėl tamponai nėra tinkami naudoti nakčiai.

Įklotus ar paketus reikėtų keisti ne rečiau kaip kas 4–5 valandas, o menstruacinę taurelę ištuštinti maždaug 2–4 kartus per parą, taip pat ją išplaunant ir dezinfekuojant.

O štai įklotus, skirtus kasdieniam naudojimui, medikė vertina skeptiškai: „Tai yra įpročio, mados reikalas. Žinoma, kada yra tam tikros infekcijos, uždegimai, dėl ko pagausėja išskyrų, dieniniai įklotai naudojami kaip apsauga. Tokiu atveju, taip pat svarbu, kad įklotai būtų kuo natūralesnių medžiagų. Bet jei yra palaikoma tinkama higiena, kasdien keičiami apatiniai rūbai – įkloto tikrai nereikės.“

Atkreipkite dėmesį į kelnaites

„Sintetinis apatinis trikotažas, ypač jei rūbai yra apgludę, vėlgi trukdo odai ir makšties gleivinei „kvėpuoti“ ir sukuria terpę bakterijoms plisti. O jei dėvimos kelnaitės su juostele, reikėtų dar atidžiau palaikyti higieną, vengiant sintetinių medžiagų bei kaskart apsiprausiant po tuštinimosi“, – aiškino gydytoja.

Anot jos, jei yra poreikis, svarbu pasirinkti ir tinkamą tarpvietės depiliacijos būdą. Jei po depiliacijos oda sudirgusi, atsiranda žaizdelių, tai rodo, jog pasirinktas depiliacijos būdas yra netinkamas. O tai, akušerės-ginekologės teigimu, taip pat didina įvairių infekcijų riziką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius