Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grėsmę kelia naujos atsirandančios psichoaktyvios medžiagos

Europos Sąjungoje (ES) narkomanijos problema stabilizavosi, tačiau grėsmę kelia nuolat atsirandančios naujos psichoaktyvios medžiagos, sako Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) direktorius Zenius Martinkus.
Septynerius metus heroiną vartojęs narkomanas nebenorėjo gyventi
Narkomanas / 123rf.com nuotr.

„ES narkotikų problema stabilizavosi ir daug blogų problemų pavyko pašanti, tačiau išlieka didelės grėsmės ir rizikos dėl naujai atsirandančių problemų, tokių kaip naujų psichoaktyvių medžiagų atsiradimas, sintetinių stimuliantų atsiradimas ir kitų“, – pirmadienį spaudos konferencijoje Seime sakė Z.Martinkus.

Jis pateikė statistikos duomenis, kad kiekvieną valandą Europoje nuo narkotikų perdozavimo miršta žmogus, kasmet tai sudaro maždaug 8 tūkstančius gyvybių. Pasak departamento direktoriaus, Lietuvoje yra apie 6 tūkst. registruotų narkotinių medžiagų vartotojų, bet tikrasis mastas lieka nežinomas.

Kiekvieną valandą Europoje nuo narkotikų perdozavimo miršta žmogus, kasmet tai sudaro maždaug 8 tūkstančius gyvybių. 

„Lietuvoje turime oficialiai registruotus 6 tūkst. narkotikų vartotojus, bet registruotas – tas, kuris yra kreipęsis į gydymo įstaigą, tikrojo masto, ko gero, galbūt nežinome, nes tų grėsmių turime daug, viena jų yra naujosios psichoaktyvios medžiagos, kurios atsiranda, jos patrauklios tuo, kad kol kas yra legalios, lengvai pasiekiamos ir pakankamai pigios. Vienas iš strategijos tikslų – kaip įdiegti priemones naujų psichoaktyvių medžiagų kontrolei, kiekvienasis metais tokų medžiagų fiksuojamas rekordinis skaičius, jei pernai turėjome 73, šiemet iki gruodžio pirmos dienos mes turime užregistruotas 74 ir iki metų ko gero, turėsime dar daugiau“, – kalbėjo Z.Martinkus.

Seime pirmadienį vyksta konferencijoje, kurioje pristatoma 2013–2020 metų ES kovos su narkotikais strategija. NTAKD vadovas pažymėjo, jog naujoji strategija sukurta anksčiau buvusiosios pagrindu, o pagrindinės jos kryptis orientuotos į narkotikų pasiūlos mažinimą ir taip paklausos mažinimą,

Pernai atliktas psichoaktyvių medžiagų paplitimo tyrimas rodo, kad bent kartą per gyvenimą nors vieną narkotinę ar psichotropinę medžiagą bandė dešimtadalis suaugusių Lietuvos gyventojų.

Per pastaruosius metus narkotikus vartojo 2,6 proc. respondentų, tai yra beveik 2,5 karto mažiau nei prieš ketverius metus. Viena iš kvaišalų vartotojų mažėjimo priežasčių, mano specialistai, yra emigracija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius