-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Greta Thunberg atsako į kritiką dėl Aspergerio sindromo: „Tai supergalia“

Klimato aktyvistė šešiolikmetė Greta Thunberg, sulaukusi kritikos dėl savo psichinės būklės, prakalbo apie jai diagnozuotą Aspergerio sindromą. Ji teigia, kad dėl šio sindromo ji yra „kitokia“, tačiau taip pat jį vadina supergalia, rašo theguardian.com.
Greta Thunberg
Greta Thunberg / „Scanpix“ nuotr.

Greta, viešasis mokyklų klimato streiko judėjimo veidas, „Twitter“ paskyroje paskelbė, kad prieš pradėdama veiksmų dėl klimato kaitos kampaniją, ji neturėjo energijos, draugų ir su niekuo nesikalbėjo. Ji tiesiog sėdėjo namuose ir turėjo valgymo sutrikimų.

Mergina sakė, kad neatskleidė savo autizmo spektro diagnozės ne tam, kad galėtų ja „prisidengti“, o todėl, kad „dauguma neišmanančių žmonių vis dar mano, kad tai „liga“ arba kažkas bloga“.

Prieš pradėdama veiksmų dėl klimato kaitos kampaniją, ji neturėjo energijos, draugų ir su niekuo nesikalbėjo. Ji tiesiog sėdėjo namuose.

„Kai tavęs nekenčiantieji pradeda kabinėtis prie tavo išvaizdos ar kitoniškumo, tai reiškia, kad jie nebeturi, ko griebtis. Ir tada žinai, kad laimi“, – rašė mergina, naudodama #aspiepower grotažymę.

Nors ji pripažįsta, kad jos diagnozė anksčiau ją ribojo, kad „kartais dėl jos tampa šiek tiek kitokia, nei yra priimta“, dabar kitoniškumą ji mato kaip „supergalią“.

Sindromas diagnozuotas prieš ketverius metus

Aspergerio sindromas buvo pavadintas austrų pediatro Hanso Aspergerio vardu, kuris 1940-aisiais apibūdino kai kurias sindromo charakteristikas, tarp kurių – socialinio bendravimo bei neverbalinės komunikacijos sunkumai ir negebėjimas skaityti kūno kalbos. 2013 m. Aspergerio sindromas pateko į platesnio autizmo spektro sutrikimo diagnozės apibrėžimą.

Tony Attwoodas, pasaulinio lygio autoritetas Aspergerio klausimais, sakė, kad žmonės su šia diagnoze „paprastai yra tiesmuki, sako tai, ką galvoja, yra sąžiningi, nemeluoja, yra užsispyrę ir turi stiprų socialinio teisingumo pojūtį“.

Berniukams šis sindromas diagnozuojamas dažniau nei mergaitėms.

Gretai šis sindromas diagnozuotas prieš ketverius metus. Ji pripažino, kad jos aistrai dėl klimato krizės darbo iš dalies įtaką turėjo tai, kad pasaulį ji mato kaip visumą.

G.Thunberg atsikirto vienam „Australian News Corp“ autoriui Andrew Boltui po to, kai šis išspausdino itin žeidžiantį straipsnį, kuriame šaiposi iš jos diagnozės.

Jis kritikavo jos dviejų savaičių kelionę per Atlantą saulės baterijomis varoma jachta, nes „ji atsisako skristi ir šildyti planetą lėktuvo skleidžiamomis globalinio atšilimo dujomis“, rašė vyras.

A.Boltas nuolat minėjo Gretos psichinę sveikatą ir rašė, kad ji „labai sutrikusi“.

Mergina „Twitter“ paskyroje atsikirto sakydama, kad ji „labai sutrikusi“ dėl „neapykantos ir konspiracijų kampanijų“, kurioms vadovauja tokie asmenys kaip A.Boltas, neigiantys klimato pokyčius.

Praėjusį penktadienį Niujorke protesto akcijai prie Jungtinių Tautų būstinės prie G.Thunberg prisijungė tūkstančiai Amerikos paauglių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius