Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 30 /18:21

Gripo epidemiją skelbia jau devynios savivaldybės

Išaugus gyventojų sergamumui, gripo epidemiją skelbia jau devynios šalies savivaldybės, dalyje mokyklų gali nevykti pamokos.
Vaistai
Vaistai / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Be epidemiją jau anksčiau paskelbusių Kauno miesto, Jonavos, Prienų, Ukmergės rajonų, tai padarė ir Raseinių, Švenčionių, Kėdainių rajonų, Panevėžio miesto bei Birštono savivaldybės, kai kuriose jų epidemija skelbiama nuo trečiadienio. Didžiausias sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) buvo Panevėžyje, jis pasiekė 232,59 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Epidemija skelbiama, kai sergamumas viršija 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų, o gripas sudaro 30 proc. susirgimų.

Sausio 22–28 dienomis bendras sergamumas Lietuvoje buvo pasiekęs 146,0 atvejų 10 tūkst. gyventojų.

Paskelbus epidemiją, mokyklose ar klasėse susirgus daugiau kaip 20 proc. vaikų turi būti nutrauktos pamokos. Panevėžio Visuomenės sveikatos biuras pranešė, kad daugiau nei penktadalis vaikų serga šešiose mokyklose: Panevėžio pradinėje, Kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų pagrindinėje, „Aušros“, Rožyno, „Ąžuolo“, „Žemynos“ progimnazijose, dar trys artėja prie šio rodiklio. Išaugus sergamumui mokyklose, savivaldybės gali laikinai nutraukti jose vykstantį mokymą ir nepaskelbus epidemijos visos savivaldybės mastu.

Epidemijų metu siūloma riboti masinius renginius, neišduoti leidimų naujiems renginiams rengti, Visuomenės sveikatos biuras įpareigojamas informuoti gyventojus apie gripo ir ŪVKTI profilaktiką bei būtiną elgesį gripo epidemijos metu.

Užkrečiamų ligų ir AIDS centras norint apsisaugoti nuo ligų rekomenduoja vengti kontaktų su sergančiais, ypač masinių susibūrimo vietų, dažnai plauti rankas, vėdinti patalpas, neleisti sergančių vaikų į darželius ir mokyklas.

Be Panevėžio antradienį gripo epidemiją yra paskelbusios dar septynios savivaldybės – Prienų rajono, Raseinių rajono, Švenčionių rajono, Kėdainių rajono, Jonavos rajono, Kauno miesto ir Birštono.

Sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų /10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius