-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 03

Gydytoja J.Margerienė: net išgėrus mirtiną dozę nuodų, viskas gali baigtis laimingai

„Aš labai daug atsimenu, atsimenu visus jaunus žmones, kurie išėjo. Kai sakoma, kad prie mirčių galima įprasti, aš sakau, kad ne – bent jau aš negaliu. Nepriprantama prie to, kai atvažiuoja mirtina medžiaga apsinuodijęs jaunas žmogus, kai už durų laukia jo artimieji, o tu turi išeiti ir pasakyti, kad viskas“, – sako klinikinės toksikologijos gydytoja Jūratė Margerienė.
Jūratė Margerienė
Jūratė Margerienė / Rolano Valionio nuotr.

Gydytojai toksikologai savo darbe susiduria ne tik su įvairiomis apsinuodijimo situacijomis – į juos kreipiasi ir psichologinę pagalbą telefonu teikiantys savanoriai, ir kitų sričių medikai. Be to, pavasaris, vasara ir ruduo – laikas, kai laiką dažnai leidžiame gamtoje.

Gydytoja juokauja: gamtoje žmonės bijo susidurti su vienintele nuodinga Lietuvoje gyvenančia gyvate angimi, tačiau iš tiesų ji yra pavojinga mažiau, nei mūsų namuose esanti buitinė chemija.

J.Margerienė ne tik dirba keliose privačiose medicinos įstaigose, tačiau ir Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriuje, kur teikia konsultacijas telefonu tiek gyventojams, tiek medikams.

Rolano Valionio nuotr./Jūratė Margerienė
Rolano Valionio nuotr./Jūratė Margerienė

– Gydytoja, žodis toksikologija asocijuojasi su apsinuodijimu. Pavyzdžiui, grybais. Tačiau ne tik?

– Kalbant bendrai – tai yra apsinuodijimai. Tačiau jie būna patys įvairiausi. Mūsų darbas – visi nuodai, kurie veikia žmogaus psichiką, smegenis: buitinė chemija, apsinuodijimai gamtoje, alkoholiu, narkotikais, vaistais. Ši sritis – labai plati. Taip pat toksikologo pagalbos prireikia, kai į gydymo įstaigą atvežamas nusižudyti bandęs žmogus.

Viena situacija, kai į gydymo įstaigą kreipiasi tėvai, nes jų vaikas išgėrė namuose rastų tablečių, kurios pasirodė skanios, kita – kai atvežamas žmogus, išgėręs 30 tablečių. Tada supranti, kad tai – bandymas žudytis.

Tačiau atsitiktinai gali apsinuodyti ir suaugęs žmogus. Pavyzdžiui, išgerti trąšų ar buitinės chemijos, virdulių nukalkintojo. Juk žmonės nemažai buitinės chemijos laikydavo tiesiog garažuose, perpildavo iš vieno buteliuko į kitą.

– Kas pavojingiausia žmogui?

– Rūgštys ir šarmai. Pavyzdžiui, koncentruotas actas, kurį moterys naudoja vakavimui. Tai mirtinas nuodas, o jei tokio koncentrato žmogus išgeria – išdega gerklė, ryklė, stemplė, gali net plyšti skrandis, vėliau atsiveria opos, gali prasidėti kraujavimas. Pavojingas yra amoniakas, jei jo išgeriama. Tokie ligoniai būna labai sunkūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius