Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gydytoja paaiškino, kokie akių simptomai yra grėsmingi, o kurie – nepavojingi

Akys – itin specifinis organas, tad ir į akių ligų simptomus, kurie reiškiasi tiek fiziniais potyriais, tiek ir pakitusia funkcija (regėjimo pokyčiais), sureaguojama skirtingai. Vieni, savo pačių laimei, ūmesnių akių reakcijų ar netikėtų regėjimo pokyčių išsigąsta, todėl tuojau pat kreipiasi į specialistus. O kiti, priešingai, linkę laukti, kol simptomai praeis ar regėjimas atsistatys savaime.
Blogas regėjimas
Blogas regėjimas / Shutterstock nuotr.

Visgi akių gydytojai įspėja, jog yra skubių būklių, kuomet padėti žmogui išvengti komplikacijų, atkurti smarkiai pablogėjusį ar net prarastą regėjimą įmanoma vos per kelias dienas ar valandas nuo pirmųjų simptomų atsiradimo.

Kaip pasireiškia uždegiminės ligos

„Nepraeinantis vienos ar abiejų akių paraudimas, pūlingos išskyros yra akių uždegimo simptomai. O jei prie jų prisideda dar ir akių skausmas, matymo pablogėjimas, galima įtarti ir gilesnių akies sluoksnių uždegimą, kuris turi būti pradėtas gydyti kuo skubiau, siekiant išvengti komplikacijų“, – sakė klinikos „Žiūra“ akių gydytoja mikrochirurgė Irena Laurinavičienė.

Tarp uždegiminių skubios gydytojo konsultacijos reikalaujančių ligų – ir keratitas (ragenos uždegimas), kuriam būdingas akies durstymo jausmas ar stiprus skausmas, ašarojimas, šviesos baimė, matymo pablogėjimas. Ragenos uždegimai gydomi receptiniais akių lašais. Gydymas turėtų būti pradėtas kuo anksčiau, mat akių būklė gali blogėti.

„Esant uždegiminėms akių ligoms, rekomenduojama pasirodyti gydytojui per dieną ar dvi nuo varginančių simptomų pradžios“, – patarė I.Laurinavičienė.

Voratinkliai ir žaibai akyse

Kita akims pavojingų būklių simptomų grupė – žmogui staiga priešais akis pasipila voratinkliai arba ima žaibuoti akyse. Jei šie simptomai nepraeina, reikėtų kreiptis į gydytoją ilgai neatidėliojant.

„Žaibų, voratinklių atsiradimas įspėja, jog tinklainėje gali būti plyšys, tad akis rekomenduojama apžiūrėti tam, kad būtų išvengta tolimesnių komplikacijų – tinklainės atšokos, dėl kurios regėjimas gali smarkiai pablogėti arba žmogus gali visiškai apakti. Mat tinklainė – ypač svarbi struktūra matymo funkcijai užtikrinti“, – sakė specialistė. Tokiu atveju akių gydytojas atlieka akių dugno apžiūrą plačiu vyzdžiu.

Klinikos "Žiūra" nuotr./Irena Laurinavičienė
Klinikos "Žiūra" nuotr./Irena Laurinavičienė

Bene būdingiausias jau atšokusios tinklainės požymis pacientų dažniausiai įvardijamas kaip ant akių užslinkusi užuolaida arba tiesiog juodas plotas, kuriame žmogus nebemato. Tokiu atveju reikalingas skubus akies būklės įvertinimas ir chirurginis gydymas, todėl į gydytojus būtina kreiptis tuojau pat.

„Jei tinklainė tik įplyšusi, ji gali būti gydoma lazeriu ar kriokoaguliacijos (įplyšę tinklainės kraštai prišaldomi) metodu. Lokali tinklainės atšoka taip pat gali būti gydoma lazeriu“, – sakė I.Laurinavičienė.

Tylieji kraujotakos sutrikimai gali baigtis aklumu

Esant staigiam ir smarkiam regėjimo pablogėjimui ar net visiškam nebematymui viena ar abiem akimis, pasirodyti gydytojui reikia kuo skubiau. Pasitaiko, kad regėjimas visiškai ar iš dalies atsistato ir savaime, visgi laukti ir tarsi lošti tokioje likimo loterijoje – nederėtų.

„Pavyzdžiui, kaip ir insulto atveju, akių kraujotakoje pasitaiko trombų, kurie užkemša kraujagyslių spindį ir akių audiniai nebeaprūpinami krauju, todėl per pakankamai trumpą laiką jie apmiršta ir regėjimo funkcija gali būti prarasta negrįžtamai. Esant arterijos nepraeinamumui, patekus pas akių gydytoją per valandą dvi, dar gali būti bandoma padėti kraujagysles plečiančiais vaistais ar atliekant akių masažus“, – pasakojo gydytoja.

Smarkaus regėjimo sutrikimo atveju, kuris paties paciento apibūdinamas kaip apakimas ar stiprus matymo pablogėjimas, taip pat ir jau minėtosios užuolaidos užslinkimo atveju pasirodyti gydytojui reikėtų kuo skubiau – per artimiausias valandas.

„Žinoma, staigus regėjimo pablogėjimas gali įvykti ir dėl kitų, ne visuomet pavojingų, būklių. Pavyzdžiui, vyresniame amžiuje, jei sergama katarakta, lęšiukas gali pasiekti tam tikrą drumstumo lygį, kai pacientas pajunta matymo pablogėjimą, tačiau ši akių būklė nėra pavojinga. Taip pat pasitaiko laikinų regėjimo sutrikimų dėl galvos kraujotakos sutrikimų, migrenos priepuolių su vadinamąja regos aura, kuomet matomi raibuliavimai, mirgėjimai ar iškrinta dalis regėjimo lauko. Visgi tik gydytojas gali tiksliai įvertinti akių būklę ir arba nuraminti, arba pasirūpinti skubiu gydymu,“, – pabrėžė akių gydytoja.

Patikimas signalas – skausmas

Akių skausmas, ypač jei jis yra nepraeinantis, taip pat įspėja apie įvairias akių ligas. Pavyzdžiui, viena iš galimų skausmo priežasčių – rageninis sindromas, sukeliamas ragenos pažeidimų. Ragena yra akies paviršiuje, todėl ją paprasta pažeisti išoriškai, kad ir brūkštelėjus pirštu. Rečiau pasitaiko ir recidyvuojanti ragenos erozija, kai atsinaujina anksčiau patirta ir gerai nesugijusi ragenos žaizda. „Ragenos skausmas – itin stiprus, kartais – sunkiai pakeliamas, tad paprastai pas gydytoją pasiskubinama patekti kuo greičiau“, – pasakojo I.Laurinavičienė.

Gydytoja pastebėjo, kad akių skausmo atveju žmonės gali patys sau pasilengvinti simptomus vaistais, kurie paprastai geriami nuo skausmo. Visgi jei jau yra toks akių skausmas, dėl kurio reikia griebtis nuskausminamųjų, vadinasi, gydytojui pasirodyti – reikia.

Skubiai į gydytojus būtina kreiptis ir traumų atveju, kuomet akis fiziškai sužeidžiama aštriu, buku daiktu, chemikalais ar į akį pateko toks svetimkūnis, kurio pats žmogus išsiimti negali.

Dar viena iš ūminių būklių – glaukomos (padidėjusio akių spaudimo) priepuolis: akis būna raudona ir kieta, o kartu su ja skauda ir pusę galvos, nuo skausmo gali net pykinti. Tokiu atveju akių gydytojas stengiasi kuo skubiau sumažinti akies spaudimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius