Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gydytojas ginekologas Artūras Sukovas: pakitimai gimdos kaklelyje – ne galutinė vėžio diagnozė

Gimdos kaklelio vėžys – klastinga liga, kurios diagnozę Lietuvoje kasmet išgirsta apie 500 moterų, pačioje pradžioje nejausdamos jokių simptomų. Tačiau pirmuosius ligos požymius – gimdos kaklelio pakitimus – galima laiku pastebėti ir pradėti gydyti.
 Artūras Sukovas
Artūras Sukovas / 123RF ir „Fi Clinica“ nuotr.

Profesine patirtimi bei įžvalgomis apie tai, kaip dažnai yra diagnozuojami gimdos kaklelio pakitimai, ar jie išgydomi ir kaip jų išvengti, dalijasi med. m. dr. gydytojas akušeris–ginekologas Artūras Sukovas, rašoma klinikos „Fi Clinica“ pranešime žiniasklaidai.

– Ar gimdos kaklelio vėžys vis dar yra vienas dažniausiai moterims diagnozuojamų onkologinių susirgimų? Galbūt situacija jau yra gerėjanti?

– Šiandien gimdos kaklelio vėžys išlieka vienu dažniausių moterims diagnozuojamų onkologinių susirgimų. Tiesa, gimdos kaklelio vėžio prevencijos programa leido pasiekti kiek geresnius sergamumo ir mirtingumo rezultatus, tačiau Lietuva vis dar išlieka viena pirmaujančių šalių visoje Europoje pagal sergamumą ir mirtingumą nuo šios ligos.

– Ar pacientės pačios atvyksta pasitikrinti dėl gimdos kaklelio pakitimų? Ar apie šią patikrą vis dar reikalingi priminimai? Jei taip, kaip manote, kodėl moterys delsia?

– Pagal šiuo metu veikiančias gaires, pacientės informuojamos ir kviečiamos atlikti gimdos kaklelio patikrą kelis kartus, tačiau gimdos kaklelio vėžio patikros programa neduoda geresnių rezultatų. Viena iš svarbiausių priežasčių – nepakankamas moterų dalyvavimas šioje programoje.

Priežastys, kodėl moterys nedalyvauja programoje, manau, yra įvairios – tiek informuotumo apie tyrimų svarbą stoka ar atsainus požiūris į savo sveikatą, tiek sistemos netobulumas organizuojant vizitą pas sveikatos priežiūros specialistą. Dažnai moterys galvoja, kad liga visada sukelia kažkokius simptomus ar nusiskundimus, tačiau tai yra klaidinga nuomonė.

– Turbūt moterims yra gana baisu išgirsti, kad gimdos kaklelyje yra matomi pakitimai, ar jūsų praktikoje tai įvyksta dažnai?

– Moterys, sužinojusios apie pakitimus gimdos kaklelio tyrimuose, tapatina juos su vėžio diagnoze, o tai sukelia neigiamas emocijas ir išgąstį. Su tokiomis situacijomis susiduriame labai dažnai. Verta paminėti, kad dažniausiai laiku aptikti pakitimai santykinai lengvai pagydomi arba sudaromas saugus ilgalaikių tyrimų planas, leidžiantis išvengti rimtų ir sudėtingai gydomų sveikatos sutrikimų.

– Ar pacientės, kurioms buvo nustatyti pakitimai, jaučia kokius nors simptomus, ar dažniausiai apie juos sužinoma tik patikros metu?

– Simptomus, sergant gimdos kaklelio onkologiniu susirgimu, vėžiu, pacientės pajunta vėlai, ligai jau įsisenėjus. Tokių būklių gydymas sudėtingas, ne visada sėkmingas ir paliekantis ilgalaikius liekamuosius reiškinius. Tuo tarpu ankstyvi pakitimai gimdos kaklelio audiniuose, pavyzdžiui, ikivėžiniai pokyčiai, praktiškai nesukelia jokių simptomų, o gimdos kaklelio tyrimai šiuos pakitimus aptinka.

– O kas tuos pakitimus sukelia? Ar vėžiniams pakitimams turi įtakos lytiškai plintančios ligos?

– Beveik visus gimdos kaklelio ikivėžinius ar vėžinius pakitimus sukelia didelės rizikos ŽPV (žmogaus papilomos viruso) tipai, o šis virusas plinta būtent lytiniu keliu.

– Ar pakitimai gimdos kaklelyje visada reiškia vėžį? Per kiek laiko nuo atsiradusių pakitimų, jei jie yra negydomi, išsivysto gimdos kaklelio vėžys?

– Laiku atlikti gimdos kaklelio tyrimai dažniausiai leidžia diagnozuoti nedidelius pakitimus gimdos kaklelio audiniuose – ikivėžinius arba dar mažesnio laipsnio pokyčius. Nuo ŽPV patekimo į organizmą iki onkologinio susirgimo gali praeiti ir 8–10 metų, tačiau aptikus virusą, deja, negalime žinoti, kiek laiko jis jau persistuoja gimdos kaklelio audiniuose. Per kiek laiko išsivysto gimdos kaklelio vėžys priklauso ir nuo pakitimų laipsnio.

– Gal galite pasidalinti, ar jūsų praktikoje visais atvejais, po to, kai buvo aptikti pakitimai gimdos kaklelyje, pavyko juos išgydyti? Koks gydymas buvo taikomas?

– Jei rasti pakitimai yra ikivėžiniai arba dar mažesnio laipsnio – juos pagydyti pavyksta praktiškai visada, tačiau jei pirmųjų vizitų metu jau diagnozuojamas gimdos kaklelio vėžys – gydymo rezultatai gali būti įvairūs. Ikivėžiniai pakitimai dažniausiai gydomi chirurgiškai, šalinant pakitusį gimdos kaklelio plotą.

– Be reguliarios patikros, kokių dar yra būdų norint apsisaugoti nuo gimdos kaklelio vėžio, pavyzdžiui, skiepai?

– Žmogui gali būti diagnozuojama įvairių vietų ir rūšių onkologinių ligų, kurių negalima išvengti, tačiau vienas iš nedaugelio vėžinių susirgimų, kurio, vis dėlto, galima išvengti, yra gimdos kaklelio vėžys. Vakcinacija nuo ŽPV ir tinkamai įvykdyta gimdos kaklelio vėžio profilaktinė programa, esu tikras, leistų išvengti beveik visų gimdos kaklelio vėžio atvejų.

Pakitimai gimdos kaklelyje – ne galutinė vėžio diagnozė, tačiau moterims, kurios reguliariai atlieka gimdos kaklelio tyrimą, gimdos kaklelio vėžio rizika sumažėja net iki 90 proc. Gimdos kaklelio vėžio prevencinės programos metu, 25–34 m. moterims kartą per 3 metus atliekamas gimdos kaklelio citologinis tepinėlis. 35–59 m. metų moterims kartą per 5 metus atliekamas gimdos kaklelio aukštos rizikos žmogaus papilomos viruso tyrimas ir jeigu jo rezultatai teigiami – gimdos kaklelio citologinio tepinėlio skystoje terpėje tyrimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius