-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyvenimas be cigaretės: G.Valavičiūtė mesti rūkyti apsisprendė po 13 metų

Socialinis spaudimas, noras įtikti, nusiraminti ar tiesiog būti „kietam“ – juk cigaretė smilksta kone kiekvieno filmo herojaus rankose. Tokias priežastis vardija jau beveik penkerius metus neberūkanti iniciatyvos „Dydis nesvarbu“ įkūrėja Giedrė Valavičiūtė, kuri prisijungė prie sveikos gyvensenos būdo pokyčio projekto „Gyventi sveikai – gera“. Savo pavyzdžiu ji bandys įrodyti, kad atsisakyti priklausomybės nuo rūkymo nėra taip sunku, kaip daugelis kalba.
Giedrė Valavičiūtė
Giedrė Valavičiūtė / Partnerio nuotr.

Žinoma moteris sako, kad įveikti priklausomybę nuo rūkymo nėra taip sunku, kaip pabrėžia dažnas rūkalius. Ir nereikia nusivilti, jei nepavyks iš pirmo karto – būtent tokia ir pašnekovės istorija.

(Ne)Paskutinis pakelis

Tarptautinis mokyklinio amžiaus vaikų sveikatos tyrimas parodė, kad Lietuvoje bene anksčiausiai pradedama rūkyti: 13 metų amžiaus ar net anksčiau cigaretes „pabando“ 53 proc. berniukų ir 39 proc. mergaičių.

G.Valavičiūtė į šią statistiką nepatenka. Kaip ji prisipažįsta, pirmąją cigaretę surūkė po paskutinio mokyklos egzamino.

„Viena, antra cigaretė ir „užsikabinau“ trylikai metų“, – atvirauja jau beveik penkerius metus principingai nerūkanti moteris. Pirmasis postūmis atsisakyti cigarečių buvo liga. Jau anuomet G.Valavičiūtė sirgo diabetu, todėl kaskart užžiebus ugnį ją imdavo graužti sąžinė, kad ji labai kenkianti savo sveikatai.

„Kuo toliau, tuo labiau su kiekviena cigarete jaučiau sąžinės graužatį, kad nutirps kojos, apaksiu. Girdėjau iš aplinkinių, kad mesti rūkyti yra labai sunku, tad ir pati tuo tikėjau“, – sako ji.

Tai tęsėsi iki lemtingos vasaros, kai tuo metu 24-erių moteris įsigijo savipagalbos knygą, kurios antraštė skelbė atskleisianti skaitytojams lengvą būdą mesti rūkyti. Sukrimtusi knygą vos per tris dienas G.Valavičiūtė surūkė savo paskutinę cigaretę.

„Viskas įvyko taip lengvai ir natūraliai, be skausmo ir baimės. Ir lygiai taip pat „lygioj vietoj“ po dvejų metų „atkritau“. Lankydavausi vakarėliuose ir ėmiau save teisinti – čia tik viena cigaretė, nieko nenutiks, juk surūkysiu ir vėl lengvai mesiu. Cigaretės sumavosi ir netrukus vėl pirkau vieną pakelį po kito“, – mena pašnekovė.

Ėjo metai. Mintis mesti vis brendo, kol vieną rugpjūtį, sėdėdama su draugėmis lauko kavinėje, G. Valavičiūtė ištarė, kad tai būsiąs jos paskutinis pakelis.

„Kelios draugės dar pasivaišino mano cigaretėmis ir vakaro pabaigoje žiūriu – viskas, pakelis tuščias, metas laikytis žodžio. Ir viskas. Nuo to vakaro iki šiandien sėkmingai nerūkau“, – pasakoja moteris.

Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Valavičiūtė
Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Valavičiūtė

Giliai kvėpuoti ir be cigaretės

Turėdama patirtį, kaip lengva palūžti po vienos cigaretės ir vėl grįžti prie šios priklausomybės, G.Valavičiūtė buvo principinga ir nerūkė nei tradicinių, nei elektroninių cigarečių ar kaljano.

„Nei fizinių, nei moralinių kančių nebuvo. Tiesiog reikėjo pasakyti griežtą „ne“ siūlantiesiems, ir po mėnesio niekas jau nebesiūlydavo. Pastebėjau, kad mano aplinkoje apskritai vis mažiau žmonių rūko. O būti tuo vienu rūkoriumi tarp nerūkančiųjų yra gėda ar bent jau nepatogu – ne tik, kad vienas pėdini laukan, bet ir grįžti su kvapu, kurio nesiseka lengvai atsikratyti. Galiausiai, išguiti šį įprotį skatino nuolatinis kaltės jausmas. Tai nuo tėvų reikia slėptis, tai kaltės jausmas prieš save, kad nesu stipri ir nesugebu mesti ir t. t.“, – sako pašnekovė.

Šiandien tinklaraščio „Dydis nesvarbu“ autorė lankosi mokyklose, pasakoja jaunimui apie savęs priėmimą ir pasitikėjimą. Moteris sako matanti, kad jaunam žmogui cigaretė vis dar asocijuojasi su laisve, nepriklausomybe, socialiniu statusu. Rūkoma, nes norima įtikti, pasirodyti prieš kitus. Prie problemos, jos manymu, prisideda ir itin išaugęs elektroninių ar kaitinamo tabako cigarečių vartojimas.

„Nė vienas iš mūsų nėra nepajudinamai stiprus. Žmonės kartais palūžta ir cigaretės rūkymas tampa tam tikru atsipalaidavimu, savotiška meditacija – įkvėpt, iškvėpt“, – sako G. Valavičiūtė.

Paklausta, kaip šiandien nerūkydama moteris suvaldo stresą, ji tik nusijuokia – kartais padeda nuo liežuvio nusprūdęs vienas kitas necenzūrinis žodelis. Nekilo noras ir vienos priklausomybės pakeisti kita.

„Mums yra įdiegta, kad mesti rūkyti yra labai sunku, tad mes net nebandom arba greit pasiduodam. Mesti rūkyti – tai ne rankos netekti. Man padėjusioje knygoje rašoma, kad paleidęs rūkymą iš savo gyvenimo absoliučiai nieko neprarandi. Jei rūkydamas ramindavaisi, gali giliai kvėpuoti ir be cigaretės“, – pabrėžia moteris.

Kur gauti pagalbą

Primename, kad esant priklausomybei nuo nikotino ir ieškant pagalvos visuomet galima kreiptis pagalbos į savo polikliniką. Lietuvoje prieinama profesionali telefoninė pagalbos linija metantiesiems rūkyti. Pagalba teikiama telefonu 8 601 95360 darbo dienomis nuo 13 iki 19 val. Vertingos informacijos galima rasti ir interneto puslapyje Nerukysiu.lt.


Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija – informavimas apie veiksmų programą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius