-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prof. A.Mickienė – COVID-19 skeptikams: jei neišmoksime pamokos, mūsų laukia Italijos scenarijus

Šiuo metu kiekvienas Lietuvos žmogus gyvena, tarsi būtų patekęs į nesvarumo būklę arba į fantastinį siaubo filmą. Skirtumas tas, kad žiūrovas virto dalyviu. Mes visi fantastinio filmo dalyviai, tik nežinom, kaip šis filmas baigsis.
Auksė Mickienė
Auksė Mickienė / Asmeninio albumo nuotr.

Kiekvienas nori laimingos pabaigos, todėl kasdien ieško informacijos, kada virusas baigsis, kaip išsaugoti save, šeimą, pajamas, verslą ir visa, kas jam svarbu.

Informacijos srautai, kurie plinta internete ir socialiniuose tinkluose, yra įvairūs ir prieštaringi. Vienos prognozės keičia kitas, sugriaudamos prieš tai buvusias. Plinta ir netiksli, nepatikrinta informacija, įvairios sąmokslo teorijos, todėl šiuo metu labai svarbu sekti patikimą informaciją ir laikytis nurodymų, nes priešingu atveju specialistai Lietuvoje prognozuoja Italijos scenarijų.

Gaila, kad negirdima, ką kalba visas pasaulis, dauguma šalių.

15min kalbina Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Infekcinių ligų klinikos vadovę profesorę Auksę Mickienę.

– Internete labai daug prieštaringos informacijos apie COVID-19 viruso gyvybingumą. Kai kur teigiama, jog jis gali būti gyvybingas net devynias paras. Kiek valandų, dienų virusas gali išsilaikyti ore bei ant įvairių paviršių: plastiko, metalo ir kitų?

– Paskutinės studijos duomenimis, virusas ore gali išsilaikyti apie tris valandas, ant plastikinių ir plieno paviršių – iki 2–3 dienų, ant popieriaus apie parą, jei tie paviršiai nėra dezinfekuojami. Patikimesnių duomenų šiandien, mano žiniomis, nėra.

– Tai po trijų valandų, einant ta vieta, kur nusičiaudėjo ligonis, taip pat galima užsikrėsti?

– Ne. Virusas ne aerozolis, jis plinta oro lašeliniu būdu, jis nusėda ant paviršiaus, ir jei kitas žmogus paliečia tą paviršių, po to pakrapšto burną, nosį ar akį, tas žmogus gali užsikrėsti. Todėl ir skelbiame, kaip svarbu plauti rankas.

O aerozoliniu būdu galima užsikrėsti vykdant medicinines intervencijas. Viruso plitimas vyksta oro lašeliniu ir kontakto būdu. Dabar, karantino metu, ir kaukes viešumoje turime dėvėti tam, kad savo kvėpavimo takų sekreto neišskirtume į aplinką.

– Kodėl būtent šis virusas toks pavojingas? Kai kurie žmonės sako, kad sirgo įvairiais virusais ir nieko bloga neatsitiko. Vis dar yra netikinčių šio viruso pavojingumu.

– Šis virusas – visiškai naujas patogenas, kurio žmonių imuninė sistema neatpažįsta. Būtent todėl žmonės jam yra labai imlūs ir niekas neturi jam imuniteto. COVID-19 gali užsikrėst ir susirgti bet kas. Jis ypač pavojingas todėl, kad pažeidžia plaučių epitelio ląsteles, kur yra receptoriai.

Žinoma ir tai, kad viruso sukelta liga turi dvi stadijas ir kelias formas. Tai gali būti kaip „gripas“, kaip nesunkus plaučių uždegimas, arba kaip sunkus plaučių uždegimas, arba kaip respiracinis distresas ir šokas.

Liga turi lengvą eigą, sunkią eigą arba labai sunkią, taip vadinamą kritinę ligos formą. Pradžioje žmogaus organizme įsijungia natūralus, nespecifinis, taip vadinamas „įgimtas“ imuninis atsakas. Po to, pirmos savaitės pabaigoje–antros savaitės pradžioje išsivysto specifinis, vadinamasis „įgytas“, t. y. tik kovai su šiuo patogenu skirtas imuninis atsakas. Ir kai prasideda antra fazė, išsiskiria citokinų audra, kuri gali sukelti kritinę ligos eigą, ir prasidėti plaučių audinio pažeidimas.

COVID-19 gali užsikrėsti ir susirgti bet kas. Jis ypač pavojingas todėl, kad pažeidžia plaučių epitelio ląsteles, kur yra receptoriai.

– Lietuvoje virusas po truputį plinta. Kokias ypatingas priemones ketinate panaudoti jo sustabdymui?

– Kol nėra vakcinos, vienintelis būdas sustabdyti virusą yra karantinas, kuris nutrauktų viruso cirkuliavimo grandinę. Kad jis nebūtų nešamas nuo vieno žmogaus kitam žmogui. Jei vienas žmogus išskiria virusą į aplinką, o kitas žmogus tuos aplinkos daiktus pačiupinėja ir nešvariomis rankomis paliečia nosį, akis, veidą, burną – virusas sėkmingai keliauja toliau.

Vienas žmogus galiu užkrėsti du tris žmones. Oro lašelių keliu virusas yra perduodamas esant glaudžiam kontaktui - jeigu jūs su kažkuo bendraujate artimesniu nei 2 metrų atstumu ilgiau nei 15 minučių arba gyvenate viename kambaryje, valgote iš tų pačių indų ir t. t.

Tymų ligos atveju, vienas žmogus gali užkrėsti 18 žmonių. Koronaviruso atveju, turime sustabdyti nešiotojus ir sergančius, priešingu atveju, viruso cirkuliacija niekada nesibaigs.

– Kokie argumentai įtikintų didžiausius viruso skeptikus, kurie sako, kad susirgti ir mirti nebijo ir kad virusą lengvai perneš?

– Žmonės turėtų matyti, kas vyksta pasaulyje, ir tai suvokti. Jei jie nesuvokia, koks pavojingas šis virusas, tai jie labai greit tai pajus savo kailiu: per savo darbo vietas, per pajamas, per verslą, vaikų ateitį.

Tai yra nepažįstamas virusas. Žmonės, tikiuosi, mato, koks didžiulis mirštamumas Italijoje – daugiau nei aštuoni procentai! Iš šimto žmonių miršta devyni. Penkiolikai procentų sergančiųjų prireikia dirbtinės plaučių ventiliacijos, ir ventiliacijos reikia iki visiško pasveikimo arba mirties.

„Scanpix“ nuotr./Kariuomenė gabena karstus su mirusiųjų kūnais iš Bergamo
„Scanpix“ nuotr./Kariuomenė gabena karstus su mirusiųjų kūnais iš Bergamo

Tas procesas gali trukti nuo trijų iki šešių savaičių. Tai jūs įsivaizduokite, kas atsitiktų, jeigu visos mūsų reanimacijos virstų šių ligonių gydymo reanimacijomis… Būtų užimti visi kvėpavimo aparatai, o juk kitiems ligoniams reikia ir apendicito, ir tulžies pūslės operacijų, nutinka infarktai, insultai ir visos kitos įprastinės ligos.

Tuomet paklauskim visų skeptikų, kurie siūlo vykdyti tokios masės ligonių reanimaciją? Iš kur paimti tokį kiekį medicinos įrangos ir specialistų? Kas gydys kitus ligonius, jei medikai turės gelbėti užsikrėtusius COVID-19 virusu? Kas tuomet nutiktų su medicinos paslaugomis ir visa medicinos sistema?

Jeigu kai kuriems žmonėms nesuvokiamos galimos pasekmės, jei jie socialiniuose tinkluose rašo, kad turi daugiau informacijos už medikus, tuomet jiems visi tą turi paaiškinti. Nugalėtojas bus virusas arba mes.

Kas gydys kitus ligonius, jei medikai turės gelbėti užsikrėtusius COVID-19 virusu? Kas tuomet nutiktų su medicinos paslaugomis ir visa medicinos sistema?

Kentės ne tik tie, kurie serga koronavirusu, ne tik tie, kurie serga kitomis ligomis, kentės visa medicinos sistema, kentės visa ekonomika, visi mūsų moksleiviai, visi mūsų studentai, pensininkai, verslininkai, žodžiu, visi mes esame surišti viena virvele vienas su kitu.

Todėl turime saugoti ne tik save, bet ir visus likusius. Nežinau, kaip dar aiškiau žmonėms tai paaiškinti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Laikina ligoninė Italijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Laikina ligoninė Italijoje

Lyg ir Indijos premjeras pasakė, kad, jeigu nepaaukosime šitų 14 dienų karantinui, galime būti nublokšti 14 metų atgal... Galima daryti prielaidą, kad valstybė, kuri vėliausiai susitvarkys su viruso plitimu, gali likti izoliuota nuo viso likusio pasaulio. Jei nevykdysim karantino, gali tekti kentėti labai ilgai.

Lyg ir Indijos premjeras pasakė, kad, jeigu nepaaukosime šitų 14 dienų karantinui, galime būti nublokšti 14 metų atgal...

Mūsų sveikatos sistema viską tvarkė gražiai, mes buvome vieni iš pirmųjų, kurie pradėjo tikrinti lėktuvus dar vasario mėnesio pabaigoje, kuomet viskas tik prasidėjo.

Žmonėms buvo skelbiama apie saviizoliaciją, jiems buvo sudarytos tinkamos sąlygos, prašoma iš karto pasiimti nedarbingumo lapelį, sėdėti dvi savaites namuose ir niekur nevaikščioti. Jeigu sukarščiuos – jokiu būdu neiti į poliklinikas ir viruso neplatinti, tačiau kviesti greitąją 112 telefonu, o vėliau – karštąja 1808 linija.

Buvo daroma viskas, kad atvykėliai, grįžę su šia infekcija, jos neplatintų mūsų šalyje. Bet ne visi žmonės šito paklausė, ne visi išgirdo, nurodymus ignoravo ar kažkaip savaip interpretavo.

Jie virusą platino, ir dabar mes perėjom į antrą stadiją, kada turime visuomenėje plintantį virusą. Dabar nežinom, kiek plačiai jį išplatinome tarpusavyje. Tačiau, jei ir dabar šitos pamokos neišmoksime ir platinsime toliau, galime turėti Italijos scenarijų. Šiandien paskutinė proga visiems sėdėti namuose ir daryti viską, kad viruso plitimas sustotų.

– Ar galima asmenį, kuris nesilaiko karantino taisyklių, išeina ir apkrečia kitus žmones, kurie dėl jo veiksmų miršta, bausti griežčiau?

– Aš esu medikė, o ne teisininkė. Kaip jūs žinote, dabar Lietuvoje yra ekstremali padėtis ir karantinas. Aš galiu pasakyti iš medicininės pusės, kad karantinas būtinas, kitos išeities nėra.

Būtų labai gražu, jeigu žmonėms jokių prievartos elementų taikyti nereikėtų. Tačiau jei mes nesusivokiam ir esam tokie, kuriems reikalingi prievartos elementai, tai yra labai liūdna.

Gaila, kad kai kam ir gražaus raginimo nepakanka. Vadinasi, bus einama prie kitokių metodų. Gaila, kad negirdima, ką kalba visas pasaulis, dauguma šalių. Tikiu, kad prievartos neprireiks, ir žmonės bus sąmoningi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius