Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Inhaliacinė terapija – natūralus būdas susigrąžinti sveikatą peršalus

Jau nuo seno kvėpavimo takų ligas žmonės gydė aerozoliais – apie pirmuosius instrumentus, skysčius paverčiančius į smulkius lašelius, kuriuos galima įkvėpti, buvo prabilta dar 1872 metais. Tačiau laikui bėgant medicinos išradimai tobulėjo, o paprastas garinis purkštuvas virto sudėtinga ultragarsine sistema – inhaliatoriais, kurie šiandien nestokoja populiarumo nei tarp vaikų, nei tarp suaugusiųjų.
Inhaliatorius
Inhaliatorius / Organizatorių nuotr.

Kai Lietuvoje siaučia įvairių peršalimų ir pavojingo gripo banga, inhaliatoriai tiesiog nepamainomi kiekvienuose namuose. Inhaliacinė terapija skiriama tuomet, kai reikia drėkinti kvėpavimo takus, kai tenka mažinti bronchų spazmus ir gleivinės edemą, tuomet, kai norima palengvinti sekreciją, sumažinti įvairius uždegimus, specifinei alergenų imunoterapijai gydyti – inhaliacijos palengvina simptomus ir padeda greičiau atsistoti ant kojų.

Taip pat tuomet, kai dėl tam tikros ligos reikalingos didelės vaistų dozės, kai sunku kontroliuoti kvėpavimą, arba kai reikia, kad vaistai patektų į smulkiuosius bronchus ar alveoles.

Inhaliatoriai tinka ir tiems, kurie nori apsisaugoti nuo besikabinančios ligos, ir tiems, kurių būklė sunki, kurie jau serga viršutinių ar apatinių kvėpavimo takų ligomis – šilti garai sudrėkina kvėpavimo takų gleivinę, suskystina sekretą, tampa lengviau kvėpuoti ar atsikosėti.

Tą patvirtina ir vaikų ligų gydytoja Vida Uleckienė. Pasak jos, inhaliatoriai yra efektyvi pagalbinė priemonė sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis, laringitu, bronchitu, bronchų astma, esant įvairioms pūlinėms plaučių ligoms.

Organizatorių nuotr./Inhaliatorius NEB10A
Organizatorių nuotr./Inhaliatorius NEB10A

„Inhaliatoriai pagerina savijautą, ypač tuomet, jei užgula nosis, atsiranda sloga, prikimsta balsas. Tokia terapija sudrėkina nosies gleivinę, ją apsaugo – tai ypač aktualu šildymo laikotarpiu, kai oras, kuriuo kvėpuojame, dėl šildymo yra gerokai sausesnis, o tai neigiamai atsiliepia mūsų sveikatai“, – kalbėjo V.Uleckienė.

Pasak jos, nors dažniausiai gydymo priemonių daugelis imasi tik tuomet, kai jau suserga, inhaliacinė terapija gali tapti ir puikia prevencine priemone, kurią naudojant reguliariai tikimybė išvengti ligų gerokai padidėja.

„Kai esi sveikas, negalvoji, kad reikia išbandyti inhaliatorius, tačiau be reikalo – tokios terapijos gali padėti apsaugoti organizmą, neleisti jam susirgti, net jei jau jaučiami pirmieji ligos požymiai. Tai puikus būdas išsivalyti nosį, palengvinti atsikosėjimą, o tuomet ir ligos ne taip puola“, – sakė vaikų gydytoja.

Inhaliacinės terapijos, jos teigimu, populiarėja ne tik vaikų gydymui, jas vis dažniau naudoja ir suaugusieji. Daugelis vis dažniau inhaliatorius savarankiškai naudoja ir namuose – pajutę pirmus ligos simptomus, pradeda inhaliuotis patys.

„Inhaliuoti galima tiek paprastą, tiek mineralinį vandenį, taip pat – vaistus, jei inhaliatorius tam pritaikytas, jei turi specialius, vaistams pritaikytus, konteinerius, jei vaistus paskiria gydytojas. Jei inhaliatoriais naudojamės kaip gydymo priemone, jie veikia kaip vaistas“, – sakė V.Uleckienė.

Populiarumo nestokoja ir inhaliacijos eteriniais aliejais, pavyzdžiui, mentoliu, eukaliptu, tačiau jos tinka tiems, kurie nėra alergiški tam tikroms medžiagoms. Kitu atveju geriau naudoti nealergizuojantį mineralinį vandenį arba fiziologinį 0,9 proc. natrio chlorido tirpalą – jo poveikis ne ką mažiau efektyvus.

Gydytoja neslepia, kad prikalbinti vaikus inhaliacijai – užtrunka, reikia įdėti ir laiko ir pastangų, kad mažieji noriai užsidėtų kaukę, nesibaimintų inhaliatoriaus skleidžiamo garso. Tačiau prekyboje galima rasti vis daugiau inhaliatorių, skirtų specialiai vaikams – kai kurie jų savo forma primena žaislus, todėl ir inhaliavimo procesas tampa smagiu procesu, vaikai lengviau atsipalaiduoja.

„Nėra griežtų taisyklių, kaip dažnai reiktų naudoti inhaliatorius, jie naudojami pagal poreikį. Jei žmogus jaučia, kad tampa sunkiau kvėpuoti, kad atsirado diskomfortas kvėpavimo takuose, tuomet verta pakvėpuoti garais – gleivinė apsivalys, sudrėks, taps lengviau. O jei jau yra liga, tuomet bent tris kartus per dieną, kas 8 valandas rekomenduojama iki 10 minučių pakvėpuoti“, – kalbėjo vaikų gydytoja.

Šiandien inhaliacinei terapijai dažniausiai naudojami kelių rūšių inhaliatoriai: sroviniai kompresoriniai arba ultragarsiniai. Sroviniai kompresoriniai itin populiarūs naudoti namuose, jie tinka terapijai ir profilaktikai bei eterinių aliejų inhaliacijoms, naudoti juos gali tiek vaikai, tiek suaugusieji, jų kaina mažesnė. Ultragarsiniai – dirba tyliau ir efektyviau, tačiau jais dažnu atveju negalima inhaliuoti vaistų.

Kadangi kosulys dažniausiai „keliauja“ kartu su sloga, galima nušauti du zuikius, pasirinkus inhaliatorių su nosies plovimo antgaliu. Gydydami kosulį, drėkinsite ir nosies gleivinę, tad sloga bei peršalimas pasitrauks greičiau.

Bet kuriuo atveju – prieš renkantis labiausiai tinkamą inhaliatorių, verta pasikonsultuoti su gydytoju ar specialistu.

Vasario 13–28 dienomis 15min vyko konkursas, kuriame buvo galima laimėti naują „Microlife“ inhaliatorių Neb 50B. Konkurso dalyviai iki vasario 28 dienos galėjo siųsti savo istorijas, kuriose pasakojo, kaip ir kokias inhaliacijas jie atlieka patys ar su šeima. Kovo 1 dieną 15min skelbė nugalėtoją, kuria tapo Daiva Mažuto iš Svirkiškės kaimo, Švenčionių rajono. Sveikiname! Su nugalėtoja susisieksime asmeniškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius