Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Iš rinkos surenkamas nesaugus „Rudugio“ aliejus, gausus vėžį sukeliančių dalelių

„Rudugio“ gaminys – nerafinuotas šalto spaudimo moliūgų aliejus išimamas iš rinkos dėl nesaugios sudėties, o pati įmonė pateko nepatikimų maisto tvarkymo subjektų sąrašą.
„Rudugio“ aliejus
„Rudugio“ aliejus / Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuotr.


„Rudugio“ pagamintame nerafinuotame šalto spaudimo moliūgų aliejuje benzo(a)pireno (kancerogeninės medžiagos, sukeliančios onkologinius susirgimus) kiekis kelis kartus viršijo didžiausią leistiną koncentraciją

Be to, nustatyta gerokai daugiau nei leistina vėžį sukeliančių dalelių – poliaromatinių angliavandenilių.

Europos Sąjungos teisės aktuose nurodyta, kad aliejuje didžiausia leidžiama benzo(a)pireno koncentracija yra 2,0 µg/kg, o 4 poliaromatinių angliavandenilių – 10 µg/kg.

Kauno valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai atliekant tyrimą, įmonės „Rudugys“ pagamintame aliejuje nustatytas kancerogeno benzo(a)pireno kiekis – 9±5 µg/kg, suma 4 poliaromatinių angliavandenilių – 43±13 µg/kg.

Gamino iš Lenkijoje pirktos žaliavos

Nesaugaus nerafinuoto, šalto spaudimo moliūgų aliejaus ženklinimo etiketėje nurodyta išpilstymo data – 2014-09-23, tinka vartoti iki 2015-03-23, gamintojas UAB „Rudugys“.

Reaguodama į tyrimo rezultatus, Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nedelsiant patikrino bendrovės „Rudugys“ aliejaus gamybos ir fasavimo cechą. Paaiškėjo, kad nerafinuotam moliūgų aliejui spausti buvo naudojama moliūgų sėklų žaliava iš Bulgarijos, pirkta Lenkijos įmonėje.

„Rudugio“ sandėliuose šio aliejaus nerasta. Įmonei nurodyta produktus surinkti iš rinkos.

Nesaugaus nerafinuoto, šalto spaudimo moliūgų aliejaus ženklinimo etiketėje nurodyta išpilstymo data – 2014-09-23, tinka vartoti iki 2015-03-23, gamintojas UAB „Rudugys“.

Pateko į nepatikimų sąrašą

Vartotojai, įsigiję šios partijos aliejaus, gali grąžinti jį pardavėjams ir atgauti sumokėtus pinigus. Beje, tai jau trečias atvejis 2014 m., kai nustatoma, kad įmonės „Rudugys“ pagaminta aliejus užterštas benzo(a)pireno. Tad įmonė įtraukta į nepatikimų maisto tvarkymo subjektų sąrašą.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius