Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Išgyventi iš 240 eurų. Eksperimento pabaiga: tai ar įmanoma savęs nevaržant išsiversti iš pašalpos?

Labas! Šiandien – paskutinis kartas, kai sveikinuosi su jumis šia tema. Šį mėnesį bandžiau išsiaiškinti, ar galima labai savęs nevaržant šventiniu laikotarpiu išgyventi už bedarbio pašalpą, kai norisi pirkti mėgstamą maistą, kai reikia atsiskaityti už žieminius komunalinius mokesčius, bei sugalvoti, ką padovanoti švenčių proga šeimai ir draugams.
Vita Marija Murėnaitė
Vita Marija Murėnaitė / Asmeninio albumo nuotr.

Kas dar negirdėjo – Vita Marija gruodžio mėnesį sumanė pabandyti išgyventi ir net nupirkti kalėdines dovanas iš 240 eurų pašalpos. Pirmąjį jos straipsnį ir savaitės meniu skaitykite ČIA. Kaip jai sekėsi antrąją savaitę ir ką Vita Marija gamino – skaitykite ČIA. O kaip atrodė trečioji savaitė ir kokias dovanas kulinarė paruošė, skaitykite ČIA.

Praeitą pirmadienį rašytame straipsnyje minėjau, jog už maistą buvau išleidusi 75,02 Eur. Antradienį nuvažiavau į Kirtimų gatvėje esančius sandėlius/parduotuves, į kurias atvažiuoja prekės tiesiai iš Lenkijos ir Vokietijos, o restoranai ir parduotuvės perperka prekes iš jų.

Norint įsigyti prekių savaitei ar net kelioms tokia vieta tikrai padeda sutaupyti. Pavyzdžiui: už šios nuotraukos turinį, kurioje matote pilną stalą daržovių ir vaisių, sumokėjau vos 8,84 Eur.

Asmeninio albumo nuotr./Vitos Marijos Murėnaitės patiekalai
Asmeninio albumo nuotr./Vitos Marijos Murėnaitės patiekalai

Vėliau dar užsukau į turgų, įsigijau jautienos kumpio gabaliuką, vištos širdelių, kalakuto kaklą, sardinių skardinę, duonos ir dar kelias daržoves. Tą dieną iš viso išleidau 17,53 Eur. Su anksčiau pirktomis bakalėjos prekėmis visko pilnai užteko ir dar liko šiai savaitei.

Asmeninio albumo nuotr./Vitos Marijos Murėnaitės patiekalai
Asmeninio albumo nuotr./Vitos Marijos Murėnaitės patiekalai

Kviečiu pažiūrėti kokius patiekalus praėjusią savaitę gaminau namuose. Tikrai ne prasčiau nei bet kokioje kavinėje, kurioje už vienos dienos pietus būčiau išleidusi bent 4–5 Eur.

Dar praėjusią savaitę pirkau visų komentatorių taip laukto ir norėto tualetinio popieriaus bei higienos prekių, tuomet išleidau 11,18 Eur, o labiausiai mane „nuskausminęs“ pavedimas buvo 91,39 Eur, kuriuos teko sumokėti už komunalinius mokesčius.

Šiandien, gruodžio 21 dieną, iš viso esu išleidusi 195,12 Eur, taigi likusioms 10 dienų iš turėtos 240,66 Eur dydžio bedarbio pašalpos lieku su 45,54 Eur.

Turint omenyje, kad mokesčiai jau sumokėti, dovanėlės iškeptos ir maisto dar nemažai turiu – išgyventi pavyks, bet dabar laikas pakalbėti apie šventinį stalą, tiksliau stalus!

Šiemet susiburti visa šeima negalės, todėl tenka taikytis prie aplinkybių ir suktis iš padėties. Kadangi tiek aš, tiek abi mano sesės gyvename viename mieste – nusprendėme visos pagaminti po porą užkandžių ar patiekalų ir tarpusavyje pasidalinti, kad galėtume visko išragauti.

Mūsų Kūčių vakaro meniu šiais metais nelabai skiriasi nuo įprasto šios šventės valgiaraščio.

Man atiteko:

  • Silkės tartaras su bulvėmis
  • Juodos duonos sumuštiniai su sardinėmis ir keptais vyšniniais pomidorais
  • Naminiai koldūnai su grybais

Šiems ir Kalėdų ryto patiekalams išleisiu apie 20 Eur.

Sesėms atiteko:

  • „Silkė pataluose“
  • Krabų lazdelių, kukurūzų ir pomidorų salotos
  • Trinta cukinijų ir bulvių sriuba
  • Spanguolių kisielius
  • Želė
  • Tiramisu
  • Meduoliniai sausainiai
  • Mandarinai
  • Aguonpienis
  • Plotkelės

Viską atskirai pagaminusios pasidalinsime ir taip turėsime galimybę išragauti visko po truputį. Jei gaminčiau ir valgyčiau viena – man pilnai užtektų silkės tartaro su bulvėmis ir sumuštinukų. Persivalgymas – nuodėmė, tai tikrai nematau reikalo per tokias šventes nusidėti.

Kaip įprasta, Kalėdų rytui dažniausiai lieka pilna maisto iš praėjusio vakaro, todėl į meniu pridedame tik kelis dalykus.

Sesė suorganizavo antį, kurią keps su bulvėmis ir obuoliais, aš padarysiu naminio kepenėlių pašteto ir iškepsiu ruginės duonos, o kita sesė pasirūpins „balta mišraine“. Vėlgi viskuo pasidalinusios galėsime smagiai ir skaniai atšvęsti šventes.

Naujųjų metų sutikimas taip pat kitoks. Šiemet nebus jokios šventės draugų apsupty, taigi skirsiu šį vakarą susikaupimui ir praėjusių metų apmąstymui, visgi 2020 metai nebuvo lengvi nei vienam. Šampano viena namuose tikrai šauti nežadu, bet gal pasidarysiu šventinę vakarienę ir paskambinsiu mylimiems žmonėms priminti, jog esu jiems dėkinga.

Asmeninio albumo nuotr./Vita Marija Murėnaitė
Asmeninio albumo nuotr./Vita Marija Murėnaitė

Mėnesio apibendrinimas

Viską apibendrindama, noriu padėkoti visiems skaičiusiems mano straipsnius. Padariau išvadą, jog išgyventi įmanoma, tačiau tokia suma tikrai yra per maža.

Pasisekė, kad šį mėnesį buvau sveika, nereikėjo pirkti batų ar mokėti už odontologo paslaugas, pasisekė, kad lentynose turėjau prieskonių, kad vasarą prisidžiovinau baravykų bei arbatžolių ir prisišaldžiau voveraičių, uogų. Jei gyvenčiau ne viena, tiek pinigų tikrai nepakaktų, bet tokiu atveju, tikiuosi, kad ir mano antra pusė turėtų kaip prisidėti prie namų ūkio.

Mano geras draugas kažkada pasakė tokią frazę: „Geriau galvok ne kaip sutaupyti, o kaip daugiau užsidirbti.“ Šį mėnesį visą laiką skaičiuodama kiekvieną centuką, kuris išeina iš piniginės, geriau galėjau laiką skirti darbams įgyvendinti.

Kol esu jauna ir guvi, turiu išnaudoti savo potencialą ir susikurti karjerą, kad vėliau galėčiau be valstybės pagalbos ne tik save išlaikyti, bet ir prie mamos ūkio prisidėti, o vėliau ir savo vaikams ateitį statyti.

Kaip pasiklosime, taip ir išsimiegosime, taigi Naujų metų proga visiems linkiu mažiau verkšlenti ir daugiau daryti.

Skanių, sočių, o svarbiausia – saugių švenčių, ramaus Naujųjų metų sutikimo ir blaivybės, Lietuva!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius