Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Jaučiate nuolatinį alkį ir potraukį saldumynams? Pasitelkite į pagalbą chromą

Jeigu neįsivaizduojate gyvenimo be miltinių patiekalų ir saldumynų, gali būti, kad su maistu negaunate pakankamai chromo. Nors apie šį svarbų mikroelementą kalbama pakankamai retai, jis organizme atlieka labai svarbią funkciją, susijusią su normalios gliukozės koncentracijos palaikymu kraujyje, taip pat padeda palaikyti normalią maistinių medžiagų apykaitą, todėl yra labai naudingas norint išlaikyti sveiką kūno svorį ar numesti nereikalingų kilogramų.
Saldumynų mėgėja
Saldumynų mėgėja / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Sveikata Chromas

Poveikis alkio jausmui įrodytas tyrimais

Chromas įeina į visų mūsų ląstelių sudėtį. Teigiama, kad chromo trūkumas organizme gali būti susijęs su antsvoriu, cukriniu diabetu ir ateroskleroze. Mat visos šios organizmo būklės didele dalimi priklauso nuo mitybos. Deja, daugelio iš mūsų fizinis aktyvumas yra mažas, o maistas, kurį valgome, - kaloringas, neretai prisotintas dideliu kiekiu sočiųjų riebalų. Todėl dažnai per dieną suvartojame tiek kalorijų, kiek mūsų organizmui nereikia.

Alkio jausmą skatina ir stresas, nepakankama miego ir poilsio trukmė. Valgydami daugiau negu reikia labai greitai pastebime, kad jau neįtelpame į senus drabužius, tačiau atsikratyti nereikalingų kilogramų daug sunkiau negu jų išvengti.

„Fotolia“ nuotr./Antsvoris
„Fotolia“ nuotr./Antsvoris

Būtent čia į pagalbą gali atskubėti chromas. Tiesa, tiesioginės jo įtakos lieknėjimui tyrimai nepatvirtino, tačiau netiesiogiai, mažindamas alkio jausmą ir potraukį saldumynams, šis mikroelementas tikrai padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Tyrimas su depresija sergančiais asmenimis, kurie turėjo padidintą potraukį maistui ir alkio jausmą, parodė, kad 8 savaites vartojant tam tikrą dozę chromo, jų alkio jausmas ir suvalgomo maisto kiekiai sumažėjo gerokai mažiau nei grupėje, kuri vartojo placebą. Kitas taip pat 8 savaičių tyrimas, atliktas su sveikomis antsvorio turinčiomis moterimis, taip pat parodė, kad didelės chromo dozės joms padėjo sumažinti maisto vartojimo kiekius ir alkio jausmą.

Taigi nors chromo negalima vadinti liekninančiu preparatu, pasak mokslininkų, jis gali pažaboti mūsų nesveiką apetitą ir alkio jausmą, o tai aktualu tiek norintiems išlaikyti sveiką kūno svorį, tiek kovojantiems su antsvoriu įvairių dietų pagalba, kurie, ribodami kalorijas, dažnai kankinasi dėl noro valgyti.

Kaip tai vyksta?

Kaip pasiekiamas toks efektas? Pavalgius gliukozės lygis kraujyje pradeda didėti ir mūsų kasa pradeda išskirti insuliną, kuris atsakingas už cukraus transportavimą į ląsteles. Kitaip tariant, insulinas padeda gliukozei patekti į ląsteles, kur ji naudojama energijai gaminti. Chromas, stimuliuodamas insulino aktyvumą, užtikrina geresnį gliukozės patekimą iš kraujo į ląsteles ir jos panaudojimą energijos gamybai. Tokiu būdu jis reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, t. y. padeda staigaus jo padidėjimo ir sumažėjimo.

Žinia, kai cukraus lygis staigiai nukrenta, mus pajaučiame nenumaldomą poreikį ko nors užvalgyti, dažniausiai – saldaus, daug paprastųjų angliavandenių turinčio maisto. Taigi chromas gali padėti prisitaikyti prie mažiau angliavandenių turinčios dietos, nes mažina potraukį jiems.

123RF.com nuotr./Saldumynų mėgėja
123RF.com nuotr./Saldumynų mėgėja

Kadangi chromas didina organizmo jautrumą insulinui, jis ypač naudingas žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu ar turintiems polinkį juo sirgti, kurių organizmas į insuliną reaguoja neadekvačiai. Keli tyrimai parodė, kad papildomai vartojant chromo, sergantiesiems diabetu sumažėjo cukraus kiekis kraujyje ir pagerėjo organizmo reakcija į insuliną.

Kovoja su bloguoju cholesteroliu

Kita svarbi chromo funkcija susijusi su blogojo cholesterolio šalinimu iš organizmo. Šis cholesterolis kaupiasi ant kraujagyslių sienelių ir sudaro aterosklerotines plokšteles, dėl kurių kraujagyslės siaurėja, prastėja kraujo cirkuliacija jomis, jau nekalbant apie galimą krešulių susidarymą, kurie, nukeliavę iki širdies ar smegenų, sukelia gyvybei pavojingas būkles – infarktą arba insultą.

Yra duomenų, kad chromas, prisidėdamas prie angliavandenių, baltymų ir riebalų apykaitos organizme subalansavimo, padeda organizmui pašalinti blogąjį cholesterolį ir kaupti gerąjį, taip pat normalizuoja kraujo spaudimą. Visa tai puiki aterosklerozės prevencija.

123RF.com nuotr./Cholesterolis kemša kraujagysles
123RF.com nuotr./Cholesterolis kemša kraujagysles

Vyrams didelis ilgalaikis chromo trūkumas gali pažeisti vaisingumo funkciją, todėl planuojantieji šeimos pagausėjimą turėtų pasirūpinti, kad šio mineralo jų organizme netrūktų. Taip pat teigiama, kad chromas yra naudingas mūsų regėjimui ir net gali sumažinti glaukomos riziką, kuri atsiranda su amžiumi.

Gauti pakankamą chromo kiekį ypač svarbu ir nėščioms bei kūdikį žindančioms moterims, kadangi jo atsargas organizmas atiduoda vaisiui arba kūdikiui su mamos pienu. Netgi teigiama, kad chromo trūkumas gali paskatinti priešlaikinį gimdymą.

Chromo gali trūkti aktyviai sportuojantiems arba sunkų fizinį darbą dirbantiems žmonėms. Chromas padeda deginti kalorijas fizinės veiklos metu, kadangi greitina medžiagų apykaitą. Taip pat jis padeda išvengti raumenų masės mažėjimo, kai ribojamas suvartojamų kalorijų kiekis.

Taigi šiandien jau įrodyta, kad chromas yra būtinas mikroelementas žmogaus organizmui. Jis ne tik padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir insulinui veikti efektyviau, bet aktyvina daugelį organizme vykstančių fermentinių reakcijų, stimuliuoja riebalų rūgščių ir cholesterolio sintezę.

Organizmas chromo negamina

Mūsų organizmas chromo negamina, todėl mes jo galime gauti tik iš išorės. Nors nedidelius kiekius chromo turi dauguma maisto produktų, dėl neteisingos mitybos, kurioje didelę dalį sudaro greitas, perdirbtas maistas, šio mikroelemento galime pakankamai negauti.

Trūkstant organizme chromo, be jau minėto alkio jausmo ir potraukio saldumynams, mokslininkai mini tokius simptomus, kaip raumenų silpnumas, neuralgija, troškulys ir gleivinių džiuvimas, miego sutrikimai, lėtinis nuovargis ir susilpnėjusi atmintis. Ilgalaikis chromo deficitas organizme gali sudaryti palankias sąlygas išsivystyti tikram cukriniam diabetui, nutukimui ir aterosklerozei.

Shutterstock.com nuotr./Jūros gėrybes
Shutterstock.com nuotr./Jūros gėrybes

Be to, chromo kiekis produktuose labai priklauso nuo to, kur ir kaip jie buvo auginami ar gaminami, todėl sužinoti tikslų jo kiekį maiste yra sudėtinga. Šio mikroelemento kiekį sumažina ir terminis produktų apdorojimas. Taip pat chromo pasisavinimą iš maisto mažina kartu vartojami daug paprastųjų angliavandenių turintys produktai (miltiniai patiekalai, makaronai), kai kurie maisto priedai (ypač konservantai), ir net toks sveikas maistas, kaip kai kurios sėklos ir riešutai, soja, kurie turi fito rūgšties.

Daugiausiai chromo randama jūros gėrybėse, ypač tune, mėsoje, ypač kepenyse, alaus mielėse, ankštinėse ir kitose daržovėse, ypač pomidoruose, svogūnuose, brokoliuose, šparaginėse pupelėse, grybuose, pilno grūdo produktuose, ypač sėlenose, įvairiuose vaisiuose, ypač obuoliuose, ir uogose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius