-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 05 29 /2015 06 01

K.Griniaus slaugos ligoninė šokiravo kaunietes jų artimųjų nepriežiūra ir neaiškiu gydymu

Nuostabioje aplinkoje, Panemunės šile, tarp pušų įsikūrusi K.Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė dviem kaunietėms paliko toli gražu ne gražiausius įspūdžius. Viena moteris pasakojo apie neprižiūrėtą mamą, kurią atvežus į kitą ligoninę diagnozuoti stiprūs iššutimai, kita stebėjosi neaiškia vaistų dalybos sistema. Ligoninė viską neigia.
K.Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė
K.Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė / K.Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės nuotr.

15min.lt skaitytojos (pavardės redakcijai žinomos) savo artimąsias šiuo metu paguldžiusios į kitą miesto slaugos ligoninę. Jos personalas patvirtino, kad viena pacientė buvo paguldyta žaizdota dėl to, kad jai galimai per retai buvo keičiamos sauskelnės. Kitai moteriai vaistų sąraše, kuris pateikiamas išleidžiant pacientą iš ligoninės, buvo įrašyti per stiprūs vaistai nuo kraujo spaudimo.

K.Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės nuotr./K.Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėPavadinimas
K.Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės nuotr./K.Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė

Pasigedo daugelio vaistų

„Mano 85 metų teta yra sveiko proto ir puikiai orientuojasi, tiesiog dėl silpnos sveiktos jai reikia nuolatinės priežiūros“, – pasakojo kaunietė.

Paskirtų vaistų išėjimo iš ligoninės dieną turėjo likti dar mažiausiai savaitei, bet negavau nieko. 

Ji ligoninės veikla pasipiktino, kai po 4 mėnesių pasiimant tetą negavo jokių vaistų likučių.

„Ligoninės socialinė darbuotoja už pacientų pinigus nuperka reikalingus vaistus, medikai išrašo receptus. Įtarimų kilo, kai tetos kompensuojamų vaistų knygelės duomenimis, paskirtų vaistų išėjimo iš ligoninės dieną turėjo likti dar mažiausiai savaitei, bet negavau nieko. Nesulaukiau jokio paaiškinimo. Pasakė, kad jų nėra, ir viskas“, – teigė moteris.

Ligoninės medikė tik pasiūlė parašyti receptą vienam vaistui, bet kažkodėl nepriėmė kompensuojamų vaistų knygelės. „Pasakė, kad nereikia – tik tokio paaiškinimo sulaukiau“, – pasakojo kaunietė.

Nežinia, kokių vaistų gavo

Moteris pradėjo aiškintis, kokių vaistų teta gaudavo. „Jai priklausė vartoti 5 kompensuojamus preparatus. Per 4 mėnesius du kartus jai išrašė tik 2 rūšių vaistus. Nežinia, ar tetai ligoninė davė savo vaistus, ar ji išvis liko be jų, nes niekas nieko nepaaiškino“, – gūžčiojo pečiais skaitytoja, rodydama tetos kompensuojamų vaistų knygelę. Tiesa, teta jai teigė, kad visa kaina kompensuojamų vaistų pirkti nereikėjo.

Nežinia, ar tetai ligoninė davė savo vaistus, ar ji išvis liko be jų, nes niekas nieko nepaaiškino, – gūžčiojo pečiais skaitytoja, rodydama tetos kompensuojamų vaistų knygelę.

Dar daugiau mįslių užminė ligoninės duotas vaistų sąrašas. Jis įteikiamas išeinančiam iš ligoninės žmogui tam, kad artimieji arba kitos gydymo įstaigos medikai matytų, kuo buvo gydomas ligonis.

Šiame sąraše atsirado vaistų, kurie yra visai nereikalingi moters tetai.

„Tai labai stiprūs vaistai nuo kraujo spaudimo. Kitoje ligoninėje man paaiškino, kad jie tetai galėtų tik pakenkti. Manau, kad jie nebuvo duoti ir anksčiau, nes teta būtų tai tikrai pajautusi. Taip pat sąraše buvo įrašytas aspirino preparatas, nors jis jokiu būdu neleistinas tetai“, – tvirtino moteris.

Ji pastebėjo, kad tetai nutrauktas geležies preparato kursas, nors tyrimai rodė pablogėjusius kraujo rodiklius.

Kaltina nepriežiūra

Kita skaitytoja pasakojo apie savo mamą, kuri labai sunkiai juda ir daugiausiai guli.

„Ir aš, ir kitos slaugos ligoninės personalas buvo šokiruotas mamos būklės. Akivaizdu, kad jai nebuvo laiku keičiamos sauskelnės, nes oda buvo iki žaizdų iššutusi. Dabar jos būklė sparčiai gerėja vien dėl normalios priežiūros“, – tvirtino moteris. Ji taip pat teigė gavusi sąrašą, kur buvo nereikalingų vaistų.

K.Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės nuotr./K.Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė
K.Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės nuotr./K.Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė

Abi skaitytojos tikino, kad nevaikštantys pacientai nevežami į lauką. „Ten tokia graži aplinka, bet kiek lankydavau tetą, visus senolius matydavau tik gulinėjančius. Nors ten dirba vyrai sanitarai, daug slaugių, yra įrengti patogūs nuvažiavimai vežimėliams, liftas. Teta teigė nemačiusi, kad kiti, sunkiai judantys ar nevaikštantys pacientai būtų vedami į lauką“, – kalbėjo pašnekovė.

Moterys taip pat tikino, kad pacientai ligoninės dušuose prausiami tik kartą per mėnesį. 

Ligoninė viską neigia

K.Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninei nusiuntėme klausimus, kodėl nėra aiški vaistų dalijimo sistema, vaistų sąraše atsirado nereikalingi medikamentai, kompensuojamų vaistų knygelėje nebuvo įrašyti pacientei reikalingi preparatai. Taip pat pasidomėjome, kodėl seneliai retai prausiami ir nevedami į lauką.

K.Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės direktorė Lilija Markuckienė atsiuntė lakonišką atsakymą:

„Visi  išvardinti punktai neatitinka tikrovės. Dauguma pacientų gydosi mūsų ligoninėje po keletą metų iš eilės. Skundų negaudavome. Yra nemažos eilės atsigulti į mūsų ligoninę. Pacientės skundai yra tikrai nepagrįsti“. 

Papildyta 14,15 val.: Kita patirtis – įspūdžiai patys geriausi

Perskaičiusi šią publikaciją redakcijai parašė Agnė Pilkionienė, kurios įspūdžiai apie šią ligoninę yra kitokie.

Mane nuoširdžiai stebino slaugučių atsidavimas ir rūpestis iki paskutinio močiutės atodūsio. Priežiūra ir dėmesys buvo nepriekaištingi.


„Aš turiu visiškai kitokią patirtį ir mielai ja pasidalinčiau. Mano močiutė šiuose slaugos namuose pragulėjo kelis metus, palaidojom prieš mėnesį. Per visus šiuos metus buvau arti tų žmonių, kurie prižiūrėjo man labai artimą žmogų.

Neturiu nė menkiausio priekaišto ir galiu paneigti tai, kas rašoma straipsnyje. Mane nuoširdžiai stebino slaugučių atsidavimas ir rūpestis iki paskutinio močiutės atodūsio. Priežiūra ir dėmesys buvo nepriekaištingi. gerbiu visą personalą už jų pasiaukojimą ir darbą“, – rašo A.Pilkionienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius