Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 21 /2022 12 05

Ką gydytoja psichiatrė galvoja apie „leidžiamą“ alkoholio kiekį vairuojant?

Kasdienybė kupina mitų ir nuostatų, kuriuos dažnas atpažįstame vos ne kaip pokštą – „ant drąsos“, „ant antros kojos“, „kad kelelis nedulkėtų“. Arba kaip dažnai vakarėlyje girdime – aš tik 50 gramų, aš tik bokalą, aš tik taurę. Tačiau ar toks ribų bandymo eksperimentas iš esmės nėra klaidinga saviapgaulė? Apie tai kalbamės su gydytoja psichiatre N.Goštautaitė Midttun.
Reido akimirkos
Reido akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Neieškoti saugios dozės

Gydytoja psichiatrė N.Goštautaitė Midttun įsitikinusi, kad apsvaigimo būsena su vairavimu niekaip neturėtų būti derinama. Pasak jos diskusiją apsunkina tai, kad pačios eismo taisyklės tarsi leidžia šiek tiek išgerti. Tiesa, ne visiems. Profesionalūs vairuotojai ir motociklininkai turi išsiversti su nuliu promilių alkoholio kraujyje.

Ar susimąstome, kodėl šiai vairuotojų grupei nustatyta 0 promilių riba?

Asmeninio archyvo nuotr./Psichiatrė Nijolė Goštautaitė Midttun
Asmeninio archyvo nuotr./Psichiatrė Nijolė Goštautaitė Midttun

„Vairavimo kokybė ir avarijos rizika priklauso nuo labai daugelio veiksnių sąveikos: nuovargio, aplinkos sąlygų, matomumo, automobilio charakteristikų, kitų eismo dalyvių elgesio. Saugiausia yra neieškoti saugių būdų vartoti alkoholį ir vairuoti. Geriau apskritai nevairuoti išgėrus ir bandant neviršyti teisės aktuose leidžiamos ribos“, – teigia psichiatrė.

Ji taip pat patikslino, kad verčiau yra nepasitikėti subjektyviais pojūčiais, nes jie įvairiomis aplinkybėmis gali būti apgaulingi. Tai reiškia, kad galite nejausti apsvaigimo, tačiau viršysite leidžiamą neblaivumo ribą.

Be abejo, tokiais atvejais galima pačiam dėl viso pikto pasimatuoti alkoholio kiekį kraujyje, tačiau saugiau tiesiog vairavimą palikti tam, kuris yra visiškai blaivus arba iškviesti taksi, arba pareiti pėsčiomis

Veikia net ir mažas kiekis

O kaip alkoholis veikia vairuotojo reakciją? Ar ir mažas alkoholio kiekis didina riziką?

Pašnekovės nuomonė gana griežta: „Nėra tokio dalyko kaip stabili ir saugi fiziologinė „blaivumo“ riba individualiam žmogui. Bet koks alkoholio kiekis kraujyje padidina eismo įvykio avarijos, sužeidimo ir žalos riziką. Tai viena iš priežasčių, kodėl profesionaliems vairuotojams nustatyta leistina alkoholio riba yra nulinė.“

Bet koks alkoholio kiekis kraujyje padidina eismo įvykio avarijos, sužeidimo ir žalos riziką.

Tai reiškia, kad net ir nedidelis kiekis alkoholio kiekis gali tapti papildomu avariją lemiančiu veiksniu, ypač kai vairuotojas yra nuvargęs, galvoja apie rūpesčius ir problemas, kai tamsu, kai dėmesį blaško muzika ar kiti žmonės. Todėl ir diskusija šiuo klausimu čia baigiasi.

123RF.com nuotr./Alkoholis ir vairavimas
123RF.com nuotr./Alkoholis ir vairavimas

Kai įprotis virsta pavojinga priklausomybe

Egzistuoja dar viena probleminė grupė – žmonės, kurie „užsikabina“. Tai reiškia, kad žmogui pakako paragauti vieną taurelę ir jis tą vakarą ar net savaitę jau negali sustoti. Žinoma, dažnas tokiu atveju apie vairavimą jau negalvoja, tačiau pasitaiko – pareigūnai kartais sulaiko vairuojančius su tokiu promilių kraujyje skaičiumi, kuris moksliškai laikomas mirtinu.

Saugiausias variantas yra užtikrinti, kad išgėręs asmuo tiesiog neturėtų galimybės sėsti prie vairo, o jei tai įvyko – nedelsiant pagalbos telefonu 112 pranešti policijai.

Iš esmės tai reiškia, kad žmogus turi rimtų problemų dėl priklausomybės nuo alkoholio ir jam reikalinga specializuota pagalba. Tokiais atvejais, kalbant apie eismo saugumą, labai svarbi aplinkinių, artimųjų pozicija. Saugiausias variantas yra užtikrinti, kad išgėręs asmuo tiesiog neturėtų galimybės sėsti prie vairo, o jei tai įvyko – nedelsiant pagalbos telefonu 112 pranešti policijai.

Apgauna ir skaičiavimai

Taip pat neretai pastebimas įprotis vakarėlių metu, bandyti apskaičiuoti, per kiek laiko bus suskaidytas alkoholis organizme ir taip apskaičiuoti, po kiek laiko galima vėl vairuoti.

Mokslininkai apskaičiavo, kad vidutinės kepenys per valandą suskaido maždaug 10 gramų gryno alkoholio – vieną standartinį alkoholio vienetą. Sakykime, kad tai galėtų būti viena taurė 10-12 laipsnių stiprumo vyno.

Deja, tai tik vidutinis rodiklis, o kepenys – individualus dalykas. Sunku tiksliai numatyti, per kiek laiko konkrečios kepenys suskaidys išgertą alkoholį. Rezultatas gali skirtis priklausomai nuo organizmo būklės, lydinčių ligų, suvalgyto maisto, vartotų vaistų.

Standartiškai moterų kepenys yra mažesnės, joms reikia daugiau laiko alkoholiui metabolizuoti.

„Nereikia pamiršti, kad ne visada žmonės tiksliai prisimena, kiek ir ko išgėrė, ne visada atkreipia dėmesį į gėrimo stiprumą – priklausomai nuo gėrimo rūšies vienodo dydžio taurėje arba bokale alkoholio kiekis gali gerokai skirtis“, – paaiškino N.Goštautaitė Midttun.

Neturime pojūčio tiksliai įvertinti kiekį

Čia kyla klausimas – ar savo „normos“ žinovui vairuotojui gali padaryti netikėtą staigmeną fizinis nuovargis, karštis, o gal amžius? Gydytojos atsakymas paprastas – žmogus subjektyviai nėra pajėgus vien iš savo pojūčių įvertinti tikslų alkoholio kiekį kraujyje, nėra jokio specifinio pojūčio, kuris praneštų apie tai, kad viršyta vairavimui tinkama riba.

Negana to, žmogus, viršijęs ribą, dažnai jaučiasi visai gerai, gal net labiau pasitiki savo jėgomis ir gebėjimais, labiau linksta rizikuoti, nes alkoholio poveikis slopina kritinį mąstymą. Juk turbūt dažnas gali prisiminti vakarėlius, kai vos ant kojų stovintis asmuo graibo automobilio raktelius ir ketina vairuoti, nes jam atrodo, kad tikrai gali. Iš to kilo ir pasakymas, kad „jau nepaeina, tai važiuoja“.

Bet koks alkoholio kiekis turi poveikį dėmesiui, reakcijai, judesių tikslumui ir sprendimų priėmimui.

„Yra viena taisyklė, tinkanti visada: saugiausia nevairuoti, kol kraujyje yra net ir įstatymais leidžiama alkoholio koncentracija, nes bet koks alkoholio kiekis turi poveikį dėmesiui, reakcijai, judesių tikslumui ir sprendimų priėmimui.

O žmogui, kuriam reguliariai kyla klausimas apie tai, ar yra pakankamai blaivus vairuoti, rekomenduočiau pasitarti su savo šeimos gydytoju arba priklausomybių konsultantu. Gali būti, kad alkoholį vartojate žalingai, arba esate nuo jo priklausomas”, – komentavo N.Goštautaitė Midttun.


Kiek? 0 ‰ visada saugu!

Saugaus eismo skiltis rengiama kartu su VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius