Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką valgyti, kad sumažintumėte žarnyno vėžio riziką

Naujas tyrimas atskleidė, kad kai kurie maisto produktai gali sumažinti tam tikro tipo vėžio riziką, kuris ypač „puola“ vis jaunesnio amžiaus žmonės – kalba eina apie tiesiosios ir gaubtinės žarnos vėžį.
Avižinė košė
Avižinė košė / Fotolia nuotr.

Tyrimo komanda norėjo išsiaiškinti, kaip vegetarinė mityba veikia tiesiosios ir gaubtinės žarnos vėžio atvejus. Tyrimo pradžioje mokslininkai apžvelgė 77 tūkst. žmonių mitybos įpročius ir tikrino, kuriems dalyviams vystėsi žarnyno vėžys po septynerių metų.

Aptikta, kad tie, kurie maitinosi vegetariškai, 20 proc. sumažino tiesiosios ir gaubtinės žarnos vėžio riziką, palyginti su tais, kurie valgė mėsą. Tiesa, pusiau vegetarai, kurie valgė žuvį, šio vėžio riziką sumažino net iki 43 proc., rašo Esther Crain tinklapyje womenshealthmag.com.

Tad kokių maisto produktų patariama valgyti, kad sumažintume vėžio riziką?

Riebi žuvis

Omega-3 riebiosios rūgštys, esančios tokiose žuvys kaip lašiša ar tunas, sumažina uždegiminius procesus žarnyne, dėl kurių gali formuotis augliai, sako onkologas ir profesorius Mitchellas Gaynoras, taip pat knygos The Gene Therapy Plan autorius.

Avižų ir sėlenų dribsniai

Abiejuose produktuose gausu skaidulų, kurios padeda virškinimo procesui, pastebi onkodietologė Jennifer Fitzgibbon. Kodėl tai taip svarbu? Kuo ilgiau tam tikri toksinai kartu su maistu užsibūna jūsų skrandyje ir žarnyne, tuo didėja tikimybė pažeisti DNR, dėl ko gali išsivystyti vėžys.

„Fotolia“ nuotr./Sėlenos
„Fotolia“ nuotr./Sėlenos

Alyvuogių aliejus

Jame taip pat gausu omega-3 riebalų rūgščių, todėl be daugybės privalumų, šis aliejus teigiamai veikia uždegimines reakcijas, dėl ko gali kilti žarnyno vėžio rizika.

Pupelės

Pačios įvairiausios pupelės tikras atradimas – jose gausu vitaminų. Šiuo atveju kalba eina apie folio rūgštį, kuri padeda atkurti DNR skrandyje ir žarnyne. Be to, turi ir daug skaidulų, pastebi Jennifer Fitzgibbon.

Vaisiai ir daržovės

Ruduo – būtent vaisių ir daržovių metas, todėl skanaukite į sveikatą. Jose gausu skaidulų, padedančių visam virškinimo procesui, taip pat – mikroelementų, mažinančių vėžio riziką. Pasak specialistų, „6-8 vaisių ir daržovių porcijos yra būtent tai, ko mums reikia, kadangi aprūpina reikiamu mikroelementų kiekiu“.

Ciberžolė

Apie ciberžolę ne veltui sklando įvairiausios legendos, kurios, pasak tyrėjų, yra teisingos. Manoma, kad šis indiškas prieskonis turi kurkumino, kuris geba apsaugoti virškinamąjį traktą ir sulėtinti ar užkirsti kelią žarnyno vėžiui.

Virti/kepti pomidorai

Įrodyta, kad apdorotus pomidorus valgyti sveikiau nei šviežius. Pomidoruose yra gausu likopeno, kuris gali apsaugoti ir sumažinti tiesiosios ir gaubtinės žarnos vėžį.

Nuo ko laikytis atokiau?

Venkite visų perdirbtos mėsos gaminių – dešrų, kumpių, dešrelių. „Raudonos mėsos vartojimas yra siejamas su vėžio diagnoze“, – pastebi Jennifer Fitzgibbon. Ji siūlo vengti perdirbtos mėsos, kurios sudėtyje yra natrio nitrito, kadangi pastebimos sąsajos su žarnyno vėžiu. Dar viena bėda – rafinuotas cukrus. Specialistas M.Gaynoras siūlo įprastą mums cukrų riboti ir keisti jį sveikesnėmis alternatyvomis, kurių taip pat būtina nepadauginti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius