Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kada plaukai rodo, kad metas ne šampūną keisti, o keliauti pas gydytoją

Plaukai sensta ir slenka visiems, tačiau kartais šie procesai – ne natūralūs, o signalizuojantys apie ligą. Gydytojas Alvydas Unikauskas sako, kad plaukų amžius neretai gali viršyti paties žmogaus amžių, o tai išduos trys paprasti požymiai.
Moteris
Moteris / Fotolia nuotr.

Žmogaus plaukas gyvuoja nuo dvejų iki penkerių metų. Labai ilgą laiką užima plauko augimo fazė. Augimas vyksta mėnesiais. Vėliau, praėjus tam tikram laikui, plauko šaknis pakyla aukščiau, tai – pereinamoji fazė, ji – žymiai trumpesnė ir trunka vos kelias savaites. Tada – ramybės fazė, ir galiausiai – iškritimo. Laimei, plaukai auga ne vienu metu, mat tokiu atveju tam tikrais momentais žmogus būtų visiškai plikas.

LSMU profesorius siūlo lengvą plaukų slinkimo testą, kurį be vargo atliksite namuose. Pirmas testas – prie pat plaukų šaknies, t.y. odos, suimti pieštuko storio plaukų pluoštelį, jį įtempti, atleisti ir ištraukti. „Normos atveju rankoje turi likti ne daugiau kaip 6 plaukai“, – sako A.Unikauskas.

Dar vienas plaukų senatvės požymių – jų lūžinėjimas. Plaukų lūžinėjimo stiprumą įvertinti galima tik juos sušlapinus: drėgni plaukai greičiau ir lengviau lūžta, yra labiau pažeidžiami.

Nuolatinis plaukų dažymas, džiovinimas karštu oru plauką padaro korėtą, todėl jis lengvai lūžta. „Geriausiai tokiu atveju gelbsti gydomosios plaukų priemonės, kurių pagrindas – baltymas, kitaip – proteinas“, – siūlo specialistas.

Trečias požymis, rodantis, kad plaukai senesni, nei esame mes patys, – plauko žvilgesio praradimas, jo sausumas. „Tai taip pat galima patikrinti: reikia ištraukti savo plauką, įmesti jį į vandenį ir palikti 5 minutėms. Jei jis laikosi paviršiuje – plaukai sveiki, jei skęsta – plaukai pažeisti, korėti“, – tikina gydytojas.

A.Unikauskas tokiu atveju pataria: baigdami trinkti plaukus perplaukite juos šaltu vandeniu, tai uždarys plaukų žvynelius, o kartu ir plauko drėgmę. Dar svarbu naudoti plaukų šepetį su natūraliais šeriais, o ne pagamintą iš plastmasės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius