-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai kava tampa blogybe: kokiu laiku jos geriau negerti

Kava gali būti vienas labiausiai vertinamų šiuolaikinių gėrimų – ir ne veltui. Žmonės trokšta kofeino dėl suteikiamo produktyvumo, bet kavos puodelio nauda neapsiriboja vien tik budrumu. Juoda kava gali pagerinti pažintinius gebėjimus, padėti virškinti, veikti priešuždegimiškai. Mitybos specialistė Sharon Katzman atkreipia dėmesį į naujus tyrimus, kurie rodo, kad kava net gali būti naudinga saugantis nuo demencijos.
Kava su sausainiais
Kava su sausainiais / 123RF.com nuotr.

Vis dėlto, ar yra laikas, kai kava iš tiesų gali labiau pakenkti, nei padėti? Pasikalbėjome su ekspertais ir nustatėme, kada gerti kavą yra blogiausia, rašoma „Eat this, not that“.

123RF.com nuotr./Rytinė kava
123RF.com nuotr./Rytinė kava

Po pietų

S.Katzman savo klientams nurodo, kad kava po vidurdienio, 12 val., gali rimtai sutrikdyti miego ritmą.

Vienas iš būdų, kaip apeiti šią problemą tiems, kurie mėgsta popietinę kavą – pabandykite karštą rytinę kavą pakeisti šaltu gėrimu.

„Šaltoje kavoje paprastai būna daugiau kofeino nei karštoje, – sako Ella Davar. – Taip yra todėl, kad šaltai kavai ruošti reikia daugiau kavos nei karštai, todėl puodelis gėrimo yra labiau koncentruotas.“

Kai jau išgėrėte du puodelius

Kava tikrai patenka į posakio „visko su saiku“ lauką. S.Katzman pataria suvartoti ne daugiau kaip 2–3 puodelius kavos per dieną. Didesnis kiekis šio gėrimo gali trumpinti jūsų gyvenimą.

Kai nieko nevalgėte

E.Davar atkreipia dėmesį į problemą, kurią galbūt jau pastebėjote gerdami rytinę kavą – kadangi ji yra rūgšti, gėrimas tuščiu skrandžiu gali sukelti nemalonių pojūčių.

S.Katzman taip pat nurodo, kad rūgštingumo lygis gali kelti problemų žmonėms, kuriuos vargina rėmuo, refliuksas, virškinimo ar skrandžio sutrikimai.

Vis dėlto yra būdų, kaip išvengti skrandžio skausmo: E.Davar rekomenduoja pirkti ekologiškai užaugintas genetiškai nemodifikuotas pupeles, kuriose yra mažiausiai toksinų ir daugiausia antioksidantų, bei gerti kavą su pienu tam, kad sumažėtų rūgštingumas.

E.Davar pažymi, kad šalta kava yra mažiau karti ir rūgšti nei įprasta.

Kai cholesterolio kiekis kraujyje yra didelis

Jei kovojate su padidėjusiu cholesterolio kiekiu, jums nereikia išbraukti kavos iš savo gyvenimo. Tačiau, anot S.Katzman, galite apsvarstyti, kaip ją geriate.

Įrodyta, kad dauguma filtruotos kavos turi neutralų poveikį lipidų kiekiui, o nefiltruota arba prancūziškai spausta kava gali padidinti MTL „blogojo“ cholesterolio kiekį. Taigi, jei jūsų MTL kiekis aukštas, apsvarstykite galimybę rinktis filtruotą popieriuje kavą, kad išvengtumėte padidėjimo.

123RF.com nuotr./Kava
123RF.com nuotr./Kava

Kiekvieną dieną

Aistringi kavos mėgėjai žino, kad kava gali tapti tokiu stipriu įpročiu, jog priartėjama prie priklausomybės. E.Davar rekomenduoja daryti pertraukas nuo kasdienio kavos vartojimo.

„Rekomenduoju vartoti saikingai, nes stimuliatoriai, tokie kaip kava, turi tiesioginį poveikį energijos lygiui. Jie tai daro didindami centrinę nervų sistemą stimuliuojančių hormonų (pvz., adrenalino) ir neuromediatorių, kurie turi įtakos mūsų energijai, aktyvumą, – aiškina ji.

– Problema ta, kad mūsų organizmas prisitaiko prie jų poveikio ir tam pačiam poveikiui pasiekti reikia vis didesnių dozių. Galiausiai tai veda prie perdegimo ir nuovargio.“

E.Davar klientams pataria siekti, kad kava būtų vartojama 4–5 dienas per savaitę, o kai tik įmanoma, pakeisti šį gėrimą, pavyzdžiui, žaliąja arbata.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius