-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išgyventi hormonų karuselę? 4 moters ciklo etapai – nuo supermoters iki nuotaikų chameleono

Būna akimirkų, kai gyvenimas atrodo gerokai sudėtingesnis nei kitomis. Nors niekas nepasikeitė. Batai tie patys kaip ir prieš savaitę, ir vyras šalia tas pats, ir čiužinio lyg niekas nepakeitė, bet staiga batai nebetinka prie jokios eilutės, vyras kvailas, o čiužinys tragiškai nepatogus ir apskritai viskas ne taip.
Pyktis
Pyktis / 123RF.com nuotr.

Atsilaikius visą dieną darbe, kur svyruojančios emocijos yra be pasigailėjimo sugrūdamos į kišenę, namuose norisi paverkti, pašaukti, kad kažkas paglostytų ir... tada ledų. O tada picos. O tada dar šokoladinio pieno. Nu ir gal kopūstų sriubos.

PMS ir kitų su hormonais susijusių sunkumų aprašymas jau yra pelnęs klišės vardą. Moterys, valdomos hormonų. Moterys, perdėtai emocionalios, neracionalios. Moterys, lovoje valgančios viską iš eilės ir t. t. Moterų ir jų nuotaikų menstruacijų ciklo metu vaizdavimo momentų atrastume anekdotuose, komedijose, serialuose, o kartais ir ne visai maloniose replikose, kai pagrįstas nepasitenkinimas nurašomas klausimu: „Gal tau tos dienos?“

TAIP PAT SKAITYKITE: Ką būtina žinoti moterims po 50-ties: kaip pagerinti savijautą ir nuotaiką natūraliomis priemonėmis

Ir nors labai nesinori prisidėti prie šio stereotipinio įvaizdžio, negalime paneigti fakto, kad tikrai ne visada, bet yra momentų, kada moters savijauta šoka pagal hormonų grojamą melodiją. Vienos jų svyravimus išgyvena lengviau, kitos yra jautresnės. Tačiau pradėjus geriau suvokti apie procesus vykstančius kūne ir kokius šalutinius efektus gali turėti skirtinga ciklo fazė, tampa lengviau susigyventi su nuolatine hormonų karusele, o neretai ir išlyginti jos svyravimus.

Taigi, pabandykime peržvelgti, kokie procesai vyksta moters kūne, kokius efektus turi ir kaip geriausiai sumažinti diskomfortą skirtingose fazėse.

Pirmoji: menstruacinė – mėnesinių

Prasideda nuo pirmosios kraujavimo dienos ir trunka nuo 3 iki 7 dienų. Šiuo metu sumažėja estrogeno ir progesterono lygiai, suardoma funkcinė gimdos gleivinė, kuri buvo pasiruošusi įkurdinti apvaisintą kiaušinėlį. Dažniausiai šiuo metu patiriami strėnų, pilvo srities skausmai, kūno patinimas. Spazmų keliami skausmai gali varijuoti nuo vos juntamų iki labai skausmingų, priklausomai nuo prostaglandino hormono kiekio, kuris skatina gimdą spazmuoti ir susitraukti.

Dažnai, dėl kritusių hormonų lygių yra juntamas nuovargis. Organizmas nuo aukšto pasiruošimo būsenos pereina į nieko neveikimo būseną hormonų atžvilgiu. Taigi, kol jų kiekis nepakyla juntamas nuovargis, energijos stoka.

Vienas geriausių patarimų šioje fazėje yra stengtis leisti kūnui pailsėti, pašildyti skaudamas vietas, gerti arbatos (ypač čiobrelių – gali padėti apmaldyti spazmus) ar vandens. Jei fizinis diskomfortas nėra nepakeliamas verta pasportuoti – JAV atlikti tyrimai rodo, jog jau po 3 mėnesių sportinės rutinos, tyrime dalyvavusios moterys pajuto simptomų palengvėjimą. Kovojant su nuovargiu vertėtų atidžiau parinkti maistą – vengti cukraus bei tuščių angliavandenių ir valgyti daugiau baltymų.

„Fotolia“ nuotr./Pilvo skausmas
„Fotolia“ nuotr./Pilvo skausmas

Antroji: folikulinė

Pasibaigus mėnesinėms atsidaro langas, kuomet galima lengviau atsikvėpti. Folikulinė fazė persidengia su menstruacine – prasideda su pirmąja mėnesinių diena ir baigiasi prasidėjus ovuliacijai. Taigi, viskas prasideda iš naujo – kyla estrogeno ir testosterono lygiai, gimdos gleivinė atsinaujina ir pradeda storėti, folikulinas skatina folikulų brendimą kiaušidėse ir ruošiama nauja kiaušialąstė apvaisinimui.

Šiuo periodu diskomfortas beveik neegzistuoja – suaktyvėję hormonai bando prikelti vidinę wonder woman. Padaugėja energijos, dažnai suaktyvėja uoslė, mintys tampa aiškesnės ir tikslesnės, pagerėja koordinacija. Juntamas palengvėjimas, pabunda kūrybingumas, pasitikėjimas savimi, beveik euforinės nuotaikos.

Didelė dalis moterų teigia būtent šiuo metu besijaučiančios geriausiai – tiek emociškai, tiek fiziškai. Tobula, jei egzaminai, atsiskaitymai, svarbios prezentacijos išpuola būtent šiuo metu. Tyrimai teigia, jog tikėtina, kad tuomet pasirodytumėte geriausiai.

Patarimų, kaip jaustis geriau matyt nelabai reikia, nes gamta padeda iš širdies. Tai būtų puikus metas išnaudoti visas vėl atsiradusias gyvybines jėgas. Grįžti prie neišspręstų problemų, atidėliotų darbų ar pasidarbuoti į priekį, kitaip tariant – kapitalizuoti kūrybingą ir žvalų protą.

Nuostabioji Moteris/ 1941 m. kurtas personažo modelis
Nuostabioji Moteris/ 1941 m. kurtas personažo modelis

Trečioji: ovuliacinė

Tai yra metas, kai kiaušinėlis yra pasiruošęs apvaisinimui, vienintelis metas, kuomet galima pastoti. Šiuo metu estrogenų kiekis organizme yra didžiausias ir sustiprina lytinį potraukį, geismas liejasi per kraštus. Pats ovuliacijos procesas trunka apie 24–48 valandas, tačiau jos efektai gali išsisklaidyti per ilgesnį laiko tarpą. Vaisingomis dienomis laikomas ilgesnis laikotarpis (apie 7 dienas), nes sperma moters organizme gali išlikti gyvybinga ir 5 dienas.

Šiuo metu moteris turi daugiau energijos, taip pat ir jau minėtos seksualinės energijos. Tačiau hormonų paskatintas gali išlįsti koks nelauktas spuogas, ovuliacijos metu temperatūra kiek pakyla, pagausėja makšties išskyros.

Tai būtų palankiausias metas įnešti aistros į savo santykius, eksperimentuoti su savo seksualumu ir išnaudoti tą energiją. Nors, neplanuojančios šeimos pagausėjimo, turėtų būti ypač atidžios, kad per kraštus besiliejanti aistra netyčia nenuplukdytų į vaikiškų prekių skyrių.

Ketvirtoji: liuteininė

Periodas, kuris prasideda iš karto po ovuliacijos ir tęsiasi iki mėnesinių. O su savimi atsineša puokštę nepatogumų. Progesterono kiekio padidėjimas susijęs su patinimu ir moteris šiuo metu dažnai jaučiasi ypač išsipūtusi. Organizmas gamina tą progesteroną, nes ruošiasi gimdoje priimti apvaisintą kiaušinėlį, kuris į gimdą turėtų atkeliauti per 6–7 paras. Viskas gerai, jei taip ir įvyksta. Tačiau jei apvaisinto kiaušinėlio nesulaukiama, prasideda šioks toks diskomfortas.

Atrodytų, gamta susidėliojo taip, kad moteris nepašventusi savo kūno repredukcijai tą mėnesį, pajustų grūmojantį jos pirštą. Taigi, progesterono kiekiai smunka, atsiranda disbalansas tarp estrogeno ir progesterono lygių ir prasideda tikra šventė, dar kitaip žinoma kaip priešmenstruacinis sindromas (PMS).

Hormonų disbalansas gali paveikti serotonino kiekius, ir pažyra visa puokštė puikių nuotaikų: nerimas, susierzinimas, depresinės ar nepastovios, greitai besikeičiančios nuotaikos.

Pažyra visa puokštė puikių nuotaikų.

Norint neprasmegti šiose nuotaikose kaip smegduobėje patartina prisiminti, kad jos yra paskatintos hormonų ir atkūrus jų balansą, dauguma problemų atrodys ne tokios didelės, o nuotaikos pasitaisys. Taip pat, kad dar labiau neerzintų išsipūtęs kūnas, vertėtų privengti druskos, kuri skatina organizmą kaupti vandenį. Vertėtų apsieiti ir be cukraus, kad ir kaip smegenys reikalautų serotoniną kompensuoti saldumynais ir junk food.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ką būtina žinoti moterims po 50-ties: kaip pagerinti savijautą ir nuotaiką natūraliomis priemonėmis

Toks maistas labai stipriai ir staigiai keičia cukraus kiekį kraujyje ir tai gali dar labiau pabrėžti chemines hormonų reakcijas. Kad ir kaip nesinorėtų nieko daryti, sportas neabejotinai padės priartėti prie balanso. Taigi, vaikščiojimas, plaukimas ar bet kokia vidutinio ir aukštesnio intensyvumo veikla padės sutramdyti visus siaubūnus siautėjančius šiuo metu.

Na, o kai tamsiausias ciklo metas pradeda šiek tiek trauktis, viskas vėl prasideda iš naujo, ir taip sukame ratus aplink savo vaisingumą iki pat menopauzės, kai hormonai pradės naują pasirodymą.

Belieka tikėtis, jog su patirtimi, savo kūno suvokimu visi nepatogumai gali būti sumažinti, o jėgų suteikiantys etapai geriausiai išnaudojami. Moters kūno procesai gali būti sudėtingi, bet tiek pat ir magiški. Atradus sau tinkamus metodus, net ir pikčiausi hormonų pokštai taps ne tokie nemalonūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius