Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip padėti moterims, sergančioms endometrioze?

„Man nustatyta gimdos endometriozė. Dažnai jaučiu pilvo skausmus, kamuoja gausios mėnesinės. Labai baugina mintis, kad ta gimdos gleivinė gali išsiplėsti į pilvo ertmę. Gal galima to išvengti? Koks galimas gydymas ar ištyrimas, kad būtų aišku, kokio sunkumo padėtis yra? Ar reikalinga operacija?“ – teiraujasi 15min.lt skaitytoja.
Endometriozė sukelia stiprius gimdos skausmus
Endometriozė sukelia stiprius gimdos skausmus / 123RF.com nuotr.

Apie endometriozę ir jos sukeliamas problemas paprašėme papasakoti Vilniaus „Kardiolitos“ klinikų Ginekologijos centro gydytoją ginekologę Anželiką Kobelis.

– Gal galite plačiau papasakoti apie endometriozę – kokia tai liga?

– Endometriozė – tai lėtinė liga, kai gimdos gleivinė (endometriumas) išveša ne tik gimdos ertmėje, bet ir už jos ribų. Endometriozės židiniai susidaro dubens srityje, ant įvairių vidaus organų, dažniausiai ant kiaušidžių, kiaušintakių, gimdos ir šlapimo pūslės paviršiaus, pilvaplėvės.

Didesnę riziką turi negimdžiusios moterys, kurioms anksti prasidėjo mėnesinės, kurių mėnesinės yra gausios ir skausmingos, kurių pirmos eilės giminaitės sirgo endometrioze.

Endometriozės židinių audinys nepasišalina per mėnesines, todėl gali atsirasti kiaušidžių cistų, gali formuotis sąaugos. Sergant endometrioze, gali skaudėti pilvo apačią, ypač mėnesinių metu.

Kokios yra endometriozės priežastys?

– Endometriozės atsiradimo priežastys nėra aiškios. Manoma, kad gimdos gleivinės ląstelės gali patekti mėnesinių metu į pilvo ertmę su krauju per kiaušintakius. Jeigu organizmo imunitetas ar hormonų pusiausvyra yra sutrikę, endometro audiniai gali išvešėti jiems nebūdingoje vietoje.

Kokioms moterims ir kokio amžiaus yra didesnė tikimybė susirgti?

– Dažniausiai serga 20-40 metų moterys, tačiau gali susirgti net paauglės, kurioms prasidėjo mėnesinės. Didesnę riziką turi negimdžiusios moterys, kurioms anksti prasidėjo mėnesinės, kurių mėnesinės yra gausios ir skausmingos, kurių pirmos eilės giminaitės sirgo endometrioze.

Ar įmanomas koks nors gydymas, išskyrus hormonus?

– Endometriozės gydymas priklauso nuo pacientės amžiaus, nusiskundimų, ligos išplitimo, planuojamo nėštumo. Kai moterį vargina stiprus skausmas, skiriamas medikamentinis gydymas (hormoniniais preparatais).

Maždaug 30-40 proc. endometrioze sergančių moterų negali susilaukti vaikų.


Kiaušidžių cistos, sąaugos ir židiniai mažajame dubenyje gali būti šalinami chirurginiu būdu, dažniausiai atliekant laparoskopiją. Paprastai operuojamos moterys, kurioms nepadeda medikamentinis gydymas arba yra dideli ar įtartini endometriozės židiniai.

Kokios endometriozės pasekmės?

– Endometriozė – ilgai besitęsianti skausminga liga, kuri išvargina moterį. Dėl endometriozės gali susidaryti kiaušidės endometrioidinės cistos.

Ar ši liga gali turėti įtakos vaisingumui?

– Kai endometriozė pažeidžia kiaušintakius ar kiaušides, moteris gali sunkiau pastoti. Maždaug 30-40 proc. endometrioze sergančių moterų negali susilaukti vaikų.

Jeigu moteris nejaučia jokių skausmų, nevargina gausios mėnesinės, gal neverta nerimauti?

– Jeigu moteris nejaučia skausmų, jos mėnesinės normalios, tikriausiai ji yra sveika. Tokiais atvejais rekomenduojama pasitikrinti profilaktiškai pas ginekologą kartą per metus.

123RF.com nuotr./Endometriozės paveikta gimda
123RF.com nuotr./Endometriozės paveikta gimda

– Ar endometriozė visada agresyviai progresuoja, plisdama į pilvo ertmę?

– Endometriozės išplitimas priklauso nuo moters amžiaus, imuniteto, hormoninės pusiausvyros, gretutinių ligų ir kt. Tai – lėtinė liga, reikalaujanti ilgalaikio gydymo ir priežiūros, ypač vaisingo amžiaus moterims.

– Kokie tyrimai gali parodyti, kokia yra šios ligos stadija?

– Moters ištyrimas pradedamas nuo nusiskundimų, ligos eigos aptarimo. Po to atliekamas ginekologinis ištyrimas, kurio metu galima įvertinti gimdą, kiaušidžių darinius, sąaugas. Ultragarsinis tyrimas endometriozės židinių neparodo, galima diagnozuoti kiaušidžių darinius, gimdos endometriozę.

Galutinė diagnozė patvirtinama tik laparoskopinio tyrimo metu, kuris leidžia nustatyti ligos stadiją.

– Ar prasidėjus menopauzei endometriozė nustoja progresuoti?

– Prasidėjus menopauzei, endometriozė paprastai nustoja progresuoti.

– Ką patartumėte moterims, turinčioms šią ligą?

– Patarčiau moterims neatidėlioti nėštumo, nes laikui bėgant liga gali progresuoti, ir vėliau pastoti gali būti dar sunkiau; aptarti su gydančiu ginekologu gydymo planą bei reguliariai atvykti pasitikrinti dėl ligos stebėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius