TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 26

Kalti genai ir stambūs kaulai? Įvardijo tikrąsias priežastis, kodėl nepavyksta sulieknėti

​​​​​​​Sakoma, kad tas, kuris pirmas išras liekninamąją piliulę, taps milijardieriumi. O iki tol žmonėms tenka įdėti pastangų, norint sulieknėti ir padaryti tai sveikai bei ilgam. Tad, užuot ieškoję stebuklingos piliulės, kalbamės su sveikatingumo treneriu Edvinu Šapovalovu, kuris aiškiai išdėsto priežastis, kodėl žmonėms nepavyksta sulieknėti.
Edvinas Šapovalovas
Edvinas Šapovalovas / 123rf.com / Asmeninio albumo nuotr.

Ir ne tik – E.Šapovalovas atskleidžia, kas gali sulėtinti arba paspartinti medžiagų apykaitą, kodėl pradėjus sportuoti priaugama svorio ir ar tikrai dėl visko kalti „stambūs kaulai“.

– Edvinai, kodėl žmonėms nepavyksta atsikratyti antsvorio? Kiek tai susiję su netinkamais mitybos bei fizinio aktyvumo įpročiais, o kiek tai gali lemti hormonai ar kitos sveikatos bėdos? Kartais žmonės dėl per didelio svorio kaltina net savo „stambius kaulus“.

– Tikriausiai visi esame girdėję, kad kiekvienas žmogus – individualus. Tai galioja ir svorio metimui. Vieno faktoriaus, kodėl nepavyksta numesti svorio, nėra, tačiau galėčiau išskirti, kad 9 iš 10 žmonių nesimaitina tinkamai, nėra pakankamai fiziškai aktyvūs, nesilaiko optimalaus poilsio ir miego režimo. Ir tik vienas iš dešimties turi tam tikrų sveikatos problemų ar specifinių nuokrypių – dažniausiai hormoninio fono, kurie gali lemti svorio padidėjimą.

– Pakalbėkime apie tuos devynis žmones iš dešimties – kokias dažniausiai klaidas ar priežastis matote?

– Remiantis profesoriumi Arvydu Skurvydu ir mano darbine patirtimi, yra šešios svarbios priežastys, kodėl gali būti sunku numesti svorio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius