Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karščiai žmones verčia kreiptis ir į medikus

Medikai sako, kad pastarosiomis dienomis išaugo besiskundžiančių šilumos sukeltomis sveikatos problemomis.
Termometras
Termometras / Sxc.hu nuotr.

Žmones kamuoja širdies ir kraujotakos sutrikimai, apsinuodijimai maistu. Gydytojai įspėja gyventojus būti atsargius – saugotis tiesioginės saulės spindulių, daugiau vartoti vandens ir negerti alkoholio, praneša LRT Televizijos naujienų tarnyba.

Kaitra, užplūdusi Lietuva, šį savaitgalį nesitrauks. Lauke tvyrantis 30 ir daugiau laipsnių karštis jau pasiglemžė mažiausiai vieno žmogaus gyvybę.

Tuo metu miestuose žmonės nuo karščio gelbėjasi slėpdamiesi pavėsyje ar besiturkšdami fontanuose. 

„Saugomės, einame į kavines, į požeminius tunelius – ten, kur vėsiau, kur yra oro kondicionieriai“, – teigė kalbintas vilnietis.

Medikai sako, kad savaitgaliais, o ypač kai užplūsta karščio banga, jie paprastai sulaukia dešimtadaliu daugiau sunegalavusių žmonių skambučių.

„Šiandien prognozavo 33 laipsnius karščio, tai kaip Lietuvos sąlygomis tai jau yra daug. Mūsų organizmai, mano manymu, nėra prie tokio karščio pripratę. Na, mes ir patys nelabai gerai jaučiamės, norime būti prie upelio, pavėsyje“, – pastebėjo greitosios medicinos pagalbos gydytojas Vladas Mireckas.

Dažniausiai pacientai skundžiasi širdies ritmo sutrikimais, padidėjusiu kraujospūdžiu, kraujotakos problemomis, pasitaiko ir pavienių šilumos smūgių. Jie, anot medikų, ypač pavojingi, nes laiku nesuteikus pagalbos žmogus gali ir mirti.

„Taip pat žmonės kreipiasi dėl vėmimo, viduriavimo, karščiavimo, ko nebuvo iki šiol. Reiškia, jau yra maisto toksikos infekcija – salmoneliozė ar kažkas panašaus. Nes karštyje labai greitai genda maistas, todėl jį reikėtų stengtis naudoti tik šviežią ir geriausia, jei yra galimybių, pačiam pasigaminti ir nelaikyti pagaminto kelias dienas“, – patarė Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja Vanda Pumputienė.

Perkaitus saulėje medikai pataria kuo skubiau susirasti pavėsį, drėgnu rankluoščiu atvėsinti kūną ir kviesti greitąją medicinos pagalbą. Taip pat žmonės įspėjami nukentėjusiajam neduoti jokių vaistų.

Pasak medikų, tokiu oru itin pavojingas alkoholis. Jis tirština kraują, tad kraujagyslėse gali susidaryti trombai ir rimtai pakenkti sveikatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius