-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas švarus, tas ir sveikas – rankų plovimas viena iš svarbiausių priemonių apsisaugojant nuo kirmėlinių ligų

Rankomis mes gaminame maistą, glostome vaikus, dirbame, liečiame pinigus ir taip toliau. Dažnai priliečiame nešvarius, o kartais, net labai nešvarius paviršius ir prie mūsų rankų per dieną „prikimba“ įvairiausių bakterijų, virusų ir kirmėlių kiaušinėlių. Visa tai per nešvarias rankas gali patekti į mūsų organizmą ir esant silpnesniam imunitetui žmogus suserga.
Plaunant rankas
Plaunant rankas / Fotolia nuotr.

Enterobiozė (spalines) – labiausiai paplitusi kirmėlinė liga Lietuvoje plintanti per užterštą aplinką. Per šiuos metus iš viso užregistruota 950 šios ligos atvejų iš kurių net 690 iki 6 metų vaikų grupėje. Kaip ir kitomis kirmėlinėmis ligomis, žmogus enterobioze užsikrečia spalinių kiaušinėliams per burną patekus į žarnyną. Išgydyti šią ligą yra nesunku, bet jei žmogus gyvena spalinių kiaušinėliais užterštoje aplinkoje, jis užsikrečia pakartotinai, todėl sirgti gali mėnesius ar net metus.

Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl dažniau serga vaikai yra ta, kad jie neplauna arba ne visada teisingai plauna rankas, o tai ypatingai svarbu užkrečiamųjų ligų profilaktikai. Todėl būtina nuo mažų dienų ugdyti vaikų įprotį plautis rankas. Tėveliai savo atžaloms turėtų nuolatos priminti, kad rankas reikia plauti:

 Po:
•    pasinaudojus tualetu;
•    kosint, čiaudint, išpūtus nosį;
•    grįžus iš lauko;
•    kontakto su gyvūnais ar gyvūnų ekskrementais;
•    kontakto su sergančiu asmeniu;
•    naudojimosi viešuoju transportu.

Prieš:
•    valgį;
•    įdedant ar išimant kontaktinius lęšius;
•    tvarkant bet kokius odos pažeidimus, žaizdas;
•    maisto tvarkymą.

Rankų plovimas viena iš svarbiausių priemonių apsisaugojant nuo kirmėlinių ligų. Plaunant rankas muilu, nuo jų pašalinama 95 proc. žmogui pavojingų bakterijų, virusų, kirmėlių kiaušinėlių.

ULAC primena, kad tęsiasi iniciatyva/konkursas „Švarių rankų šokis 13“. Ši iniciatyva kviečia kūrybiškai pažvelgti į švarių rankų svarbą – sukurti originalų šokį. Iniciatyva „Švarių rankų šokis 13“ skirta ugdyti teisingus vaikų rankų higienos įpročius ir į rankų plovimo procesą pažvelgti linksmai bei dar gauti už tai prizų. Konkurso taisykles ir pirmųjų konkurso dalyvių šokius rasite svetainėje ulac.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius