Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaunietė pasidalijo nemalonia patirtimi Kauno ligoninėje: „Mama kenčia baisią smarvę“

„Jausmas, kad gydomi ne ligoniai, o gyvuliai tvarte“, – apie atmosferą Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų II skyriuje rėžė 15min skaitytoja Daiva. Čia besigydanti jos mama priversta kęsti, anot moters, baisią smarvę, nes palatoje guli kartu su nevaikščiojančiomis pacientėmis, kurioms sauskelnės keičiamos per retai. Ligoninės atstovas pripažino, kad ne visuomet pavyksta išvengti nemalonių kvapų.
Kauno klinikinės ligoninės Infekciniame skyriuje
Kauno klinikinės ligoninės Infekciniame skyriuje / Kauno klinikinės ligoninės nuotr.

„Nuo sausio 7 d. mano mama guli Kauno klinikinėje ligoninėje, Infekcinių ligų II skyriuje. Atvežus ją su ūmiais pilvo skausmais, žmonių praktiškai nebuvo, tačiau nustebino personalo abejingas elgesys. Teko pralaukti apie 7 val., kol buvo diagnozuota „Clostridium difficile“ bakterija.

Ši žarnyno infekcija pasireiškia karščiavimu, viduriavimu. Vėliau sužinojau, kad ši infekcija – gan pavojinga ir ja galima užsikrėsti, nors su mama man teko praleisti apie 7 val. Sergančius ligonius šiaip rekomenduojama izoliuoti.

Pagrindinė problema – didžiulė smarvė palatoje.

Per tas 7 val. buvo pastatyta lašinė, padarytas kraujo ir išmatų tyrimas. Visą tą laiką mama skundėsi pilvo stipriais skausmais ir šaltkrėčiu, nes buvo aukšta temperatūra.

Pamačius, kad būklė blogėja, reikėjo ieškoti personalo, kad suleistų vaistų. Tačiau baisiausia, kad nuvyksti gydytis, bet rizikuoji užsikrėsti naujomis infekcijomis. Pagrindinė problema – didžiulė smarvė palatoje“, – nemalonia patirtimi ėmė dalintis skaitytoja.

Kauno klinikinės ligoninės nuotr./Kauno klinikinės ligoninės Infekciniame skyriuje
Kauno klinikinės ligoninės nuotr./Kauno klinikinės ligoninės Infekciniame skyriuje

Nenori būti palatoje

Pasak jos, mama guli palatoje su trimis pacientėmis, kurios neatsikelia iš lovos, tad gamtinius reikalus atlieka į sauskelnes. Vaikščiojanti ir adekvati mama didžiąją laiko dalį priversta kęsti baisią smarvę. Tiek miegant, tiek valgant.

„Mama tą pačią dieną paprašė personalo, kad perkeltų į kitą palatą dėl baisaus tvaiko. Tačiau buvo atsakyta, kad visi palatoje esantys žmonės guli su ta pačia ligos diagnoze. Sausio 10 d., neapsikentusi nesikeičiančios padėties, ji dar kartą paprašė, kad ligonėms būtų keičiamos sauskelnės, tačiau personalas nei į pačių ligonių šauksmus, nei į mamos prašymus nereagavo.

Mama prasėdėjo porą valandų koridoriuje verkdama. Pacientai pusdienį negali prisišaukti pagalbos, kad jiems būtų pakeistos sauskelnės. Absurdas.

Paskambinau jau aš. Paaiškino, kad viena slaugytoja nespėja sutvarkyti 25 ligonių. Bet juk infekciniame skyriuje turėtų būti skiriamas ypatingas dėmesys visoms higienos normoms. Norint užtikrinti ne tik pacientų, bet ir jų lankančių žmonių saugumą. Toks jausmas, kad ligoninėje gydomi ne ligoniai, o gyvuliai tvarte“, – stebėjosi moteris.

Po pastarojo skambučio ir skundo žiniasklaidai, pasak jos, padėtis kitą dieną jau ėmė gerėti.

Kauno klinikinės ligoninės nuotr./Kauno klinikinės ligoninės Infekciniame skyriuje
Kauno klinikinės ligoninės nuotr./Kauno klinikinės ligoninės Infekciniame skyriuje

Nuolat blogas kvapas netvyro

VšĮ Kauno klinikinės ligoninės Komunikacijos specialistas Saulius Tvirbutas apgailestauja, kad pacientei teko patirti nemalonius potyrius Infekcinių ligų skyriuje. Šiame padalinyje, pasak jo, dauguma ligonių yra viduriuojantys ir, deja, kai kada išvengti nemalonių kvapų nepavyksta.

Infekciniame skyriuje dienomis nuolat dirba 3 slaugytojos ir dvi padėjėjos, o budėti lieka viena slaugytoja ir jos padėjėja.

„Vis dėlto, nuolat blogas kvapas tikrai netvyro. Palatos vėdinamos du kartus per parą, veikia ventiliacija. Pacientams sauskelnės keičiamos pagal poreikį, o patalpas pagal grafiką tvarko valytojos ir pagal poreikį slaugytojų padėjėjos.

Valytoja tvarko kartą per dieną ir pagal reikalą, jei atsiranda šiukšlių, kitų nešvarumų. Tvarką prižiūri visi skyriaus darbuotojai, nes turime griežtai laikytis higienos normų. Visos sąlygos ligoninėje atitinka higienos normatyvus“, – patikino S.Tvirbutas.

Jo teigimu, Infekciniame skyriuje dienomis nuolat dirba 3 slaugytojos ir dvi padėjėjos, o budėti lieka viena slaugytoja ir jos padėjėja. Jos su savo darbu susitvarko ir dirba atsakingai.

„Suprantama, ne tik šiame, bet ir kituose skyriuose slaugytojų ir jų padėjėjų niekada nebūna per daug, tačiau turime atsižvelgti ir į finansines ligoninės galimybes“, – pabrėžė ligoninės atstovas.

Tai, kad tuos pačius infekcinius susirgimus turintys ligoniai guli ne po viena, anot jo, yra įprasta infekcinių ligoninių praktika. Su skirtingomis užkrečiamomis infekcijomis vienoje patalpoje ligoniai nebūna. Vienviečių palatų, S.Tvirbuto teigimu, Kauno klinikinė ligoninė, deja, negali suteikti, tačiau gydymo eigai ir gydymo efektyvumui ilgametėje veikloje tai niekada netrukdė. Be to, tai neprieštarauja visuotinai priimtinai gydymo metodikai.

Kauno klinikinės ligoninės nuotr./Kauno klinikinės ligoninės Infekciniame skyriuje
Kauno klinikinės ligoninės nuotr./Kauno klinikinės ligoninės Infekciniame skyriuje

„Norėtume patikslinti pacientės artimųjų skundą dėl mūsų ligoninės Priėmimo skyriaus Infekcinių ligų padalinio darbo. Ten ligoniai guldomi į palatas, kurios yra skirtos infekciniams ligoniams, todėl negalima teigti, kad jie kelia pavojų visuomenei. Jei nustatoma, kad nereikia skubios chirurginės pagalbos, atliekami tolesni tyrimai, ligoniai stebimi, ir tai gali trukti iki 24 val.

Konkrečiu atveju reikėjo palaukti, kol bus galimybė paimti išmatų mėginį ir tik tada mūsų laboratorijoje buvo galima atlikti tyrimus, reikalingus diagnozei nustatyti. Per visą tą laiką pacientei, kaip įprasta tokiais atvejais, buvo lašinami elektrolitų tirpalai. Visos minėtos procedūros gali užtrukti ne vieną valandą, bet tai jokiu būdu nereiškia, kad pacientai neprižiūrimi“, – paaiškino S.Tvirbutas.

Jis patiko, kad sauskelnės turi būti keičiamos tuomet, kai to pageidauja pacientas. Visų higienos priemonių ligoninė turi užtektinai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius