Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ožiukai padės Kauno medikams gydyti pacientus, kurie kenčia dėl pažeistų sąnarių kremzlių

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Lietuvos veterinarijos akademijoje, Stambių gyvūnų klinikoje penktadienį buvo operuojami ožiukai. Jie pusmetį lakstė su persodintomis iš sveikųjų gyvulių paimtomis sąnarių kremzlėmis. Išimtos kremzlės bus tiriamos, ar neprarado efektyvumo. Ateityje tai gali padėti plėtoti kremzlių donorystę.
Kauno medikai eksperimentuoja su ožiukais
Kauno medikai eksperimentuoja su ožiukais / Sauliaus Tvirbuto / 15min nuotr.

Tyrime dalyvauja garsus LSMU traumatologas Rimtautas Gudas, krepšinio gerbėjams gerai žinomas kaip nacionalinės krepšinio rinktinės gydytojas. Operaciją atliko LSMU Fiziologijos ir farmakologijos tyrimų laboratorijos vedėjas mokslų daktaras Arvydas Ūsas kartu su doktorantu Tomu Mickevičiumi ir LSMU studentėmis.

Sėkmė visiškai pakeistų gydymą

Kiekvieną savaitę keletui LSMU Kauno klinikų pacientų yra persodinamos kremzlės. Pasak R.Gudo, donorystė traumatologijoje yra aktuali visame pasaulyje. „Šiuo metu ieškoma palankiausių sąlygų, kuriomis persodintas kaulas ar kremzlė būtų gyvybingiausi, išliktų daugiausia jų gyvų ląstelių“, – sakė jis.

Pasak mediko, iki šiol buvo manoma, kad kremzlės donoro, kito žmogaus audiniais pakeisti neįmanoma. „Tačiau dabar atliekami tyrimai tai paneigia. Gali būti, jog eksperimento rezultatai pakeis visą sveikatos priežiūros sistemą“, – mano R.Gudas.

Tikslas – rasti tinkamas laikymo sąlygas

Prieš pusmetį dabar operuojamiems ožiukams buvo dirbtinai sužalotos sąnarių kremzlės ir persodintos jų dalys iš kitų. Dabar vėl išimtos kremzlės tiriamos, ar neprarado gyvybingumo. „Prieš transplantuojant kremzles ožiukams jos dvi savaites laikytos 4 laipsnių terpėje. Paprastai donoro kremzlė laikoma neigiamoje temperatūroje, bet dėl to ji greitai praranda gyvybingumą, nes netenka chondrocitų ir neprigyja pacientų organizme taip dažnai, kaip norėtume“, – sakė A.Ūsas.

Jei pavyktų rasti tinkamas sąlygas ilgai išlaikyti gyvybingas kremzles, būtų galima kurti kremzlių donorų banką.

Sąnarinė kremzlė neturi kraujagyslių, nervų, nesukelia imuninio atsako, transplantacijai galima naudoti kremzlę, paimtą iš audinių donoro.

Jei pavyktų rasti tinkamas sąlygas ilgai išlaikyti gyvybingas kremzles, būtų galima kurti kremzlių donorų banką.

Ožiukų kremzlės panašios į žmogaus

Ožiukus eksperimentams medikai pasirinko dėl jų kelio sąnario kremzlės storio, kuris yra 1,1–1,4 mm. Žmogaus kremzlė yra apie 2,35 mm storio. „Ožiuko kelio sąnario apkrovimas labiau panašus į žmogaus. Dar viena ypatybė, paskatinusi eksperimentuose naudoti ožiukus, tai potenciali galimybė atlikti kelio sąnario artroskopines operacijas, panašiai kaip tai atliekama žmonėms. Žinoma, tai reikalauja didelės chirurginės patirties ir įgūdžių“, – kalbėjo A.Ūsas.

Operuojami ožiukai yra 6–8 mėnesių amžiaus. Naudojama standartinė operacinė metodika, kuri yra taikoma ir klinikinėje praktikoje. Specialiu instrumentu paimtas sveikos sąnarinės kremzlės ir kaulo kompleksas perkeliamas į kito ožiuko dirbtinai pažeistą kremzlės vietą. Po operacijų ožiukus stebėjo ir prižiūrėjo klinikos personalas.

Išėmus jų kremzles jos bus tiriamos specialiu kremzlės kietumo matavimo aparatu, įsigytu už projekto lėšas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius