Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kojų tinimas ir sunkumas signalizuoja nemalonią ligą: kaip palengvinti varikozės simptomus

Lietuvoje apie pusė milijono žmonių serga venų varikoze. Patinusios, skausmingos kojos vargina stovimą ar sėdimą darbą dirbančius žmones, sunkumo pojūtis atsiranda po ilgos kelionės, riziką kelia ir paveldėjimas. Apie venų varikozę ir šios ligos profilaktiką pasakoja medicinos mokslų daktaras, medicinos centro „Northway“ kraujagyslių chirurgas Rolandas Dagilaitis.
Kojų venų varikozė
Kojų venų varikozė / 123RF.com nuotr.

Simptomai juntami ir matomi

Pasak kraujagyslių chirurgo Rolando Dagilaičio, pagrindiniai venų varikozės simptomai – kojų sunkumas, tinimas, nuovargis ir naktinis mėšlungis. Tokie jutiminiai simptomai išryškėja dienos pabaigoje, kai kojos tampa sunkios, patinsta. Matomi varikozės simptomai – išryškėjusios venos ar kapiliarai.

Iš pradžių kojų odoje pastebimi kapiliarų tinkliukai, vėliau pasirodo venų mazgeliai. Venų varikozė išsivysto, kai pablogėja venų vožtuvėlių veikla. Tuomet venose ima didėti spaudimas, kuris dar labiau pažeidžia vožtuvus. Sutrikus jų veiklai, kraujas užsistovi, todėl venose didėja kraujo spaudimas ir venos plečiasi, ilgėja, susidaro poodinių mazgų.

„Varikozės priežastis – genetinis paveldėjimas. Įrodyta, jei vienas iš tėvų sirgo venų varikoze, mergaitėms tikimybė susirgti yra 60 proc., berniukams – 40 proc. Vaikas gimsta su sveikais venų vožtuvėliais, bet jie yra genetiškai silpnesni nei turėtų būti ir metams bėgant gali subyrėti. Tam turi įtakos nėštumas, traumos, stovimas darbas“, – pasakoja R. Dagilaitis.

Asmeninio arch. nuotr./Kraujagyslių chirurgas dr. Rolandas Dagilaitis
Asmeninio arch. nuotr./Kraujagyslių chirurgas dr. Rolandas Dagilaitis

Gresia rimtos komplikacijos

Gydytojas pabrėžia, kad kalba apie varikozę, kuri pažeidžia paviršines venas, ne giliąsias: „Sveikomis paviršinėmis venomis prateka iki 5 proc. kraujo. Jeigu vožtuvai neatlieka savo funkcijos, į koją sugrįžta iki 30 proc. kraujo. Tokiu atveju turi prasmę operacinis gydymas – geriau pašalinti nesveiką veną, nei gyventi su nesveika.“

Jei venų varikozė negydoma, pasekmės gali būti liūdnos. Viena jų – trofinės opos, kurios sukelia skausmą, diskomfortą, taip pat gali prasidėti infekcija.

Poodinių arba paviršinių kojų venų išsiplėtimas gali grėsti ir kitomis rimtomis bėdomis. Venose susidarius trombams prasideda venų uždegimas arba tromboflebitas. Kai kuriems pacientams krešuliai gali pasiekti giliąsias venas, o iš ten nukeliauti į plaučius, sukelti plaučių arterijos tromboemboliją ir ūmią mirtį.

Serga ne tik vyresni, bet ir jaunesni

Pasak R. Dagilaičio, venų varikoze serga įvairaus amžiaus žmonės, ši problema diagnozuojama ir 14–15 metų paaugliams. „Dėl varikozės kreipiasi daug 17–19 metų jaunuolių, kuriems ši bėda atsirado tikrai ne prieš mėnesį. Vaikams neskubama taikyti radikalių gydymo būdų. Suaugusieji operuojami be narkozės, nereikia gulėti ligoninėje, pacientas iš karto grįžta į kasdieninį gyvenimą“, – teigia gydytojas.

Venų silpnumas – ne tik kojų problema. Dažniausiai, kartu su varikoze diagnozuojami ir hemorojaus mazgų pakitimai. „Nors tai nėra viena sistema, šie simptomai rodo, kad paveldėtos silpnesnės venos. Rankose varikozės nebūna, nes nėra didelio veninio spaudimo „stulpo“. Jei nuo kai kurių sporto rūšių ar sunkaus fizinio darbo venos išryškėja ant rankų, tai nėra varikozė, tik požymis, kad „sudegintas“ poodinis sluoksnis“, – pasakoja gydytojas.

Padeda vaikščiojimas ir važiavimas dviračiu

R. Dagilaitis teigia, kad įvairios profilaktikos priemonės varikozės neišgydys – genetikos nepakeisi, vožtuvėlių nesustiprinsi, tačiau gali pagerinti savijautą.

Pirmasis patarimas – kuo daugiau vaikščioti. Daugelis iš mūsų dirba sėdimą darbą, todėl labai svarbu daryti pertraukėles ir pamankštinti kojas.

„Bet koks aktyvumas yra geriau nei sėdėjimas prieš televizorių, kompiuterį ar prie darbo stalo. Jei dirbate su kompiuteriu, pertraukėlių metu reikia ne skaityti portalų naujienas, o atsistoti ir keliolika minučių pavaikščioti. Ir nesvarbu, kiek žingsnių nueisite per dieną, visi specialistai vienareikšmiškai sutaria, kad geriau vaikščioti, nei sėdėti“, – teigia gydytojas.

Antras patarimas – važinėkite dviračiu, venoms tai labai naudinga, nes treniruojami blauzdos raumenys. „Kai koja susilenkia ir išsitiesia, blauzdos raumenys, dar vadinami kojų širdimi, pumpuoja veninį kraują – raumenys susitraukdami suspaudžia veną ir veninį kraują pastumia į viršų. Jei vožtuvai sveiki, kraujas kaip kopėčiomis kopia į viršų paviršinėmis venomis“, – paaiškina kraujagyslių chirurgas.

Kompresinės kojinės skirtos profilaktikai

Pasak R. Dagilaičio, varikozė – ne kliūtis užsiimti ir kitomis sporto šakomis: „Daug sportininkų turi šią problemą, todėl sportuoja su kompresinėmis kojinėmis. Tuomet nėra jokių apribojimų. Kojinė prispaudžia ir prilaiko venas, be to, nukreipia kraujotaką į giliąsias venas.“

Kompresinės kojinės ypač reikalingos skrendant lėktuvu ar kitais atvejais, kai reikia ilgai stovėti ar sėdėti. „Kai keliauju lėktuvu ir skrydis ilgesnis nei vieną valandą, visada apsimaunu kompresines kojines“, – teigia gydytojas. Net ir sveikam žmogui kojos sutinsta po 12 valandų skrydžio. Profilaktikai geriausiai tinka mažiausio suspaudimo laipsnio arba pirmos klasės kompresinės kojinės.

Antros klasės stipresnio spaudimo kojinės skirtos gydyti paviršinių venų ligas. Trečios klasės didžiausio spaudimo kompresinės kojinės mūvimos dėl giliųjų venų problemų. „Šias kojines sunku užmauti, ypač vyresnio amžiaus žmonėms, todėl gydymui dažniausiai skiriamos antros klasės koninės. Geriau silpnesnio spaudimo kojinės ant kojos, nei stipresnės – spintoje“, – pajuokauja gydytojas.

Mūvėti kojines patogu, jos netrukdo kasdieniniam gyvenimui ir sulėtina varikozės progresavimą. „Tačiau vis tiek teks paskirti radikalų gydymą. Žmogus ne driežas, venų vožtuvai neatauga. Jeigu jie subyrėjo, pasekmės lieka visam gyvenimui“, – perspėja chirurgas Rolandas Dagilaitis.

Simptomus palengvina augalinis preparatas

Kaip priemonę, palengvinančią varikozės simptomus, galima vartoti augalinį maisto papildą „Venikap“ su tikrųjų vynmedžių lapų ekstraktu. Į šio preparato sudėtį įeinančios medžiagos padeda palaikyti normalią kojų venų kraujotaką.

Jau nuo seno raudonųjų vynuogių lapų preparatai buvo naudojami esant venų išsiplėtimams ir kraujagyslių trapumui. Vynmedžiuose yra antioksidanto antocianino, kuris sustiprina kraujagyslių sieneles. Taip pat randama flavanoidų, karoteno, cholino, organinių rūgščių, vitaminų A, B ir C bei taninų, kurie padeda slopinti organizme vykstančius uždegimus.

„Venikap“ preparatas yra praturtintas diosminu, kuris gali sustiprinti venų sienelių tonusą, pagerinti veninio kraujo ir limfos cirkuliaciją, sumažinti kapiliarų pralaidumą. Sudėtyje esantis vitaminas C padeda palaikyti kolageno, reikalingo normaliai kraujagyslių funkcijai, susidarymą. Vitaminai E ir C- padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, vitaminas A palaiko normalią odos būklę.

Šio maisto papildo sudėtyje yra ir rutozido, turinčio antioksidacinį bei priešuždegiminį poveikį. Kartu su vitaminu C, rutozidas padeda stiprinti kraujagyslių sieneles, mažina kapiliarų trapumą ir pralaidumą, skatina kolageno sintezę ir gerina kapiliarinę kraujotaką.

Sergant venų varikoze, kai vargina kojų sunkumas, nuovargis, patinimas, atsirandantis po darbo dienos, jei tenka ilgai sėdėti ar stovėti bei kyla rizika susirgti varikoze dėl paveldėjimo, gali padėti „Venikap“. Dėl kompleksinės sudėties išgaunamo sinerginio veikliųjų medžiagų poveikio šis preparatas gali palengvinti varikozės simptomus.

Rekomenduojama paros dozė - viena „Venikap“ kapsulė du kartus per dieną, vartoti patariama du mėnesius ar ilgiau. Šio maisto papildo negalima vartoti nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims.

Nepamirškite: maisto papildas nėra maisto pakaitalas, svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius