Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kojų venų varikozė: gydymas gali būti greitas ir neskausmingas

Kojų venų varikozė yra gana dažna problema tarp vidutinio ir vyresnio amžiaus asmenų. Neretai pastebėjus pirmuosius jos požymius vengiama kreiptis į medikus – gydomasi tautosaka tapusiais ar internete rastais būdais. Apie būtinybę kreiptis į specialistus, tradicinių ir mokslinių gydymo būdų skirtumus bei tylią revoliuciją venų varikozės gydyme inovatyviais bioklijais „VenaSeal“ ir termine abliacija kalbėjome su kraujagyslių chirurgais doc. dr. Linu Velička ir dr. Nerijumi Bičkausku.
Kojos
Kojos / Partnerio nuotr.

– Kas yra kojų venų varikozė ir kokie pirmieji ženklai išduoda jos atsiradimą?

Nerijus Bičkauskas: Daug kam yra nutikę, kai po staigaus atsistojimo ima svaigti galva, nes smegenys negauna pakankamai kraujo. Kojų venų varikozės atvejį galima įsivaizduoti, kaip priešingybę: turint nesveikus kojų venų vožtuvus, staigiai stojantis venos plečiasi tam, kad kompensuotų kraujo smūgį. Mes matome tas išsiplėtusias venas, tačiau problema yra giliau – magistralinėse poodžio venose.

Partnerio nuotr./Nerijus Bičkauskas
Partnerio nuotr./Nerijus Bičkauskas

– Kas gali nutikti, jei liga nebus gydoma?

Linas Velička: Amžius yra rizikos veiksnys varikozės atsiradimui ir negydomos ligos progresavimui. Daliai žmonių ši liga pasireiškia tik kaip kosmetinis defektas – matosi išsiplėtusios venos ir daugiau nieko. Kiti jaučia ir daugiau ligos simptomų: nuovargį, kojų tinimą, atsiradusius naktinio kojų mėšlungio skausmus ir kt. Be to, palaipsniui gali išsivystyti kojų varikozės komplikacijos. Nors ir nėra dažnos, bet jos – išties nemalonios: kojų venų veninė opa, paviršinių venų uždegimas, rudos dėmės blauzdose ar opos atsivėrimo vietoje ir t.t.

– Kada savarankiško gydymosi namie nebepakanka?

L.Velička: Jei skundžiatės išsiplėtusiomis venomis ir estetiškai tai jums nepatinka – gydymas vien tabletėmis ar kompresinėms kojinėmis nepadės. Jau net nekalbu apie liaudiškus gydymo metodus, kada varikozę bandoma gydyti dėlėmis. Visos priemonės be intervencinių gydymo metodų sunaudoja žmogaus finansus, o liga toliau progresuoja ir vėliau ją tenka gydyti su gydytojų pagalba.

N.Bičkauskas: Daryti kintamos temperatūros voneles, nešioti elastinius tvarsčius yra gerai, nes tai – pirmieji požymiai, kad žmogus savo liga rūpinasi. Svarbu neapleisti problemos ir, noriu pabrėžti, kad dėl ligos reikia kreiptis į tuos, kas specializuojasi šioje srityje. Kraujagyslių chirurgija yra labai plati ir daug apimanti specialybė, o konkrečiai jums į klausimą atsakys tik tas chirurgas, kuris užsiima venų ligomis.

– Kuo skiriasi gydymas ankstyvose ir vėlyvose stadijose?

L.Velička: Turime kalbėtis su žmogumi ir išsiaiškinti, ko jam reikia. Jeigu žmogus turi estetinį defektą ir nejaučia jokio diskomforto – jam nereikėtų siūlyti kažkokios gydymo operacijos. Tačiau žmogų, kuris jaučia skausmus, nuovargį ir mėšlungį, gydytojas turi bandyti įkalbinti operuotis. Pagal naujausius duomenis, vienokio ar kitokio pobūdžio operacija yra pirmo pasirinkimo gydymas.

– Kaip gydymo priemonės ir metodai keitėsi pastaruoju metu?

N.Bičkauskas: Dažniausiai venų operacijas žmonės sieja su chirurgine operacija, kuri yra traumatiška. Tokios operacijos jiems atrodo daug tikslesnės už kitus gydymo būdus, kas yra plačiai paplitusi, bet neteisinga išankstinė nuostata. Per pastaruosius 13-14 metų mūsų šalį pasiekė nauja revoliucinė gydymo metodų banga. Dabartinės technologijos leidžia viską daryti daug saugiau, stebint kiekvieną veiksmą ir nepaliekant žymių ateičiai, mažinant traumatiškumą.

L.Velička: Seniau, esant prasčiau išvystytoms technologijoms, varikozė buvo gydoma tik chirurginiu būdu. Žmonės vengdavo šios operacijos ir tai buvo suprantama: operacija su anestezija, dideli pjūviai, ilgai trunkantis atsistatymo laikotarpis, poros mėnesių nedarbingumas, liekantys odos trūkumai formavo neigiamą visuomenės nuomonę. O ir gydytojai šią operaciją vertindavo rezervuotai. Atidėliojant intervencinius metodus, buvo siūloma kompresinė terapija bei gydymas aktyviais vaistais.

Chirurginių operacijų metu dažniausiai buvo taikoma bendrinė anestezija, vėliau, atsiradus endovaskuliniams gydymo metodams, pradėta taikyti vietinė nejautra. Maždaug prieš aštuonerius metus į rinką atkeliavo beveik nejuntamas gydymas bioklijais.

– Ką ir kada siūlo specialistai?

N.Bičkauskas: Konservatyvios priemonės yra elastinės kojinės, masažai, medikamentai, specialūs tepalai. Bet reikia pripažinti realybę – maždaug pusė žmonijos turi vienokio ar kitokio laipsnio veninį nepakankamumą, kurį galima sieti su tuo, kad kažkada ėmėme vaikščioti ant dviejų kojų. Jeigu kažkokia tabletė ar kremas išspręstų šią problemą, tai technologija būtų ne tik iškart nupirkta didžiausių farmacijos įmonių, bet ir išradimo autorius gautų Nobelio premiją. Kol kas nieko panašaus nematyti.

L.Velička: Kalbant apie rimtesnį medikų vaidmenį, terminės (radiodažnuminės arba lazerinės) abliacijos metu pasiekiamas radikaliausias gydymas bei geriausi rezultatai. Su šiuolaikinėms priemonėmis mes galime pasiekti labai daug, bet nėra nė vienos, kuri būtų 100% veiksminga.

Kita vertus, yra klientų, kuriems negalima taikyti terminės abliacijos, nes ši operacija sukelia didelį diskomfortą dėl atsivėrusios opos arba odos išstorėjimo. Tokiam pacientui suleisti anestetiko būtų labai sunku ir skausminga. Tada siūlomas gydymas bioklijais – cianoakrilato klijais, inovatyvesniu „VenaSeal“ ar kitomis alternatyvomis.

– Bioklijų būna skirtingų. Kuo skiriasi populiariausi variantai bei jų gydymo rezultatai?

N.Bičkauskas: Bioklijai suteikia patikimiausią venų uždarymą ir ilgalaikiškiausius gydymo rezultatus. Jei lygintume įprastus cianoakrilato klijus venoms su rinkoje ankščiau atsiradusiu „VenaSeal“, jų formulė yra panaši, tačiau „VenaSeal“ yra daug tirštesnės konsistencijos. Su skystais klijais operacijos vyksta labai greitai, nes reikia viską atlikti staigiai. Su tirštesne alternatyva „VenaSeal“ darbą galima atlikti lėčiau, daugiau laiko skiriant svarbioms detalėms, kas yra neabejotinas privalumas.

– Ar už minėtų privalumų nesislepia padidintos rizikos ar kitokie pavojai sveikatai?

L.Velička: Dalis pacientų psichologiškai netoleruoja skausmo, tokiu atveju komfortiškas gydymas bioklijais yra pirmas pasirinkimas. Be to, operacijos metu nenaudojamas karštis, kas lemia mažesnę paviršinių nervų pažeidimo riziką. Yra pacientų, kuriems po gydymo klijais gali atsirasti sukietėjimo pojūtis aplink gydytą veną.

Galiausiai, gydymas turi būti suderintas su gydytoju, kuris turi nuspręsti, koks metodas turi būti parinktas, pagal paciento poreikį ir lūkesčius.

Taip apie kojų venų varikozės gydymą „VenaSeal“ metodu atsiliepia vienas pacientų, Domantas S.:

– Kada pajutote venų varikozės požymius ir atkreipėte dėmesį?

– Pirmiausia dėmesį atkreipė vaizdas – iššokusios venos ant kelio, kojos, blauzdos. Be to, nuolat jaučiau tempimą vizualiai paveiktoje srityje. Delsiau ir nemaloni situacija pažengė tiek, kad galų gale, visgi, reikėjo kreiptis į medikus.

– Kaip bandėte atitolinti vizitą pas gydytojus?

– Matyt, daugelis kurį laiką varikozės kamuojamas kojas nulieja šaltu vandeniu duše – šį būdą lengva rasti internete. Aš ypatingos priežiūros nesiėmiau. Vėliau gydytojai, vertindami ligos progresą, reziumavo, kad yra būtina operacija.

– Kaip klostėsi gydymo procesas su „VenaSeal“?

– Jis buvo greitas ir neskausmingas. Po operacijos iškart išėjau iš ligoninės ir automobiliu grįžau namo. Iš pradžių gavau rekomendaciją daugiau vaikščioti, tai judėjimas per kelias dienas davė gerų rezultatų – po to jau jaučiausi pakankamai gerai.

– Vertinant situaciją po operacijos, ar savijauta prilygsta turėtai iki ligos?

– Taip. Veikiu viską, kas buvo įprasta iki tol. Nevengiu fizinio krūvio – bėgioju, važinėju dviračiu, slidinėju. Juokaudamas galiu pasakyti, kad net nežinau, ko daugiau norėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius