Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Kokias ligas gali signalizuoti dažnai varginantis pilvo pūtimas?

Tyrimais nustatyta, jog pilvo pūtimas yra gana dažnas reiškinys, labiau varginantis moteris nei vyrus. Tai – vienas iš šalutinių įvairių virškinimo sutrikimų, tokių kaip uždegiminė žarnyno liga, dirgliosios žarnos sindromas ar lėtinis vidurių užkietėjimas, poveikių, teigiama pranešime žiniasklaidai.
Pilvo pūtimas
Pilvo pūtimas / Shutterstock nuotr.

Tačiau specialistai stebisi, jog beveik 60 proc. žmonių, kuriems pasireiškia pilvo pūtimas, net nesikreipia į medikus.

Kaip rodo 2022 m. lapkritį žurnale „Clinical Gastroenterology and Hepatology“ paskelbtas tyrimas, kas savaitę su šia problema susiduria kone kas septintas amerikietis. Tyrimo metu buvo apklausta beveik 90 tūkst. pacientų, kurie kreipėsi į gydytoją dėl įvairių virškinamojo trakto problemų.

„Keista, bet labai daug žmonių, kurie jaučia nuolatinį pilvo pūtimą, visai nesikreipia į gydytojus. Visgi raginu nedelsti, nes tai gali liudyti apie rimtas virškinamojo trakto ar žarnyno ligas“, teigė Los Andželo klinikos Cedars-Sinai“ medicinos mokslų daktarė ir pagrindinė tyrimo autorė gydytoja Janice Oh.

Pilvo pūtimas gali pasireikšti diskomfortu pilvo srityje, skausmu, spazmais, dujų susikaupimu ir pan.

Kas gali sukelti pilvo pūtimą

Pilvo pūtimą gali iššaukti daugybė priežasčių:

  • žarnyno mikrobiomo, kuriame gyvena trilijonai bakterijų, virusų ir grybelių, pokyčiai;
  • neįprastas diafragmos judėjimas (tai nevalingi raumenų susitraukimai po plaučiais, virš pilvo);
  • besikaupiančios dujos;
  • vidurių užkietėjimas;
  • valgymo sutrikimai (anoreksija ir bulimija);
  • kepenų problemos, pavyzdžiui, ascitas, dėl kurio kaupiasi skysčiai ir kuris kai kuriais sunkiais atvejais gali būti kepenų cirozės prielaida;
  • limfinės sistemos nepralaidumas, kurį sukelia įvairūs vėžiniai susirgimai, įskaitant kiaušidžių, skrandžio ar storosios žarnos vėžį.
  • dirgliosios žarnos sindromas, kurio metu atsiranda vidurių užkietėjimas.

Jei nuolat jaučiate pilvo pūtimą, gydytoja dr. Janice Oh pataria kontroliuoti savo mitybą ir fizinį krūvį, o jei tai tampa nuolatine problema, kuo skubiau kreiptis į gydytojus.

„Kai jaučiate kasdienį pilvo pūtimą, atkreipkite dėmesį į tai, ką valgote, ir pabandykite stebėti, kas tai sukelia. Taip pat stenkitės daugiau vaikščioti, gerti vandens ir pamažu didinti skaidulinių medžiagų suvartojimą“, patarė gydytoja.

Masačusetso universiteto Čano medicinos mokyklos dietologė dr. Barbara Olendzki sako pastebinti dažną pilvo pūtimą pacientams, kuriems trūksta tam tikrų virškinimo fermentų, pavyzdžiui, pasireiškia laktozės netoleravimas (nesugebėjimas visiškai suvirškinti karvės piene esančio cukraus laktozės).

Dažnai pacientai, anot jos, painioja fermentų trūkumą su dirgliosios žarnos sindromu. Gydytoja pažymi, kad pilvo pūtimas gali būti susijęs ir su nerimu bei stresu, mat kaip rodo žurnale „Journal of Physiology and Pharmacology“ atliktas tyrimas, stresas gali prisidėti prie įvairių virškinimo problemų. Tačiau tikslus nerimo ir streso poveikis virškinimo sistemai nėra iki galo išaiškintas.

2019 m. žurnale „Advances in Therapy“ paskelbtame tyrime teigiama, jog pilvo pūtimą patyrę žmonės dažniau jautė nerimą ir depresiją. Viena iš teorijų yra ta, kad stresas lėtina virškinimą, o tai gali lemti pilvo pūtimą. Dr. B.Olendzki rekomenduoja pabandyti atsipalaidavimo technikas, siekiant sumažinti stresą, pvz. meditaciją, vaikščiojimą, jogos pratimus ar kt.

Mičigano medicinos klinikos Ann Arbore psichologijos mokslų dr. Megan Riehl savo pacientus moko kelių technikų, kaip susidoroti su pilvo pūtimu. Išbandykite pilvo savimasažą, diafragminį kvėpavimą (arba gilųjį kvėpavimą pilvu). Tačiau geriausia apie savo sveikatos problemas pasikalbėti su gydytoju specialistu.

Parengta pagal: everydayhealth.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius