Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kraujo donorų netikėtumas: kuo ypatingas Kell antigenas?

Su šiuo medicininiu terminu daugelis, ko gero, susipažįsta tik tuomet, kai nusprendžia tapti kraujo donoru. Ir tai nenuostabu: Kell antigenas neturi įtakos nei žmogaus išvaizdai, nei savijautai ar sveikatai. Vienintelis išskirtinumas – žmonių, turinčių šį antigeną, yra ženkli mažuma.
Teksto iliustracija
Teksto iliustracija / Nacionalinis kraujo centras

Paveldime genetiškai

Jei dar tiksliau – Kell antigeną turi apie 9 proc. baltosios ir vos 2 proc. juodosios rasės žmonių.

1946 m. jį kartu su bendradarbiais nustatė britų imunologas Robinas Coombsas – Kell terminas kilo iš pavardės paciento, kurio kraujo serume buvo aptiktas antikūnas prieš šį antigeną.

Kaip paaiškino Nacionalinio kraujo centro (NKC) medicinos gydytojas Vaidas Gančauskas, kiekvieno žmogaus kraujo ląstelės eritrocitai savo paviršiaus apvalkale turi tam tikrus darinius, kurie vadinami antigenais.

Žmogaus kraujo ląstelės eritrocitai savo paviršiaus apvalkale turi tam tikrus darinius, kurie vadinami antigenais.

„Šių antigenų yra labai daug, ir jie pagal savo sudėtį suskirstyti į tam tikras sistemas, kurios vadinamos kraujo grupėmis, kaip ABO, Rh (Rezus), Kell ir kitos. Po ABO ir Rh kraujo sistemų Kell sistema yra svarbiausia, – komentavo specialistas. – Kell antigenas neturi jokios įtakos žmogaus sveikatai, tik jis 8 kartus silpnesnis už RhD antigeną – pastarasis tarp visų antigenų yra stipriausio imunogeniškumo, tad sukelia stipriausias potransfuzines reakcijas.“

Kraujo grupių antigenai yra genetiškai paveldimi, kitaip tariant, tam tikra tvarka perduodami iš tėvų atžaloms, todėl vaikai gali paveldėti ir Kell antigeną.

Išskirtinis retumu

Kaip žinoma, prieš duodant kraujo būtina atlikti tam tikras procedūras, kraujo tyrimus, kurių metu, be kitų parametrų, nustatomas ir Kell antigenas.

„Donorai išties neretai nustemba, kai sužino, kad turi šį antigeną, nes jis pakankamai retas. Atitinkamai ir recipientų, kuriems reikia perpilti tokį kraują, nedaug, tad kartais kraujo su Kell antigenu poreikio tiesiog nėra. Taigi šis antigenas anaiptol nereiškia netinkamos ar kažkuo prastesnės kraujo grupės“, – ramino pašnekovas.

Donorai išties neretai nustemba, kai sužino, kad turi šį antigeną, nes jis pakankamai retas.

Tačiau kad būtų išvengta neigiamos organizmo reakcijos, perpilant kraują laikomasi kraujo grupės suderinamumo.

Pavyzdžiui, perpylus donoro kraują su Kell antigenu žmogui, kuris šio antigeno neturi, gali kilti komplikacijų dėl kraujyje galinčių pasigaminti antikūnų.

„Daugelyje šalių kraujo su Kell antigenu nerekomenduojama perpilti vaikams, jaunoms moterims, sergantiesiems onkologinėmis ir kraujo ligomis“, – vardijo NKC atstovas.

Neatsakytų klausimų nelieka

Kaip palygino specialistas, perpylus kraują su Kell antigenu jo neturinčiam žmogui, reakcija veikiausiai būtų silpnesnė nei Rh netapatumo atveju.

„Žinoma, pasitaiko ir neprognozuojamų atvejų, ūmių būklių, kada nėra galimybės nustatyti recipiento kraujo grupės, pavyzdžiui, kai staigiai nukraujuojama avarijų metu, tada pilamas vadinamasis universalaus O RhD - (I neigiamos kraujo grupės) eritrocitų donoro kraujas. Vis dėlto įprastomis sąlygomis, siekiant išvengti bet kokių organizmo reakcijų, visada perpilamas tik tapatus kraujas“, – pabrėžė V. Gančauskas.

Natūralu, kad pirmakarčiams donorams, kuriems nustatomas Kell antigenas, kyla nerimastingų minčių. Tačiau apsilankymo NKC metu žmonėms suteikiama visa išsami informacija apie šį antigeną ir atsakoma į visus aktualius klausimus.

Tuo tarpu patiems donorams, kurie norėtų paaukoti Kell antigeną turinčio kraujo, rekomenduojama pasiskambinti į NKC ir pasiteirauti, koks konkrečiu metu yra tokio kraujo poreikis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius