Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

KTU ekspertė J.Domskienė: ką būtina žinoti renkantis kaukę ir kas suteikia aukščiausią apsaugą

Šiomis dienomis diskusijų apie kvėpavimo takų apsaugą tikrai labai daug, o išgąsdinti situacijos ir atsakingų žmonių raginimų, daugelis puola savarankiškai siūti apsaugines kaukes. Paieška internete siūlo rinktis nuo šilkinių namuose pagamintų veido kaukių (pabrėžiant, kad tai 100 proc. šilkas) iki profesionalių apsaugos priemonių, žymimų specialiais kodais.
Veido kaukė
Apsauginės kaukės / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Pasirinkimas, kaip saugosime savo ir artimųjų sveikatą, dažnai priklauso tiesiog nuo galimybės įsigyti vieną ar kitą apsaugai skirtą priemonę, tačiau rekomenduojama apie turimų priemonių efektyvumą pasidomėti išsamiau.

Surinkta informacija turėtų padėti suprasti, kaip yra pažymimos specialios kvėpavimo takų apsaugos, ir kuo skiriasi apsaugai nuo COVID-19 įsigyti siūlomi produktai.

Specialios asmeninės apsaugos priemonės yra sertifikuotos ir atitinkamai ženklinamos. Parduodamos Europoje asmeninės apsaugos priemonės (angl. personal protective equipment PPE) pažymėtos CE ženklu, kuris parodo, kad gaminys ir jo gamybos procesas atitinka Europos Parlamento ir Tarybos Reglamento 2016/425 pagrindinius saugumo reikalavimus.

KTU nuotr./Jurgita Domskienė
KTU nuotr./Jurgita Domskienė

Tačiau CE ženklas nenurodo tokių priemonių apsaugos lygio. Standartu EN 149 yra apibrėžiamos vienkartinės veidą dengiančios kvėpavimo takų apsaugos priemonės – filtruojamosios puskaukės, apsaugančios nuo dalelių.

Šis standartas nurodo tris apsaugos klases: FFP1, FFP2, FFP3, kurios naudojamos ir ženklinant medicininės paskirties apsaugos priemones. FFP ženklus matome ant daugelio apsaugai nuo viruso siūlomų produktų, nors nuo virusų saugoti jie nėra skirti. Apsaugos klasės FFP1, FFP2, FFP3 nurodo produkto apsaugos lygį nuo ore esančių dalelių.

Kvėpavimo takų apsaugos priemonės yra viena svarbiausių asmeninės apsaugos priemonių grupių, tačiau standartų, reglamentuojančių šių priemonių apsaugą nuo virusų ir bakterijų, nėra. Pagal bendras rekomendacijas nuo bakterijų ir virusų pakankamą apsaugą suteikia aukštą apsaugos faktorių turintys ore esančių dalelių filtrai, kurie saugo ir nuo skystų aerozolių. Filtrai gali būti apibrėžiami standartu EN143 pagal tris apsaugos klases: P1 – žemo efektyvumo filtras; P2 – vidutinio efektyvumo filtras; P3 – aukšto efektyvumo filtras.

Aukščiausią apsaugą suteikia vienkartinės veidą dengiančios kvėpavimo takų apsaugos priemonės, priskiriamos FFP3 klasei ir respiratoriai arba puskaukės su P3 filtru.

Rinkoje matome kvėpavimo takų apsaugos priemones, kurios ženklinamos ir pagal JAV standartą NIOSH (National Institute for Occupational Safety and Health). Dažniausiai sutinkama apsaugos klasė N95 reiškia, kad asmeninės apsaugos priemonės minimalus efektyvumas yra 95 proc., kai ore esančių dalelių dydis yra 0.3 μm. Siekiant pakankamos apsaugos nuo bakterijų ir virusų, turėtume naudoti priemones, kurios pažymėtos kodu N95 ir didesniu.

Yra atlikta pakankamai mokslinių tyrimų, kurie įrodo, kad įprastos medicininės kaukės efektyviai nuo bakterijų ir virusų neapsaugo, nes patikimai nepriglunda prie veido ir pakankamai nefiltruoja skirtingo dydžio dalelių. Taigi jų paskirtis yra saugoti aplinkinius, bet ne dėvintįjį. Įsigyjant medicinines kaukes taip pat reikia pasidomėti ženklinimu, nes jos gaminamos iš skirtingų medžiagų ir taikant skirtingas technologijas, kas lemia kaukės storį, porų dydį ir filtravimo efektyvumą.

N95 reiškia, kad asmeninės apsaugos priemonės minimalus efektyvumas yra 95 proc., kai ore esančių dalelių dydis yra 0.3 μm.

KTU nuotr./Infografikas
KTU nuotr./Infografikas

Medicininės kaukės dažniausiai gaminamas trisluoksnės iš neaustinių medžiagų. Viskozė ir celiuliozė naudojama dėl gerų higieninių savybių, o apsauginis filtruojantis sluoksnis dažniausiai būna iš polipropileno. Kaukėje suformuotos klostės užtikrina galimybę uždengti žmogaus kvėpavimo takus. Papildomai naudojamos užspaudimo juostelės leidžia suformuoti geresnį prigludimą prie veido ir apsaugą.

Testuojant mokslininkai įrodė, kad tų pačių medžiagos paketo savybių kaukės suteikia geresnę apsaugą, kai prigludimui prie veido papildomai kaukėje buvo naudojama silikono juostelė. Kaukės naudojamos su gumomis aplink galvą, užkišamomis už ausų arba tvirtinamos raišteliais. Ilgam naudojimui patogesni raišteliai, tačiau kaukę svarbu teisingai užsidėti užtikrinant pakankamai sandarų prigludimą. Specialistai rekomenduoja atlikti įkvėpimo/iškvėpimo testą, patikrinant, ar oras neina pro laisvus tarpus tarp veido ir kaukės.

TAIP PAT SKAITYKITE: Daugkartinės apsauginės kaukės: iš ko gaminamos, ar gali apsaugoti nuo koronaviruso ir kaip pasigaminti pačiam

Kvėpavimo takus saugančių priemonių gamyboje svarbiausia yra jų ergonomika ir filtras, kuris patikimai saugo nuo mažų ore esančių dalelių. Kaip parodė spaudos pranešimai, Kinija, sėkmingai apsauginių kaukių gamybai pertvarkanti avalynės, telefonų ar net automobilių gamybos įmones, susiduria su problema užtikrinti filtruojančios medžiagos tiekimą.

Filtrams, saugantiems nuo bakterijų ir virusų, naudojama sintetinė itin plonų gijų (skersmuo mažesnis negu 1 mikronas) medžiaga, gaminama polipropileno pluoštų klodą formuojant karšto oro srautu.

Kokybišką filtruojančią medžiagą gaminantys vokiečiai abejoja, ar Kinijos specialistai sugebės per itin trumpą laiką įsisavinti šias technologijas ir užtikrinti poreikį filtruojančiai medžiagai. Pietų Korėjos mokslininkai intensyviai dirba kuriant daugkartinio panaudojimo filtrą ir jau testuoja skalbiamą medžiagą. Šis produktas dėl pastarųjų įvykių pasaulyje šiandien sulaukia ypatingo specialistų ir mokslininkų dėmesio.

Karštligiškai ieškome, kaip apsisaugoti nuo COVID-19, tačiau ne tik pasirenkamos priemonės užtikrina pakankamą apsaugą. Labai svarbu teisingai jas naudoti, todėl būtina pasidomėti, kaip įsigytos ar pačių pasigamintos priemonės turi būti užsidedamos, kiek ilgai jos gali būti dėvimos, kaip saugiai nuimamos ir sunaikinamos, kad užtikrintume savęs pačių ir aplinkinių saugumą.

Jurgita Domskienė yra KTU Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto Gamybos inžinerijos katedros docentė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius