Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo pavojingas sėdimas darbas?

Šiuolaikinis žmogus tobulą rytą aprašytų greičiausiai taip: karštos kavos puodelis, burnoje tirpstanti bandelė ir kuo spartesnis internetas. Daugybė mūsų taip pradeda savo dieną – klesteli prie kompiuterio ir nė nesirengia atsistoti, kol laikrodis palaimingai išmuš paskutinę darbo valandą.
Sėdimas darbas
Sėdimas darbas / Fotolia nuotr.

Sėdimas darbas iš pirmo žvilgsnio atrodo labai patogus, tačiau jame slypi kur kas daugiau pavojų nei gali pasirodyti. Pavyzdžiui, atkreipkite dėmesį į savo nugarą: ji tiesi, sulinkusi, sukumpusi, o gal kaip tik labai įsitempusi? Štai jau ir bėda, kuri gali pasireikšti didžiuliais nugaros skausmais. Mėgstate užsimesti koją ant kojos? Verčiau jas laikykite vieną šalia kitos, kadangi kryžiuodami galite pakenkti sąnariams, be to, sutrinka kraujotaka ir limfos tekėjimas.

Štai mokslų daktaras Peteris T. Katzamarzykas sako, kad ilgas sėdėjimas vienoje vietoje negali taip paprastai būti kompensuojamas fiziniu aktyvumu. Tačiau be jo – nė iš vietos! Kaip išlaikyti sveikatą, jeigu dirbate sėdimą darbą? Visi atsakymai – išsamiame straipsnyje. 

Taigi, kokiomis dar blogybėmis pasižymi sėdimas darbas:

  • Lėtėja medžiagų apykaita, sutrinka kraujotaka ir ilgainiui vis labiau limpa papildomi kilogramai.
  • Sunku patikėti, tačiau jeigu įpratote savo dienas leisti sėdėdami, nenustebkite, jeigu padidės jūsų... užpakalis! Bent jau taip teigia mokslininkai. Pasirodo, tose vietose, kurios spaudžiamos sėdėjimo metu, kaupiasi didžiausias kiekis riebalų. Vadinasi, jausmas, kad plečiatės į šonus yra visai ne iliuzija, o karti realybė.
  • Galimos nugaros, stuburo traumos. Pavyzdžiui, kodėl kas antras vairuotojas, kuriam tenka itin daug sėdėti, skundžiasi stuburo išvaržomis? Būtent dėl savo darbo ypatybių. Taip pat labai dažnas mūsų sėdi bet kaip, todėl natūralu, kad netaisyklinga sėdėjimo poza atsiliepia skausmais.
  • Amerikoje, Kanzaso universitete atlikti tyrimai atskleidė, kad jeigu sėdite daugiau kaip keturias valandas per parą be jokios petraukos, didėja rizika susirgti vėžiu, diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis, hipertonija.
  • Vienatvė, depresija, socialinių įgūdžių stoka. Kiekvieną kartą naršydami internete mes atitrūkstame nuo realybės ir pasineriame į virtualų pasaulį. Vieni sugeba iš to pasiimti tai, kas jiems aktualu ir naudinga, o štai kiti – įklimpsta. Natūralu, kad po to darosi sunkiau bendrauti su aplinkiniais, pritrūksta emocionalumo ir paprasto, nuoširdaus pokalbio. Atotrūkis nuo realybės ir įspūdis, kad tavęs niekas nesupranta, pakiša koją, ir mes toliau mirkstame socialinių tinklų voratinkliuose, pamiršdami, ką reiškia bendravimas su draugais bei artimaisiais.
  • Užkandžiavimo pinklės. Jeigu pietaujate prie darbo stalo, tuomet save pasmerkiate nutukimui. Natūralu, kad visą laiką sėdėdami ir nė truputėlio nepajudėdami, mes kentėsime nuo sutrikusios medžiagų apykaitos. Išėjimas užkąsti turėtų būti skirtas ne tik skrandį pamaloninti, bet ir suteikti savo kūnui galimybę kaip reikiant pajudėti. Tuomet ir dirbsis kur kas lengviau. Valgymas naršant internete atjungia mūsų suvokimo apie sotumą jausmą. Rezultatas – papildomi kilogramai.
  • Sausas oras. Vasarą – kondicionieriai, žiemą – šildymo įrenginiai... O labiausiai kenčia mūsų kūnas, veido, rankų oda. Gerkite kuo daugiau vandens, išeikite į gryną orą, darykite trumputes pertraukėles.
  • Elektromagnetinės bangos. Jeigu jus supa telefonas, keli kompiuteriai, faksas ir kiti įrenginiai, tikėtina, kas esate elektromangentinių bangų įkaitai. Viso to „dovanėlė“ – sopanti galva, mieguistumas ir tikrai nedarbinga nuotaika. Šiuo atveju siūlome išbandyti antistresinę gimnastiką

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius